Μειώνεται το κόστος ετήσιων λογαριασμών για μικρομεσαίους

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τους ελεγμένους λογαριασμούς ορισμένων επιχειρήσεων απαλείφει μέρος του κόστους

Κοινή πρόταση νόμου για απλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων πολύ μικρών εταιριών αναμένεται να πάει σύντομα στην Ολομέλεια, ανακοίνωσαν την Τρίτη (10/5) μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.   

>>Διαβάστε επίσης:Προς απλοποίηση ο έλεγχος οικονομικών καταστάσεων μικρών εταιριών<<

Στην Επιτροπή τέθηκε η συζήτηση των προτάσεων νόμου για τροποποίηση των περί Εταιρειών και περί Εισπράξεως Φορολογίας νόμων με τα μέλη της να ανακοινώνουν ότι συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου που θα πάει στην μεθεπόμενη Ολομέλεια για ψήφιση. Πρόκειται για εναρμονιστική νομοθεσία, βασισμένη σε σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2012.

Η Αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να τυγχάνουν των ιδίων υποχρεώσεων όπως μεγάλες επιχειρήσεις με ανεξάντλητους πόρους, ανθρώπινους και μη. Είπε ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2012 η οποία επιτρέπει στα Κράτη Μέλη να χρησιμοποιούν πιο απλοποιημένες, πιο φιλικές προς τον μικρό επιχειρηματία διαδικασίες, έτσι ώστε να υποβοηθείται το επιχειρείν και να υποβοηθούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγάλων. Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι εντόπισαν ένα κενό στην Κυπριακή νομοθεσία για το θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι επιτρέπεται από σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

 

Για αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, με πρόταση νόμου δικής της και του κ. Κουλλά που, όπως είπε, συνυπογράφει την πρόταση αυτή, η οποία όπως χαρακτήρισε ανοίγει νέους ορίζοντες για τον μικρό, μικρομεσαίο αλλά και νεαρό επιχειρηματία.

Είπε ότι το διοικητικό κόστος πλέον που θα έχουν οι επιχειρήσεις μέχρι ενός μεγέθους για να υποβάλλουν λογαριασμούς στο τμήμα φορολογίας, απλοποιείται και ότι αναμένουν ότι θα μειωθεί και το κόστος που θα πρέπει να καταβάλλουν σε ελεγκτικά γραφεία για την ετοιμασία των ετήσιων τους καταστάσεων.

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο δεν βοηθιούνται μόνο οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ενθαρρύνονται και δίνονται κίνητρα και σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν την δική τους νέα επιχείρηση αφαιρώντας ένα πολύ μεγάλο βαρίδι κι οικονομικό αλλά και σε διοικητικό φόρτο που αφορά την ετοιμασία των ετήσιων ελεγμένων τους λογαριασμών.

Εξήγησε ότι, με βάση τα διεθνή λογιστικά και ελεγκτικά πρότυπα, αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή και ξεκάθαρη, ο χρόνος που χρειάζεται είναι πολύ λιγότερος, έτσι η γραφειοκρατία που συνεπάγεται στην ετοιμασία ετήσιων καταστάσεων θα είναι πολύ μικρότερη και, κατ’ ακολουθία, το κόστος και οι ανθρώπινοι πόροι θα είναι κατά πολύ μικρότερα.

Διαβάστε αυτούσια την δήλωση της κυρίας Ερωτοκρίτου:

«Υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία από το 2012 η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν πιο απλοποιημένες και φιλικές προς τον μικρό επιχειρηματία χρήστη έτσι ώστε να υποβοηθείται το επιχειρείν και να υποβοηθούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγάλων. 

Εντοπίσαμε αυτό το κενό στη δική μας νομοθεσία  και γι’ αυτό τον λόγο προχωρήσαμε με δική μας πρόταση νόμου την οποία συνυπογράφει ο κος Κουλλά και της οποίας έχει ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση. 

Πρόκειται για μια νέα νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει νέους ορίζοντες για τον μικρομεσαίο, για τον νεαρό επιχειρηματία.

Το διοικητικό κόστος που θα έχουν οι επιχειρήσεις μέχρι ενός μεγέθους για να υποβάλουν ελεγμένους λογαριασμούς στο Τμήμα Φορολογίας θα απλοποιούνται και αναμένουμε ότι θα μειωθεί και το κόστος που θα πρέπει να καταβάλουν σε ελεγκτικά γραφεία για την ετοιμασία των ετήσιων καταστάσεων. 

Με αυτό τον τρόπο δεν βοηθούμε μόνο τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά βοηθούμε και ενθαρρύνουμε και δίνουμε κίνητρα σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν τη δική τους νέα επιχείρηση, αφαιρώντας ένα πολύ μεγάλο βαρίδι οικονομικού αλλά και  διοικητικού κόστους που αφορά στην ετοιμασία των ετήσιων λογαριασμών. 

Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και παρά το γεγονός ότι αναμέναμε πως αυτή η πρόταση θα προερχόταν από κυβερνητική πρωτοβουλία, παραταύτα το υφιστάμενο κενό θα συμπληρωθεί με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι συγκεντρώνει αρκετά μεγάλη πλειοψηφία αν όχι ομοφωνία για την οποία ευελπιστούμε.
Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε στο μέλλον με άλλες παρόμοιου τύπου προτάσεις νόμου γιατί στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε διαδικασίες με διαφάνεια και να εκσυγχρονίσουμε διαδικασίες στην Κύπρο που δυστυχώς δεν ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς και το ίδιο επίπεδο που ακολουθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»