Με τη νέα νομοθεσία από σήμερα οι εκποιήσεις – Τι ίσχυε και τι θα ισχύει

Τέλος η αναστολή εκποιήσεων- Πλέον τα ΜΕΔ θα τυγχάνουν διαχείρισης βάσει της νέας νομοθεσίας- Διορίζεται το ΔΣ του Φορέα

Τέλος δίνεται από σήμερα στην εθελοντική αναστολή εκποιήσεων για Α' κατοικία μέχρι €350.000 που είχαν αποφασίσει οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Εξαγοράς, και έτσι ουσιαστικά πλέον η διαδικασία που θα ακολουθείται με τα ΜΕΔ θα γίνεται βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε πρόσφατα.  

Αυτό εξάλλου είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, μετά την επιτυχία της ψήφισης των κρατικών νομοσχεδίων, καθώς πλέον η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή εμπλοκή στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα επηρεάσει τόσο τις τράπεζες, όσο και τους ίδιους τους δανειολήπτες μου μέχρι και χθες τύγχαναν προστασίας από την αναστολή εκποιήσεων. 

Ανησυχία η οποία εκφράστηκε στην Brief από τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι σημείωσαν μεταξύ άλλων πως αν και το νέο νομοθετικό πλαίσιο τους βρίσκει ευχαριστημένους, ωστόσο, αυτό στο τέλος θα κριθεί και θα επιτύχει από τον τρόπο που θα εφαρμοστεί. 

Τι αλλάζει 

Ουσιαστικά, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΕΔ δίνει λύσεις και διέξοδο σε δανειολήπτες τόσο για αναδιαρθρώσεις, όσο και για διαφορές που προκύπτουν με τις τράπεζες, καθώς η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αλλά και η σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου θα επιτρέψουν σε δανειολήπτες και τράπεζες να επιλύσουν οριστικά τις οποιεσδήποτε διαφωνίες τους. (Μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναλυτικά το τι άλλαξε). 

Περιμένουν τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο 

Μετά τη ψήφιση των νέων νόμων, απομένει ο διορισμός του νέου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. 

Ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης – αν και όπως σημείωσε σε δηλώσεις του έχει καταλήξει σε κάποια πρόσωπα – δεν έχει μέχρι στιγμής διορίσει τον νέο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, καθώς σύμφωνα με τη διαδικασία το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών θα πρέπει να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο για τη θέση. 

Έτσι, προέχει ο διορισμός του ΔΣ και ακολούθως ο διορισμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, ο διορισμός του νέου ΔΣ του Φορέα, ενδεχομένως να εγκριθεί στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2024, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου. 

Να υπενθυμίσουμε πως με τη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αλλάζει και η σύνθεση του ΔΣ του Φορέα και έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διορίσει 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από 3 εκπρόσωπους Υπουργείων, δύο από το Υπουργείο Οικονομικών και ένα από το Υπουργείο Εμπορίου, 3 εκπρόσωπους του χρηματοοικονομικού τομέα και 1 εκπρόσωπο του συνδέσμου καταναλωτών. 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος