Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου πάνε Ολομέλεια για «ΟΚ» οι κάμερες

Δύο νομοσχέδια και ένας κανονισμός που αφορούν το σύστημα φωτοεπισήμανσης μπαίνουν στην τελική ευθεία για ψήφισή τους

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα τεθούν προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής δύο νομοσχέδια και ένας κανονισμός που αφορούν στο σύστημα φωτοεπισήμανσης, που θα εγκατασταθεί στους κυπριακούς δρόμους. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Κάμερες: Δεν θα μας γράφουν για 1 μήνα - Πότε ξεκινούν <<<

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του στην Brief, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η επιτροπή κινήθηκε με τους απαραίτητους ρυθμούς ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα πριν από τις 25 Οκτωβρίου, ημερομηνία όπου δόθηκε η χρονική προθεσμία για τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Οι βουλευτές της επιτροπής Μεταφορών έχουν ολοκληρώσει τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των δύο νομοσχεδίων και του σχετικού κανονισμού. Πλέον στη συνεδρία της επιτροπής στις 23/09 θα γίνει η τελική τοποθέτηση επί του θέματος και ακολούθως θ' ανοίξει ο δρόμος για να οδηγηθούν στην Ολομέλεια, όπου εκεί αναμένεται να εγκριθούν τα νομοσχέδια και ο κανονισμός. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Αυτό είναι το πρώτο σημείο που θα μπουν κάμερες στη Λευκωσία <<<

«Θα είμαστε εντός του χρονικού πλαισίου για ν' αρχίσει επιτέλους αυτό το μεγαλόπνοο έργο που σκοπό έχει να σμικρυνθεί η μαύρη λίστα από τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους. Αυτός είναι ο στόχος και όχι η είσπραξη χρημάτων από το κράτος», τόνισε ο κύριος Μουσιούττας

>>> Διαβάστε σχετικά: ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο οι κάμερες θα περιορίσουν τα τροχαία; <<<

Η νομοθετική εργασία της επιτροπής στη σημερινή συνεδρία 

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών συνεδριάζει σήμερα 16/09, θέτοντας επί τάπητος τρία θέματα: 

α) Τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Ασφάλιση Ευθύνης έναντι Τρίτου) Νόμο του 2021.

Σκοπός του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου είναι να καταστεί ο βασικός νόμος, πιο λειτουργικός καθώς και να μετατραπούν οι αναφορές των χρηματικών ποσών από Λίρες Κύπρου σε Ευρώ. Για παράδειγμα αντικατάσταση ορισμών ή εισαγωγή νέων ορισμών για σκοπούς εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας (άρθρο 2 του Νομοσχεδίου), επαναπροσδιορισμό των βασικών σκοπών του Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων (άρθρο 21 του Νομοσχεδίου) και των δικαιωμάτων του σε περίπτωση αφερεγγυότητας ασφαλιστικής εταιρείας (άρθρο 22 του Νομοσχεδίου). Στη σημερινή συνεδρία θα γίνει συζήτηση επί της αρχής, αφού πρώτη φορά τίθεται ενώπιον της επιτροπής. 

Θα παραστούν: Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΑΕΚ), του Παγκυπρiου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ), του Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

β) Τον περί της Προώθησης των Καθαρών Οχημάτων Οδικών Μεταφορών

Σκοπός του Νομοσχεδίου η υποστήριξη της Κινητικότητας Χαμηλών Εκπομπών Νόμο του 2021. Πρόκειται για εναρμονιστικό νομοσχέδιο, με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο – «Οδηγία 2019/1161/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2009/33/ΕΚ σχετικά με την προώθηση καθαρών και ενεργειακώς αποδοτικών οχημάτων οδικών μεταφορών». Στη σημερινή συνεδρία θα γίνει κατ’ άρθρον συζήτηση, αφού το θέμα τέθηκε ενώπιον της επιτροπής και στην προηγούμενη συνεδρία. 

Θα παραστούν: Η Γενική Λογίστρια και εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου καθώς και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΚ) και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

γ) Τον περί Οδικής Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων Νόμο του 2021.

Σκοπός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η μεταφορά στην εσωτερική έννομη τάξη, της Κατ’ εξουσιοδότησης Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1833 της Επιτροπής της 2ης Οκτωβρίου 2020, για την τροποποίηση των παραρτημάτων της οδηγίας 2008/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, με στόχο την προσαρμογή τους, στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο. Στη σημερινή συνεδρία θα γίνει κατ’ άρθρον συζήτηση, αφού το θέμα τέθηκε ενώπιον της επιτροπής και στην προηγούμενη συνεδρία. 

Θα παραστούν: Εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών του ίδιου υπουργείου και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

 
19999