Μεγαλύτερη ανησυχία για την Signature απ’ ότι για την Silicon

Κυπριακές tech δεν είχαν καταθέσεις στην SVB – Συγκρατημένη ανησυχία – Πιο έμπειρες οι τράπεζες λόγω της κρίσης του 2008

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ
Σείεται
ο τραπεζικός και τεχνολογικός τομέας μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) την Παρασκευή (10/3) και της Signature Bank την Κυριακή (12/3), αφού όλα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες ξυπνούν μνήμες από τη πτώχευση της Lehman Brothers το 2008 που είχε ως αποτέλεσμα την παγκόσμια οικονομική κρίση και το κούρεμα του 2013 στην Κύπρο. 

Αν και η ανησυχία στο επενδυτικό κοινό είναι διάχυτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ντόμινο εξελίξεων και επιπτώσεων από την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, εντούτοις, ο τραπεζικός τομέας όπως σημειώνουν αναλυτές, πλέον είναι πολύ πιο θωρακισμένος και έμπειρος σε σχέση με την κρίση του 2008. 

>>> Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την κατάρρευση της  Silicon Valley Bank

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές Αρχές προσπαθούν να περιορίσουν το ντόμινο καταρρεύσεων αλλά και πανικού στις αγορές και ενώ η Κύπρος που  είδε τα τελευταία χρόνια μια ραγδαία αύξηση στις εταιρείες τεχνολογίας, αλλά παράλληλα ακόμη προσπαθεί να ξεπεράσει τις επιπτώσεις από την κρίση του 2013, παρακολουθεί τις εξελίξεις, θέλοντας αυτή τη φορά να προλάβει τα γεγονότα. 

>>> Διαβάστε επίσης: Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές παρά το βαρύ επενδυτικό κλίμα <<<

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χθες (13/3) απευθυνόμενος στο Έθνος μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών τόνισε πως οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Λίγη ώρα αργότερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε πως οι τράπεζες την Ευρωζώνης είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι εκτεθειμένες στην Silicon Valley, θέλοντας έτσι να καθησυχάσουν τους πολίτες και τους επενδυτές.

TechIsland: Κυπριακές εταιρείες δεν είχαν καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες 

Πηγή της TechIsland – Οργανισμός που αριθμεί πάνω από 200 μέλη εκ των οποίων οι πλείστες είναι εταιρείας τεχνολογίας – ανέφερε στην Brief πως αυτή τη στιγμή δεν επηρεάζονται εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες βρίσκονται στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή καμιά κυπριακή εταιρεία δεν φαίνεται να είχε καταθέσεις ή άλλες σχέσεις με την Silicon Valley Bank, η οποία χρηματοδοτούσε νεοφυείς επιχειρήσεις ή και την Signature Bank.

Έτοιμο το Υπ. Οικονομικών να λάβει μέτρα αν χρειαστεί 

Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή ο οποίος μίλησε στην Brief, το ΥΠΟΙΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στους κλυδωνισμούς που προκαλούνται στο ευρωπαϊκό σύστημα. Όπως ανέφερε ο κ. Παντελή, μέχρι και τη στιγμή του ρεπορτάζ, στην Ευρώπη είχαν επηρεαστεί μία τράπεζα και ένα σουηδικό fund. Συγκεκριμένα είχαμε την εξαγορά του βρετανικού βραχίονα της SVB, της Silicon Valley Bank UK στην HSBC, έναντι 1 λίρας αλλά και την κατάρρευση ενός σουηδικού Fund. Όπως τόνισε ο κ. Παντελή με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν πρέπει να προκαλείται ανησυχία, καθησυχάζοντας παράλληλα πως το Υπ. Οικονομικών είναι έτοιμο θα λάβει μέτρα εάν και εφόσον αυτά κριθούν απαραίτητα από τις εξελίξεις. 

Κατάλληλα προετοιμασμένες FED, ΕΚΤ και Τράπεζες 

O οικονομικός αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, μιλώντας στην Brief εκτιμά πως με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν φαίνεται να προκύπτει συστεμικός κίνδυνος, αλλά ούτε και κίνδυνος για τις εταιρείες τεχνολογίας, επεξηγώντας ταυτόχρονα πως «αυτό που συνέβη ήταν να δούμε δύο γεγονότα που συνέπεσαν χρονικά. Δηλαδή είδαμε μια τράπεζα (SVB) που συνδέεται με τα κρυπτονομίσματα και η οποία ουσιαστικά “έσκασε” και δημιούργησε αυτή την αναταραχή και παράλληλα έχουμε μια άλλη (Signature Bank) η οποία ήταν από τις μεγάλες τοπικές τράπεζες της Νέας Υόρκης και η οποία θα έλεγα δεν ήταν τόσο συνδεμένη με τα κρυπτονομίσματα. Βέβαια σε αυτή είχε και η Coinbase ένα ποσό της τάξεως των 240 εκατ. δολαρίων σε καταθέσεις. Άρα ίσως και αυτή να μην ήταν τελείως αμέτοχη με εταιρείες κρυπτονομισμάτων»

 «Δεν ξέρουμε κατά πόσον αυτό θα είναι μεμονωμένο. Δεν ακουμπά μόνο τις τεχνολογικές μετοχές, αλλά ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας. Το θέμα είναι κατά πόσον αυτό θα προκαλέσει ένα συστεμικό ρίσκο ή όχι. Δεν γνωρίζουμε αν θα είναι 2-3 μεμονωμένα περιστατικά που θα τα ελέγξει η FED ή θα πάρει μεγαλύτερη διάσταση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει συστεμικό ρίσκο καθώς δεν είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος αυτών των τραπεζών. Επίσης υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δικλείδες ασφαλείας στις μεγάλες τράπεζες, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσο μεγάλοι κίνδυνοι από τις μεγάλες τράπεζες που να έχουμε ρίσκο σε αυτή τη φάση», είπε. 

Όπως ανέφερε τόσο η FED, όσο και η ΕΚΤ έχουν πλέον την εμπειρία αλλά και εργαλεία ώστε να διαχειριστούν τέτοιου είδους κρίσεις. Επεξηγώντας το πιο πάνω ο κ. Μπρατσιάκος σημείωσε πως τόσο τα επιτόκια, όσο και η ρευστότητα που διαθέτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτό τον σκοπό, εάν χρειαστεί. Μάλιστα, όπως τόνισε, ενδεχομένως από την κρίση να προκύπτει και κάτι θετικό, καθώς όπως ανέφερε οι εξελίξεις μπορούν να «παγώσουν» την οικονομία, κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν στον βαθμό που ήθελαν οι Κεντρικές Τράπεζες με την αύξηση των επιτοκίων. «Αυτό που ουσιαστικά μπορεί να γίνει είναι να “παγώσει” την οικονομία. Η FED παλεύει τόσο καιρό να το πράξει και δεν το καταφέρνει. Ενδεχομένως με αφορμή αυτό να “παγώσει” η οικονομία και να βοηθηθεί το έργο της FED», σημείωσε χαρακτηριστικά.  Εξάλλου, άσχετο με το γεγονός δεν είναι και οι εκτιμήσεις που θέλουν την FED να μην προχωρά τελικά με νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, κάτι που ενδεχομένως να ακολουθήσει και η ΕΚΤ, λόγω των εξελίξεων. 

Την ίδια ώρα ο κ. Μπρατσιάκος αποκλείει το bail in στην περίπτωση της SVB, καθώς οι αμερικανικές Αρχές ξεκαθάρισαν πως οι καταθέτες θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους και ήδη έχουν γίνει κάποιες διαδικασίες. «Ήδη το Σαββατοκύριακο συζητούσαν για να εξαγοραστεί από την Royal Bank of Canada», σημείωσε. 

Ερωτηθείς σχετικά με το τι μέτρα μπορεί να λάβει η Κύπρος ο κ. Μπρατσιάκος σημείωσε πως αυτό θα διαφανεί από τις εξελίξεις, αφού το κλίμα είναι ρευστό και οποιαδήποτε απόφαση παρθεί θα πρέπει να αναλόγως επιπτώσεων.

Πώς κατέρρευσε;

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, στις 8 Μαρτίου, η μητρική εταιρεία της τράπεζας, SVB Financial Group, ανακοίνωσε πως προχώρησε σε πώληση τίτλων ύψους $21 δισ. του χαρτοφυλακίου της με απώλειες $1,8 δισ., ενώ ανακοίνωσε την περαιτέρω πώληση μετοχών ύψους $2,25 δισ. για τον εξορθολογισμό του ισολογισμού της. Οι κινήσεις αυτές ανησύχησαν τους venture capitalists όπως τον Πίτερ Τίελ, οι οποίοι παρακίνησαν τους πελάτες τους να προχωρήσουν σε ανάληψη των κεφαλαίων τους από την τράπεζα. 

Δύο ημέρες αργότερα, οι προσπάθειες της SVB για άντληση κεφαλαίων απέτυχαν και η κατάρρευσή της ήταν γεγονός.

Χαράλαμπος Ζάκος