Μεγάλα έργα άνω των €8.5 δις-«Έως και 10 χρόνια για πολεοδομική»

Ζητούν απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης και ειδικό Υφυπουργείο για αναπτύξεις - Γιατί επενδυτές στρέφονται στην Υγεία

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Μεγάλα έργα πέραν των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάφορους τομείς είτε ολοκληρώθηκαν είτε είναι σε διαδικασία υλοποίησης είτε είναι υπό σχεδιασμό, ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Ανπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης. 

Τόνισε ότι το ΓεΣΥ είναι κυρίως η αιτία που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της υγείας ενώ επεσήμανε την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης μεγάλων έργων που μπορεί να διαρκέσουν 8-10 χρόνια όπως είπε χαρακτηριστικά. Έδωσε παράδειγματα άλλων χωρών σε πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων τόνισε και την σημασία της δημιουργίας ενός Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος του θα ήταν συντονιστικός για την καλύτερη λειτουργία των υπουργείων ή τμημάτων τα οποία εμπλέκονται στην αδειοδότηση ενός έργου. 

Ανέφερε πως θα μπορούσε να ασοχλείται και με την αξιολόγηση κινήτρων που πρέπει να δοθούν προσέλκυση ξένων επενδυτών και με ότι άλλο έχει σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας αυτού του τόπου.

«Ενδεχομένως θα συντονίζει για θέματα οικονομικά και διπλωματίας και ότιδήποτε άλλο αφορά την οικονομία και την βελτίωση της», πρόσθεσε.

Η συνέντευξη του κ. Δημητριάδη στην εκπομπή Business Hour By Brief:

Θα θέλαμε ένα αρχικό σχόλιο για τα μεγάλα έργα που τρέχουν αυτή την περίοδο ή που έρχονται σύντομα. Για Τι ύψους επενδύσεις μιλάμε, πόσες θέσεις εργασίας προσφέρουν και τι σημαίνουν αυτές οι επενδύσεις για την κυπριακή οικονομία γενικότερα;

Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων αριθμεί 20 μέλη, τα οποία έχουν επενδυτικά σχέδια ύψους πέραν των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήδη αρκετά από αυτά τα έργα έχουν υλοποιηθεί, άλλα είναι στο στάδιο της υλοποίησης και άλλα υπό σχεδιασμό. 

Τέτοια είναι το Πανεπιστήμιο, το Καζίνο, οι μαρίνες, γενικότερα έργα υποδομής, ιατρικά κέντρα, αθλητικά κέντρα που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικό κέντρο.

Η υλοποίηση αυτών των έργων θα δημιουργήσει πέραν των 9 χιλιάδων μόνιμων θέσεων πέραν από αυτες που απαιτούνται για τους σκοπούς κατασκευής των έργων.

Γιατί προκύπτει αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον για τον τομέα της υγείας;

Πάντα ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων πιστεύαμε ότι η παροχή τριτοβάθμιας περίθαλψης είχε μεγάλες προοπτικές επενδύσεων για να προσελκύσουμε ιατρικό τουρισμό και όχι μόνο. Τώρα με το Σχέδιο για το ΓΕΣΥ αυτές οι προσπάθειες γίνονται ακόμη καλύτερες. Οι κλινικές και τα νοσοκομεία γίνονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, οπόταν, όχι μόνο να εξυπηρετούν τον ντόπιο ασθενή αλλά  να μπορέσουν να προσελκύσουν και ασθενείς από το εξωτερικό. Είναι τομέας που παρουσιάζει συγκριτικα΄πλεονεκτήματα ακαι δυνατότητες γι΄αυτό έχουν συγκεντρωθεί μεγάλα επενδυτικά ταμεία σε αυτό τον τομέα.

Για τα επόμενα χρόνια έχετε κάποια ενημέρωση, κάποιες πληροφορίες, κάποιες σκέψεις για μεγάλα έργα που έρχονται στην Κύπρο;

Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Ένα όμως θέμα που μας δημιουργεί πρόβλημα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι η διαδικασία αδειοδότησης μεγάλων έργων που είναι πολύ αργή, πολύπλοκη, χρονοβόρα και κοστίζει πολύ. Φτάνει να σας πω ότι για τα πολύ μεγάλα έργα ο χρόνος που απαιτείται για να εξασφαλίσουν την πολεοδομική τους άδεια είναι 8-10 χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας επενδυτής που θα έρθει να επενδύσει και να αναμένει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να πάρει τις άδειες και να προχωρήσει νόμιμα.

Γι’ αυτό το νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή και έχει σκοπό να επισπεύσει την αδειοδότηση όχι μόνο μεγάλων αλλά και άλλων επενδυτικών σχεδίων είναι απόλυτα αναγκαίο να υλοποιηθεί αμέσως για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από πολλές χώρες και της Ευρώπης αλλά και τρίτες χώρες.

Για παράδειγμα σε χώρες όπως η Ιορδανία, προσφέρουν δωρεάν γη και χώρο στον επενδυτή και του επιχορηγούν το προσωπικό που απασχολεί για μεγάλη περίοδο και δεν πληρώνει φόρους για μεγάλη χρονική περίοδο. αυτά είναι βεβαίως κίνητρα τα οποία εμείς λόγω της ένταξης μας στην ΕΕ δεν μπορούμε να δώσουμε, αλλά υπάρχουν άλλα τα οποία μπορεί να κάνουμε όπως το νομοσχέδιο που εκκρεμεί για να μπορούν να χορηγούνται άδειες το αργότερο μέσα σε ένα χρόνο.

Επειδή είδα και κάποια δημοσιεύματα στον τύπο τα οποία υποστήριζαν ότι δεν θα γίνονται οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες.  Η θέση μας είναι ότι ο χρόνος που απαιτούνται για να αξιολογούνται από την αρμόδια υπηρεσία πρέπει να συρρικνωθεί ώστε σε εύλογο ΄σύντομο χρονικό διάστημα να αξιολογείται από την αρμόδια υπηρεσία και να προχωρά η προώθηση και έκδοση αδειών και υλοποίηση του έργου στην συνέχεια.

Δεν μπορεί να παραμένει σε μια υπηρεσία για χρόνια, η οποία δεν ανταποκρίνεται με την αιτιολογία ότι αν μειωθεί ο χρόνος δεν θα γίνονται οι απαραίτητες αξιολογήσεις των περιβαλλοντικών μελετών. Αν χρειάζεται, να προσληφθούν επιπρόσθετα άτομα.

Έτσι και αλλιώς ο διευθυντής ενός έργου που καθορίζεται από το κράτος και η αμοιβή του  θα είναι από την εταιρεία που υλοποιεί το έργο. Επομένως το κράτος θα έχει έσοδα ώστε ν α καλύψει αυτά τα ενδεχόμενα έξοδα που μπορεί να προκύψουν για την έκδοση των πολεοδομικών και άλλων αδειών. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο έργο μπορεί να πρέπει να περάσει από 9 -10 τμήματα ή και περισσότερα. Αφού αξιολογηθεί από το πρώτο τμήμα πάει στο δεύτερο και ούτω καθεξής. Από το τρίτο μπορεί να πάει και πίσω στο πρώτο πάλι γι’ αυτό την μελέτη του έργου το κράτος την βλέπει διαδοχικά. 

Ενώ με το νέο νομοσχέδιο και κάτω από την επίβλεψη του διευθυντή του έργου, τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα θα αξιολογούν το έργο παράλληλα και εντός τακτικού χρονικού διαστήματος. Επομένως οι πρόνοιες του νομοσχεδίου προνοούν ότι εντός ενός χρόνου πρέπει να εκδίδεται ή να απορρίπτεται η πολεοδομική άδεια.

-    Αρκετές φορές ο Σύνδεσμος σας επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Υπάρχει κάποια ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα; Πώς και πόσο θα βοηθούσε ένα τέτοιο υφυπουργείο;

Εμείς υποβάλαμε τις προτάσεις, αντιλαμβάνομαι ότι απασχολούν το κράτος σοβαρά. Εμείς βλέπουμε αυτό το υφυπουργείο σοβαρά, ως ένα συντονιστικό όργανο όλων των υπόλοιπων υπουργείων ή τμημάτων που εμπλεκονται στην αδειοδότηση του έργου.  Βέβαια τα καθήκοντα αυτού του Υφυπουργείου δεν θα περιορίζονται στην αδειοδότηση ενός έργου αλλά θα ασχοληθουν και με αξιολόγηση κινήτρων που πρέπει να δοθούν για να προσελκύοσυμε ξένους επενδυτές και με ότι άλλο έχει σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας αυτού του τόπου. Ενδεχόμενα θα συντονίζεται για θέματα οικονομικά και διπλωματίας και ότιδήποτε άλλο αφορά την οικονομία και την βελτίωση της.

Η συνέντευξη του κ. Δημητριάδη στην εκπομπή Business Hour By Brief: