Μειώσεις μισθών ποδοσφαιριστών - Κύπρος: Παρέμβαση FIFPRO

Η FIFPRO καλεί ΚΟΠ να επανεξετάσει την πρόταση για μείωση 92% απολαβών ποδοσφαιριστών

Με τίτλο «Οι παίκτες στην Κύπρο δεν μπορούν να δεχτούν υπερβολικά δυσανάλογη μείωση μισθού», η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών, η FIFPRO, εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης (16/04) αναφορικά με το θέμα της πρότασης των κυπριακών σωματείων για αποκοπή ύψους 92% των απολαβών των ποδοσφαιριστών τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο.
 
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΠ σε ανακοίνωσή του, η FIFPRO καλεί την ΚΟΠ όπως επανεξετάσει την πρόταση της για μείωση απολαβών.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της παγκόσμιας ένωσης ποδοσφαιριστών ότι « FIFPRO ζητά από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) όπως επανεξετάσει αμέσως την πρότασή της για μείωση των μισθών των παικτών, καθώς αυτή η πρόταση θα οδηγούσε τους παίκτες να κερδίζουν πολύ λιγότερα από έναν βασικό μισθό για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο».
 
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η FIFPRO υποστηρίζει το συμπέρασμα του ΠΑΣΠ, ότι μια τέτοια πρόταση είναι εξαιρετικά δυσανάλογη και ως εκ τούτου δεν είναι αποδεκτή.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Αφού αναφέρει ότι το ποδόσφαιρο στην Κύπρο έχει τεθεί σε αναστολή από τις 15 Μαρτίου και είναι ακόμη ασαφές εάν ή πότε θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα και πως σύμφωνα με την ΚΟΠ, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι ‘εξαιρετικά σοβαρός’, σημειώνεται ότι η ΚΟΠ, «ωστόσο, δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα της ένωσης παικτών για παροχή οικονομικών λεπτομερειών».
 
Η FIFPRO «έχει αντιληφθεί ότι η ΚΟΠ έχει προτείνει στον ΠΑΣΠ τη μείωση των μισθών των παικτών κατά 23% για ολόκληρη τη σεζόν 2019/20. Αυτή η πρόταση δεν ισχύει για παίκτες που κερδίζουν 2.000 ευρώ ή λιγότερο ανά μήνα».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Δεδομένου, προσθέτει, ότι η σεζόν είναι στους τελευταίους μήνες, «αυτό θα σήμαινε ότι οι παίκτες δεν θα λάβουν σχεδόν τίποτα από αυτό που θα έπρεπε να πάρουν σύμφωνα με τα συμβόλαιά τους για τους τελευταίους τρεις μήνες» και χρησιμοποιώντας παράδειγμα παίκτη με δεκάμηνο συμβόλαιο, ο οποίος κερδίζει 2.500 ευρώ το μήνα, καταλήγει ότι αν ο ετήσιος μισθός του μειωθεί κατά 23%, όπως προτείνεται από την ΚΟΠ, τότε θα εισπράξει μόνο το 2% του υπόλοιπου μισθού του, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 500 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. «Πρόκειται για μείωση κατά 92% των μισθών αυτής της περιόδου», επισημαίνει η FIFPRO.
 
Τέλος, αφήνει ερωτηματικά για την ΚΟΠ, αφού αναφέρει στην ανακοίνωσή της «Το ερώτημα είναι εάν η ΚΟΠ φροντίζει επίσης τα συμφέροντα των παικτών ή εξετάζει μόνο τα συμφέροντα των συλλόγων» και καταλήγει εκφράζοντας στήριξη προς τον ΠΑΣΠ, και συμβουλεύοντας «τους παίκτες, την ΚΟΠ και τους συλλόγους όπως καταλήξουν συλλογικά σε μια συμφωνία που θα ήταν δίκαιη και λογική για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς»
 
(ΚΥΠΕ)

 
24350