Μαυρογιάννης: Θα πληρώσει πρόστιμο €208,000 για την προεκλογική του

Ξεπέρασε το €1 εκατ. - Πρόταση νόμου από ΔΗΣΥ για ονομαστική δημοσιοποίηση όλων των εισφορών σε υποψήφιους Προέδρους

UPD: 11/4: Αυτά είναι τα προεκλογικά έξοδα του Νίκου Χριστοδουλίδη

UPD: 12/4: Αβέρωφ: Ακόμη και στην προεκλογική του έκανε πλεόνασμα – Επέστρεψε και €93.000 στον ΔΗΣΥ <<<

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ
Πρόστιμο άνω των €208.000 φαίνεται πως θα επιβληθεί στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος κατήλθε ως υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς τα έξοδα του που υπέβαλε ενώπιον του Εφόρου Εκλογών ξεπέρασαν το €1 εκατ. που ορίζει η νομοθεσία ως προεκλογικά έξοδα. 

Ειδικότερα, ο κ. Μαυρογιάννης υπέβαλε στις 27/3, σύμφωνα με τις πρόνοιες τις εκλογικής νομοθεσίας, τις εκλογικές του δαπάνες οι οποίες ανέρχονται σε €1.208.152,82. 

Όπως ανέφεραν πηγές της Brief, τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία θα ελέγξει τις δαπάνες, όσο και από τον Έφορο Εκλογών, στον οποίο υποβλήθηκαν τα στοιχεία, ο κ. Μαυρογιάννης βάσει νομοθεσίας θα κληθεί να καταβάλει ως πρόστιμο την υπέρβαση των επιτρεπόμενων εκλογικών δαπανών.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία: «52 (7) Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, όταν διαπιστώσει υπέρβαση των επιτρεπόμενων εκλογικών δαπανών από οποιοδήποτε υποψήφιο, διαβιβάζει έκθεση στον Έφορο, ο οποίος επιβάλλει στον υποψήφιο χρηματικό πρόστιμο ίσο με την υπέρβαση». 

Έτσι μετά τον έλεγχο που θα διενεργήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία και αν τα ποσά είναι σωστά, ο κ. Μαυρογιάννης αναμένεται πως θα κληθεί να καταβάλει €208.152,82 ως πρόστιμο. 

Δείτε αναλυτικά τα έσοδα - έξοδα του κ. Μαυρογιάννη όπως τα υπέβαλλε: 

δβωσψεαδςςδαδ

Εκκρεμεί Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ, Χρίστου, Χριστοφίδης, 

Όσον αφορά τους υπόλοιπους βασικούς υποψήφιους που συμμετείχαν και στα debates, δεν δημοσιοποίησαν ακόμα τα έσοδα/έξοδα τους ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Αναμένεται να το πράξουν όπως προνοεί η νομοθεσία μέχρι και τις 13 Απριλίου όπου λήγει και η προθεσμία. 

Κατέθεσαν και δημοσιοποίησαν τα έσοδα έξοδα τους, πέραν από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης. 

  • Αχιλλέας Δημητριάδης

Σύμφωνα με την Έκθεση Εκλογικών Εξόδων που κατέθεσε και δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του ο Αχιλλέας Δημητριάδης, είχε συνεισφορές ύψους €342.000 και έξοδα λίγο κάτω από €400.000.

Δείτε ΕΔΩ αυτούσια την Έκθεση Εκλογικών Εξόδων του Αχιλλέα Δημητριάδη.

  • Γιώργος Κολοκασίδης

Ο Γιώργος Κολοκασίδης δημοσιοποίησε το σύνολο της οικονομικής κατάστασης της προεκλογικής του εκστρατείας για σκοπούς διαφάνειας όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του, από τον Ιανουάριο. Η ανακοίνωση ήταν στις 24 Ιανουαρίου ενώ θυμίζουμε ο Α' Γύρος των Προεδρικών ήταν στις 5 Φεβρουαρίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο κ. Κολοκασίδης είχε έσοδα €148,034 και έξοδα €145,712.18.

ΑΦ

ΑΦ

AF

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική κατάσταση εσόδων/εξόδων της προεκλογικής του Γιώργου Κολοκασίδη. 

  • Αβέρωφ Νεοφύτου

Στις 13 Ιανουαρίου, ο ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή θέμα που προέκυψε με την χορηγία των κομμάτων. Όπως αναφερόταν στην ανακοινωση, τα έσοδα του επιτελείου του υποψηφίου Αβέρωφ Νεοφύτου ανέρχονται στις 781.000 ευρώ από τις οποίες οι 400.000 ευρώ προέρχονται από εισφορά του Δημοκρατικού Συναγερμού και οι υπόλοιπες 381.000 από άλλες εισφορές. Αναμένονται περαιτέρω στοιχεία. 

Πρόταση νόμου από ΔΗΣΥ για ονομαστική δημοσιοποίηση όλων των εισφορών σε υποψήφιους Προέδρους 

Στο μεταξύ την Πέμπτη 30/3, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, κατέθεσε πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) Νόμου και η πρόταση αφορά ακριβώς το θέμα εσόδων/εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας Υποψηφίων Προέδρων. 

Η πρόταση νόμου προνοεί ουσιαστικά να ισχύει για τους Υποψήφιους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι ισχύει για τα πολιτικά κόμματα και τις βουλευτικές εκλογές.

Να δημοσιοποιούνται δηλαδή τα ονόματα (νομικό ή φυσικό πρόσωπο) όσων εισφέρουν πάνω από 500 ευρώ σε προεκλογική εκστρατεία υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Να δημοσιοπούνται δηλαδή ονομαστικά οι πηγές των εσόδων των υποψηφίων Προέδρων (όνομα και ιδιότητα της πηγής της εισφοράς). Αναφέρεται τόσο σε χρηματικές εισφορές όσο σε άλλου είδους. Δηλαδή αν για παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε δωρεάν ένα κτίριο για την προεκλογική, να συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση και να δημοσιοποιεται και αυτό το στοιχείο.

Η πρόταση αναφέρει ότι θα πρέπει ο Υποψήφιος να καταθέτει την έκθεση με τα πιο πάνω στοιχεία στον Γενικό Έφορο εκλογή εντός δύο μηνών από τις εκλογές. Ο Έφορος, θα πρέπει να δημοσιεύει την έκθεση με αυτά τα στοχιεία στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους εντός δύο μηνών μετά την κατάθεση της.

Αφορά και τις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές

Η πρόταση αφορά και τις πρόσφατες προεκλογικές εκλογές αφού αναφέρει ότι η ισχύς του παρόντος νόμου λογίζεται ότι αρχίζει τον Αύγουστο του 2022. Ως εκ τούτου, αν η πρόταση ψηφιστεί τελικά από την Βουλή, οι 14 υποψήφιοι Πρόεδροι των πρόσφατων Προεδρικών Εκλογών, θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν ονομαστικά όλες τις εισφορές που έλαβαν άνω των 500 ευρώ. 

Χαράλαμπος Ζάκος