Μειώνονται σταδιακά οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο- Αυξημένα τα ποσοστά ιδιοκτησίας- Χαμηλή η επιβάρυνση στέγασης

Σημαντικά στοιχεία μας παρέχει η Eurostat αναφορικά με τις τιμές των κατοικιών οι οποίες μειώνονταν σταδιακά στη χώρα μας από το 2006 μέχρι και το 2018 την ώρα που η πλειοψηφία επιλέγει να έχει δικό της σπίτι αντί να νοικιάζει. Την ίδια στιγμή η Κύπρος βρίσκεται στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ως προς το βάρος στέγασης.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι τιμές των κατοικιών


Οι τιμές των κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των αγορών τόσο νέων όσο και υφισταμένων κατοικιών και διαμερισμάτων, παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από το 2006, με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ περίπου 8% το 2006 και το 2007, ακολουθούμενες από πτώση 4% το 2009 ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται και πάλι το 2014.Συνολικά, μεταξύ 2010 και 2018, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν συνολικά κατά 15% στην ΕΕ και κατά 11% στη ζώνη του ευρώ. Μεταξύ των κρατών μελών, οι υψηλότερες αυξήσεις κατά την περίοδο αυτή παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (+ 83%), τη Λετονία (+61%), την Αυστρία (+56%), τη Σουηδία (+55%) και το Λουξεμβούργο (+50%) ενώ  οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Ιταλία (-17%), στην Ισπανία (-12%) και στην Κύπρο (-8%).

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Πάνω από το 70% των πολιτών στην Κύπρο έχουν το δικό τους σπίτι


Στην ΕΕ, το μερίδιο του πληθυσμού που είναι ιδιοκτήτης σπιτιού είναι σταθερό σε περίπου 70% για ολόκληρη την περίοδο 2010 έως 2017, αφήνοντας το μερίδιο των ενοικιαστών σε περίπου 30%. Το μοντέλο αυτό διαφέρει ελαφρώς στη ζώνη του ευρώ, όπου περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού κατείχαν το σπίτι τους και περίπου το ένα τρίτο το νοίκιαζε.

Μεταξύ των κρατών μελών, τα ποσοστά ιδιοκτησίας το 2017 ποικίλλουν από 97% στη Ρουμανία, 91% στην Κροατία και 90% στη Λιθουανία έως 51% στη Γερμανία, 55% στην Αυστρία, 62% στη Δανία και 64% στη Γαλλία. Στην Κύπρο το ποσοστό που έχει ιδιόκτητο σπίτι βρίσκεται στο 70,7%.

ΣΠΤΙΑ

Τα έξοδα στέγασης αντιπροσωπεύουν μια μικρή επιβάρυνση στην Κύπρο


Τα έξοδα στέγασης σήμερα αντιπροσωπεύουν μια υπερβολική επιβάρυνση για ένα μέρος του πληθυσμού στην Ε.Ε.. Το 2017, το 10% του πληθυσμού της ΕΕ δαπάνησε 40% ή περισσότερο του διαθέσιμου εισοδήματός του για τη στέγαση.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αναφορικά με το κόστος στέγασης υπάρχουν αρκετές διαφορές σε όλην την Ευρώπη.  Τα ψηλότερα ποσοστά είναι: Ελλάδα (40%), Βουλγαρία (19%), Δανία (16%) και Γερμανία (15%), ενώ τα χαμηλότερα βρίσκονται στη Μάλτα (1%), στην Κύπρο (2,8%) και την Φινλανδία (4%).Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2014 ήταν η χρονιά όπου τα έξοδα στέγασης βρίσκονταν στο πιο ψηλό επίπεδο στη χώρα μας φτάνοντας όμως μόλις στο 4,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 μέχρι και το 2017 μειώθηκαν αισθητά.

ΚΟΣΤΟΣ

 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
3873
Thumbnail

Mειωμένη χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου (ΣΙΚΑΠ) Φύτος Θρασυβούλου, την επισκεψιμότητα των κέντρων αναψυχής στην Επαρχία Πάφου κατά τον μήνα Ιούνιο.

Ο κ. Θρασυβούλου, που είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η μείωση της επισκεψιμότητας τον Ιούνιο ήταν αναμενόμενη, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί τον Ιούλιο και Αύγουστο που είναι κατεξοχήν τουριστικοί μήνες. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Δυστυχώς, είπε, «δεν θα μπορέσει η φετινή χρονιά να αγγίξει την περσινή, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας».

Εκτίμησε παράλληλα ότι στην αύξηση της επισκεψιμότητας συμβάλουν τα μέγιστα οι πτήσεις χαμηλού κόστους. 
 
Eρωτηθείς σχετικά, ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως τα κέντρα αναψυχής που είχαν «βάλει λουκέτο» λόγω της κρίσης, δεν έχουν επαναλειτουργήσει, ευχήθηκε ωστόσο η αύξηση του τουρισμού να κρατήσει τα κέντρα αναψυχής ανοικτά φέτος, αλλά και την επόμενη τουριστική περίοδο. 

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ και του ΣΙΚΑΠ κάλεσε το Υπουργείο Τουρισμού να ολοκληρώσει σύντομα τη νέα νομοθεσία που αφορά τα κέντρα αναψυχής, και η οποία βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. 

Κατά αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής θα γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους μέσα στο νέο καθεστώς. 

ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους

article 1