Μειώνονται σταδιακά οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο- Αυξημένα τα ποσοστά ιδιοκτησίας- Χαμηλή η επιβάρυνση στέγασης

Σημαντικά στοιχεία μας παρέχει η Eurostat αναφορικά με τις τιμές των κατοικιών οι οποίες μειώνονταν σταδιακά στη χώρα μας από το 2006 μέχρι και το 2018 την ώρα που η πλειοψηφία επιλέγει να έχει δικό της σπίτι αντί να νοικιάζει. Την ίδια στιγμή η Κύπρος βρίσκεται στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ως προς το βάρος στέγασης.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι τιμές των κατοικιών


Οι τιμές των κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των αγορών τόσο νέων όσο και υφισταμένων κατοικιών και διαμερισμάτων, παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από το 2006, με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ περίπου 8% το 2006 και το 2007, ακολουθούμενες από πτώση 4% το 2009 ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται και πάλι το 2014.Συνολικά, μεταξύ 2010 και 2018, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν συνολικά κατά 15% στην ΕΕ και κατά 11% στη ζώνη του ευρώ. Μεταξύ των κρατών μελών, οι υψηλότερες αυξήσεις κατά την περίοδο αυτή παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (+ 83%), τη Λετονία (+61%), την Αυστρία (+56%), τη Σουηδία (+55%) και το Λουξεμβούργο (+50%) ενώ  οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Ιταλία (-17%), στην Ισπανία (-12%) και στην Κύπρο (-8%).

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Πάνω από το 70% των πολιτών στην Κύπρο έχουν το δικό τους σπίτι


Στην ΕΕ, το μερίδιο του πληθυσμού που είναι ιδιοκτήτης σπιτιού είναι σταθερό σε περίπου 70% για ολόκληρη την περίοδο 2010 έως 2017, αφήνοντας το μερίδιο των ενοικιαστών σε περίπου 30%. Το μοντέλο αυτό διαφέρει ελαφρώς στη ζώνη του ευρώ, όπου περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού κατείχαν το σπίτι τους και περίπου το ένα τρίτο το νοίκιαζε.

Μεταξύ των κρατών μελών, τα ποσοστά ιδιοκτησίας το 2017 ποικίλλουν από 97% στη Ρουμανία, 91% στην Κροατία και 90% στη Λιθουανία έως 51% στη Γερμανία, 55% στην Αυστρία, 62% στη Δανία και 64% στη Γαλλία. Στην Κύπρο το ποσοστό που έχει ιδιόκτητο σπίτι βρίσκεται στο 70,7%.

ΣΠΤΙΑ

Τα έξοδα στέγασης αντιπροσωπεύουν μια μικρή επιβάρυνση στην Κύπρο


Τα έξοδα στέγασης σήμερα αντιπροσωπεύουν μια υπερβολική επιβάρυνση για ένα μέρος του πληθυσμού στην Ε.Ε.. Το 2017, το 10% του πληθυσμού της ΕΕ δαπάνησε 40% ή περισσότερο του διαθέσιμου εισοδήματός του για τη στέγαση.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αναφορικά με το κόστος στέγασης υπάρχουν αρκετές διαφορές σε όλην την Ευρώπη.  Τα ψηλότερα ποσοστά είναι: Ελλάδα (40%), Βουλγαρία (19%), Δανία (16%) και Γερμανία (15%), ενώ τα χαμηλότερα βρίσκονται στη Μάλτα (1%), στην Κύπρο (2,8%) και την Φινλανδία (4%).Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2014 ήταν η χρονιά όπου τα έξοδα στέγασης βρίσκονταν στο πιο ψηλό επίπεδο στη χώρα μας φτάνοντας όμως μόλις στο 4,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 μέχρι και το 2017 μειώθηκαν αισθητά.

ΚΟΣΤΟΣ

 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
5040
Thumbnail

Το ποσό των 653 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) (108,3 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε από την Τουρκία στα ταμεία του ψευδοκράτους ως οικονομική βοήθεια, μετά την συνάντηση χθες (20/9) στην Άγκυρα του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ και της αντιπροσωπείας του με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, που έχει αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, πρόκειται για την οικονομική βοήθεια που επρόκειτο να δοθεί πριν 2 μήνες, ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχε υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους που περιλάμβανε ενέργειες μέχρι το τέλος του χρόνου ως προϋπόθεση για την χορήγηση από την Τουρκία του πρώτου μεγάλου ποσού ως οικονομική βοήθεια.
 
>>> Διαβάστε ακόμη: Απάντηση Ακιντζί σε Τατάρ για «περιπέτειες»-«περιθωριακές ομάδες» <<<

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος στην συνάντηση με τον κ. Τατάρ είπε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και η Τουρκία όπως έπραττε μέχρι σήμερα, θα συνεχίζει να στηρίζει με αποφασιστικότητα το ψευδοκράτος.
 
Η οικονομική συνεργασία και η αντιμετώπιση των αναγκών σε ηλεκτρισμό του νησιού, θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Οκτάι λέγοντας ότι τα σχετικά έργα θα επιταχυνθούν. Και ο τομέας των μεταφορών, πρόσθεσε, είναι μέσα σε αυτά τα έργα (σ.σ.: εννοεί το οδικό δίκτυο και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς).
 
Συζήτησαν είπε από κοινού με τον κ. Τατάρ το πώς το ποσό των 108 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί στους τομείς συγκοινωνιών, τουρισμού, κτηματομεσιτικό, άμυνας και γεωργίας αλλά και πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν κάποια έργα, όπως και θέματα που αφορούν τα έσοδα του ψευδοκράτους και τις προσλήψεις.
 
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται στο ψευδοκράτος είναι απάνθρωπα και παραβιάζουν το δίκαιο, κάνοντας λόγο σε εμπάργκο ενός εκ των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου που είναι η ελεύθερη διακίνηση.
 
Τα έσοδα από τον τουρισμό στα κατεχόμενα, ανέφερε ο κ. Οκτάι, έφτασαν το 1 δις δολάρια και στόχος τους είναι αυτό το ποσό να διπλασιαστεί και αναζητούνται γι’ αυτό, τρόποι συνεργασίας με τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας. «Ίνσαλλαχ θα πετύχουμε και σε αυτό τον τομέα».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για μια σειρά ενεργειών στους τομείς του τουρισμού, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των υπηρεσιών, των βιομηχανικών περιοχών, του κτηματομεσιτικού τομέα, αναφέρθηκε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως με το έργο της μεταφοράς νερού και ο τομέας της γεωργίας θα ανακάμψει.
 
Σε ένα κλίμα σταθερότητας η οικονομία μπορεί να μεγαλώσει και να γίνουν βήματα για την ευημερία των ανθρώπων, συνέχισε αναφέροντας ότι με την στήριξη της Τουρκίας στο ψευδοκράτος υπάρχει ένα κλίμα ασφάλειας.

article 1