Με νομοσχέδιο η αναστολή δόσεων δανείων

Η περίοδος αναστολής των δόσεων δανείων μπορεί να φθάσει μέχρι και τους 9 μήνες

Προς πάγωμα δόσεων δανείων, για χρονική περίοδο η οποία μπορεί να ανέλθει ακόμη και στους εννέα μήνες, οδηγούνται τα πράγματα αφού μετά τις συνεχείς επαφές Υπουργείου Οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και εμπορικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις ευρωπαϊκών αρχών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, φαίνεται ότι το νερό στον μύλο των διευκολύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά ρέει πλέον. 

Την ίδια ώρα οι εγγυήσεις σε νέο δανεισμό που θα δοθεί από τις τράπεζες στην αγορά, με εξασφαλίσεις από το κράτος, οι εποπτικές χαλαρώσεις και η βούληση της κυβέρνησης για σχέδια επιδοτήσεων προς στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ολομέλεια της Παρασκευής (27 Μαρτίου) θα δώσει πολλές απαντήσεις, αλλά και ανακούφιση στην αγορά που αναμένει εναγωνίως να δει σε ποιο βαθμό οι εξαγγελίες θα μετουσιωθούν σε ουσιαστικές πράξεις. 

>>> Διαβάστε ακόμη: ΥΠΟΙΚ - Με νομοθετική ρύθμιση μορατόριουμ στις δόσεις δανείων <<<

Πάντως, στο πεδίο των εποπτικών χαλαρώσεων και των διευκρινίσεων που ζητούσαν οι τράπεζες προκειμένου να αφεθούν να στηρίξουν την αγορά δίχως να έχουν πάνω από τους ισολογισμούς του στο κοντινό μέλλον τη δαμόκλειο σπάθη των εποπτών, φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε τέτοιο σημείο που εντός των προσεχών ημερών θα μπορούν να ανακοινώσουν και από την πλευρά τους ουσιαστικά μέτρα για τους πελάτες τους. 

Όπως πληροφορείται η Brief, oι λύσεις αυτές θα περιλαμβάνουν νέο δανεισμό προς παροχή ρευστότητας σε μια περίοδο που είναι καθοριστικής σημασίας η εξασφάλισή της κυρίως από επιχειρήσεις. 

Παράλληλα, οι αναδιαρθρώσεις με τη μέγιστη δυνατή ελαστικότητα αποτελούν, επίσης, εργαλείο που θα δώσει οικονομικές ανάσες σε επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά, πληγέντων από τη σημερινή κρίση. 

Ταυτόχρονα, σε επίπεδο χρεώσεων για διάφορες πράξεις θα παραχωρηθούν διάφορες διευκολύνσεις που θα τονώσουν τη ρευστότητα και την οικονομική θέση επιχειρήσεων και ατόμων με σκοπό να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών. 

Εάν όντως στην Ολομέλεια της Παρασκευής επιτευχθεί ομοφωνία κομμάτων και υπερψήφισης του πακέτου της κυβέρνησης και την ίδια ώρα οι τράπεζες προχωρήσουν σε εξαγγελίες δικών τους μέτρων και διευκολύνσεων, τότε τα δεδομένα θα είναι σαφώς πιο θετικά για την κυπριακή οικονομία, η οποία σήμερα δοκιμάζεται και αυτή είναι μια κατάσταση που λόγω της εξάρτησης σε τομείς όπως ο τουρισμός, θα διαρκέσει μήνες.

Πηγή BOC: Όχι σε βιαστικές κινήσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως πηγή της Τράπεζας Κύπρου, μιλώντας στην Brief τόνισε πως, «η οικονομία δεν βρίσκεται σε κούρσα ταχύτητας, αλλά σε κούρσα αντοχής». «Οι κινήσεις πρέπει να γίνουν σωστά από τη πρώτη αν ελπίζουμε πως θα είναι αποτελεσματικές. Δεν πρέπει να βιαστούμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα αλλά σε αποφάσεις ουσίας. Σύντομα θα τις έχουμε», επεσήμανε.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτή τη στιγμή απαιτείται σοβαρότητα και σωστή, ψύχραιμη ανάλυση. «Στόχος πρέπει να είναι να διασωθεί η απασχόληση χωρίς απολύσεις, και να αποφευχθεί η μείωση των μισθών. Δεν πρέπει να πάμε σε επικοινωνιακά μέτρα, αλλά σε μέτρα που αποφέρουν πραγματική στήριξη της οικονομίας», υπέδειξε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
«Εξερχόμενοι από τη κρίση της πανδημίας, το μακροοικονομικό στοίχημα είναι η απασχόληση και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε», τόνισε με έμφαση. 
 
Περαιτέρω πηγή της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε στην Brief πως, «η συνεργασία και η στήριξη με Υπ. Εργασίας, Παιδείας, Υγείας, 1420 και Ινστιτούτο Γενετικής, συνεχίζεται νυχθημερόν. Το #SupportCy είναι ενεργό και συνεχίζονται οι συνεργασίες», κατέληξε.