Το ύψος του περιορίστηκε στα 11,02 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την Κεντρική

Μείωση €5,6 δισεκατομμύρια παρουσίασε στο τέλος Σεπτεμβρίου το ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στο τραπεζικό σύστημα σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου, κυρίως λόγω της μεταφοράς των κόκκινων δανείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στον φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων την ΣΕΔΙΠΕΣ, ύστερα από την πώληση του καλού τμήματος της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τον Σεπτέμβριο του 2018, τα συνολικά ΜΕΧ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα υποχώρησαν από τα €16,6 δις τον Ιούνιο στα €11,02 δισεκατομμύρια, που αποτελεί το ιστορικά χαμηλότερο σημείο μετά την οικονομική κρίση του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, από την αρχή του χρόνου οι ΜΕΧ μειώθηκαν κατά €10 δις.

>>> Διαβάστε ακόμη: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα των εκποιήσεων <<<

 
Ως ποσοστό επί των συνολικών δανείων, οι ΜΕΧ υποχώρησαν στο 31,8% από 40,3% στο τέλος Ιουνίου και 43% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017, ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν στο 51,9% από 48,3% στο τέλος Ιουνίου.
 
«H καθοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων οφείλεται κυρίως στην αφαίρεση από το τραπεζικό σύστημα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που μεταφέρθηκε στην ΚΕΔΙΠΕΣ», αναφέρει η ΚΤΚ.
 
Υπενθυμίζεται πως η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα απώλεσε την άδεια τραπεζικών εργασιών στο τέλος Αυγούστου. 
 
Βουτιά στα ΜΕΧ των νοικοκυριών
Παράλληλα, η μεταφορά των κόκκινων δανείων στη ΣΕΔΙΠΕΣ, επέφερε και αλλαγή στην αναλογία των ΜΕΧ μεταξύ νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
 
Έτσι τα ΜΕΧ των νοικοκυριών από 10,2 δις υποχώρησαν κατά το ήμισυ, φτάνοντας στα €5,32 δις και αντιστοιχούν στο 48,3% των συνολικών ΜΕΧ, ενώ τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα €5,35 δις και αντιστοιχούσαν στα €48,5% των συνολικών ΜΕΧ, εκ των οποίων τα €4,5 δις ανήκει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

>>> Διαβάστε επίσης: Άρχισαν και πάλι να δανείζονται οι Κύπριοι <<<
 
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018 ανέρχονταν στα €7.33 δισ., από τα οποία €4.82 δις εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, μερικώς λόγω του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων όπως αυτός επεξηγείται πιο πάνω.
 
Τα συνολικά δάνεια παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό 6,6 δις υποχωρώντας στα €34,6 δις στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 από €41,2 δις στο τέλος Ιουνίου του ιδίου έτους.

 
3826
Thumbnail

Εν μέσω πολλών και διαφορετικών προκλήσεων για την ξενοδοχειακή, και όχι μόνο, βιομηχανία, πραγματοποιείται σήμερα η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, στην ομιλία του, θα κάνει εκτενή προβλήματα στις πληγές του ξενοδοχειακού τομέα και αναμένεται να ζητήσει την συμβολή του κράτους προς αντιμετώπισή τους με μοναδικό στόχο την αναστροφή της παρούσας κατάστασης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Λοϊζίδης αναμένεται να αναφερθεί στους βασικούς παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΠΑΣΥΞΕ (τα κύρια σημεία εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), αποτελούν τροχοπέδη της υγιούς απόδοσης του τομέα και επιτάσσουν ταυτόχρονα την εξεύρεση λύσεων. 

Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων:

  • Το υψηλό κόστος διακοπών στην Κύπρο, παρά τις συνεχείς προσφερόμενες εκπτώσεις.
  • Το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού.
  • Το κόστος τροφοδοσίας των ξενοδοχειακών μονάδων, το οποίο, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη.
  • Το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
  • Υπερχρεώσεις ξενοδοχείων είτε μέσω αυξημένων τελών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης, είτε τελών υδατοπρομήθειας, είτε τελών αποχετευτικών συστημάτων έναντι των αντίστοιχων χρεώσεων που επιβάλλονται στις άλλες κατηγορίες χρηστών.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναμένεται πως θα αναφερθεί και στις σημαντικότερες προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας ευρύτερα, όπως:

  • Η αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, η έξοδος - με ή χωρίς συμφωνία - της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι αποτελεί μια ισχυρή αγορά άντλησης επισκεπτών για τον Κυπριακό τουρισμό, καθώς επίσης η συνακόλουθη εξασθένηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. 
  • Η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ η οποία ενδέχεται να περιορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό ή να διαφοροποιήσει τις επιλογές των Ρώσων περιηγητών.
  • Oι έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της περιοχής να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί στον τομέα του τουρισμού.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με δεδομένο τα πιο πάνω, ο κ. Λοϊζίδης θα υποδείξει πως στόχος της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο για φέτος όσο και για το 2020, θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων στα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναμένεται πως θα τονίσει πως σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

article 1