Με άλλο ένα ξενοδοχείο 4* εμπλουτίζεται η τουριστική Αγία Νάπα

Η Περιβαλλοντική Αρχή άναψε το «πράσινο φως» και για την επέκταση/αναβάθμιση άλλων δύο ξενοδοχείων 5*

Το «πράσινο φως» για ανέγερση νέου ξενοδοχείου 4* στην Αγία Νάπα, καθώς και επέκτασης και αναβάθμισης άλλων δύο ξενοδοχείων 5* στην Πάφο και στον Πρωταρά, άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή εγκρίνοντας σχετικά αιτήματα που τέθηκαν ενώπιον της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην ιστοσελίδα της, το νέο ξενοδοχείο που προγραμματίζεται να αναγερθεί στην Αγία Νάπα θα είναι δυναμικότητας 144 κλινών.

Xωροθετείται στο τεμάχιο 215, Φ/Σχ.0/1-286-373, τμ.5 και εμπίπτει σε τουριστική ζώνη Τ3δ3 με επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων να μην ξεπερνά τους τρεις (3). Το υπό μελέτη τεμάχιο απέχει περίπου 400 μ. από τη θάλασσα, έχει εμβαδόν 8.498 τ.μ. και χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο χώρος ανάπτυξης του ξενοδοχείου βρίσκεται εντός της περιοχής Κοκκινοχωριών, η οποία έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ευπρόσβλητη σε Νιτρορύπανση και απέχει περίπου 185μ από την Προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου Natura 2000, με την ονομασία «Περιοχή Αγίας Θέκλας - Λιοπέτρι» και τις εγκαταστάσεις της υπό κατασκευή Μαρίνας Αγίας Νάπας. 

Η πλησιέστερη περιοχή Νερών Κολύμβησης είναι η Παραλία Μακρονήσου που βρίσκεται σε απόσταση 700 μ. από το υπό μελέτη τεμάχιο. Σε απόσταση περίπου 900 μ. βρίσκονται οι τάφοι Μακρονήσου. Η πλησιέστερη οικιστική ζώνη απέχει γύρω στα 1800 μ. από το προτεινόμενο έργο. Η χρήση γης των τεμαχίων της περιοχής είναι περισσότερο ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις καθώς και γεωργική γη.

Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια που υποβλήθηκαν, το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και τέσσερεις (4) ορόφους. Στον 4ο όροφο θα λειτουργεί εστιατόριο. 

Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 62 δωμάτια, 6 σουίτες και 4 δωμάτια για άτομα με ειδικές ανάγκες, εξωτερική και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, χώρους SPA, εστιατόριο και μπαρ, χώρο αναμονής / lobby και σαλόνι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γενικά όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους μιας ξενοδοχειακής μονάδας 4* καθώς και 37 χώρους στάθμευσης σε υπόγειο και ισόγειο εκ των οποίων οι (4) για ΑμεΑ. 

Η ξενοδοχειακή μονάδα θα υδροδοτείται από το δίκτυο υδατοπρομήθειας Αγίας Νάπας και από εγκαταστάσεις που παρέχουν ανακυκλωμένο νερό.

Το κτήριο θα κατασκευαστεί με τις κλασσικές μεθόδους ανέγερσης οικοδομών, θα καταλαμβάνει έκταση 1750 τ.μ. και η συνολική δόμηση του έργου θα ανέλθει στα 3314 τ.μ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν, το υψόμετρο του τεμαχίου υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 23 μ. από τη μέση στάθμη της θάλασσας ενώ το βάθος εκσκαφής του υπογείου θα είναι στα 2,20 – 3,63 μ. 

Θέση Περιβαλλοντικής Αρχής
Η Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 του Νόμου, την επιτόπια επίσκεψη, τις απόψεις των αρμόδιων Τμημάτων και τα κριτήρια του Τέταρτου Παραρτήματος του Νόμου, δε φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό τους όρους / προϋποθέσεις που αναφέρονται ΕΔΩ.

Αναβαθμίσεις/επεκτάσεις ξενοδοχείων
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα για αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων ξενοδοχείων, το πρώτο αίτημα αφορά το τεμάχιο 581Α στο φύλλο/σχέδιο 44/07 στην Πέγεια το οποίο έχει αδειοδοτημένη ξενοδοχειακή μονάδα 168 κλινών. Η επέκταση θα προσθέσει 238 κλίνες στο ξενοδοχείο με την κατασκευή 8 κτιριακών μονάδων για να φτάσει τον συνολικό αριθμό των 406 κλινών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τεμάχιο βρίσκεται στην περιοχή Καφίζη / Μανίκη και εμπίπτει σε Τουριστική ζώνη ανάπτυξης Τ2β, με συντελεστή δόμησης 0.40 που ανέρχεται στα 4487.20 τ.μ. Εφαρμόζοντας την αύξηση συντελεστή δόμησης από τα κίνητρα του Υπουργικού Συμβουλίου (20%), τα κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (5%) και τα κίνητρα για εμπλουτιστικά έργα σε τουριστικές μονάδες (5%) τότε η δόμηση ανέρχεται στα 5833.36 τ.μ.

Το δεύτερο έργο που εγκρίθηκε, αφορά αίτηση της εταιρείας V.M.P ENTERPRISES LTD για την επέκταση υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Πρωταρά

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Όπως αναφέρεται, στο τεμάχιο υπάρχουν δύο (2) υφιστάμενα κτήρια (Μπλοκ Α και Μπλοκ Β), χώρος στάθμευσης, χώρος πρασίνου και κολυμβητική δεξαμενή η οποία προτείνεται να επεκταθεί. Το νέο κτήριο (Μπλοκ Γ) θα ανεγερθεί στο σημείο όπου βρίσκεται το γήπεδο τένις. Εντός των ορίων της ανάπτυξης προτείνεται να κατασκευαστεί και παιδότοπος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Θα περιλαμβάνει κλειστή κολυμβητική δεξαμενή, σάουνα και αποδυτήρια στο ισόγειο, γυμναστήριο, δωμάτιο μασάζ κλπ στον 1ο όροφο, αίθουσα πολλαπλής χρήσης, χώρους υγιεινής κλπ στον 2ο όροφο και τρία (3) δωμάτια στον 3ο όροφο. 

Το υπόγειο του νέου κτηρίου θα συνδεθεί με διάδρομο με το υπόγειο του Μπλοκ Α, ενώ με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια το νέο κτήριο (Μπλοκ Γ) θα συνδέεται με το Μπλοκ Β.

Μάριος Αδάμου
 
16323