Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές κρεάτων – 25% πάνω το κοτόπουλο

20% αύξηση και στο χοιρινό – Πάνω του 50% αύξηση και στο αραβοσιτέλαιο – Συνεχίζει η άνοδος των τιμών των καυσίμων

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και ιδιαίτερα στις τιμές του κρέατος αναμένεται να δουν οι καταναλωτές από την ερχόμενη βδομάδα.

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του Κρατικού Ραδιοφώνου, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι οι αυξήσεις από τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσία δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην πραγματική αγορά, με την επόμενη εβδομάδα να ξεκινούν να  φαίνονται μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα νιώσει ο καταναλωτής τις αυξήσεις, αφού έρχονται αυξήσεις της τάξης του 20-25%.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις δούμε στην κατηγορία των κρεάτων, επεσήμανε καθώς επίσης τόνισε ότι ήδη έχει μπει από την περασμένη εβδομάδα, αύξηση 10% στο χοιρινό.

Επιπρόσθετα, ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ ανέφερε ότι στο χοιρινό έρχεται νέα αύξηση του 10% από βδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά η τιμή του χοιρινού θα αυξηθεί κατά 20% ενώ θα έχουμε αύξηση και στην τιμή των αρνιών, που θα φθάνει το 12%-13%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις όμως, πρόσθεσε, θα μπουν στο κοτόπουλο και  θα αγγίξουν το 23-25%.

Ο λόγος αυτών των αυξήσεων είναι η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, σημείωσε ο κ. Αντωνίου κάτι που ευθύνεται στην εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών τους (πχ σιτηρά). 

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, δήλωσε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι έρχονται αυξήσεις και στα έτοιμα φαγητά και στις ψησταριές, λόγω και της αύξηση της τιμής του κρέατος αλλά και της αύξησης στην τιμή του λαδιού και πιο συγκεκριμένα του αραβοσιτέλαιου, του οποίου οι τιμές έχουν ανέβει κατά 50%-60%. 

Συνεχίζονται και οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα, αφού όπως ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, πρόσφατα από την μέρα της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αυξήθηκαν 2 φορές οι τιμές των καυσίμων κατά 12-15 σεντ ενώ μέσα σε 10 μέρες αυξήθηκαν συνολικά  κατά 27 σεντ.

Καταληκτικά, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν τουλάχιστο 10 σεντ το λίτρο περισσότερο από κόστος που μπορούσε να αποφευχθεί, κάτι που χαρακτήρισε ως οικονομικό έγκλημα κατά των καταναλωτών, προτείνοντας να συστηθεί μια ερευνητική επιτροπή για να αποδοθούν ευθύνες.

 
24967