Μείωση ΜΕΧ, ανεργίας και ανάπτυξη το 2018

Με θετικό πρόσημο η κυπριακή οικονομία το 2018

Σημαντική ήταν η επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε θετικό πρόσημο αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου το ΑΕΠ στη χώρα μας συνέχισε τη θετική του πορεία λόγω κυρίως της αύξησης στην εγχώρια ζήτηση και με θετική συνεισφορά από τους πλείστους παραγωγικούς τομείς, με μικρή ωστόσο επιβράδυνση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Συγκεκριμένα, τους πρώτους 9 μήνες του 2018 κατέγραψε μεγέθυνση 3,8% σε σύγκριση με 4,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η οικονομική ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα.

Σε επίπεδο τομέων παραγωγής οι τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων καθώς και των κατασκευών συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ. Ο τομέας, όμως,  των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων παρουσίασε συρρίκνωση με αρνητική συνεισφορά 0,2 ποσοστιαίων μονάδων τους πρώτους 9 μήνες του 2018, λόγω κυρίως της υπό εξέλιξη απομόχλευσης δανείων.

Αγορά εργασίας

Θετικά είναι τα αποτελέσματα και για την αγορά εργασίας αφού η απασχόληση σημείωσε ετήσια αύξηση 4,1% τους πρώτους 9 μήνες του 2018. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 8,6%. Το τρίτο τρίμηνο του 2018, η ανεργία έφτασε στο 7,8%, έναντι 10% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων με διάρκεια έξι μήνες και άνω μειώθηκε στο 3,6% το τρίτο τρίμηνο του 2018, έναντι ποσοστού 5,9% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Παράλληλα, η δαπάνη ανά μισθωτό κατέγραψε ετήσια αύξηση 1,5% τους πρώτους 9 μήνες του 2018, λόγω – σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα- αυξήσεων στο δημόσιο και σε συγκεκριμένους τομείς του ιδιωτικού τομέα. Η παραγωγικότητα κατέγραψε ετήσια μείωση 0,3% και ως αποτέλεσμα, το μοναδιαίο εργατικό κόστος κατέγραψε ετήσια αύξηση 1,8%.

Αγορά ακινήτων

O τομέας των ακινήτων στην Κύπρο συνέχισε να παρουσιάζει ανάκαμψη κατά το 2018, γεγονός που -σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα- συνάδει με την πορεία της ευρύτερης οικονομίας και της συνεχιζόμενης εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι κύρια πηγή χρηματοδότησης του τομέα είναι οι ξένες επενδύσεις, ο νέος εγχώριος δανεισμός, αλλά και η εσωτερική χρηματοδότηση (συμπεριλαμβανομένων των προπωλήσεων).

Από εκεί και πέρα, παρατηρείται αύξηση των τιμών (κυρίως διαμερισμάτων) αλλά και αυξήσεις ενοικίων στην επαρχία Λεμεσού, απόρροια της έντονης ζήτησης από ξένους επενδυτές.

Πληθωρισμός

Ο εγχώριος πληθωρισμός με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε οριακή αύξηση, φθάνοντας κατά μέσο όρο στο 0,8% το 2018, σε σύγκριση με 0,7% το 2017. Ανοδική συγκρατημένη επίδραση είχαν οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου καθώς και η μικρή αύξηση στους μισθούς.

Αντίθετα, η μείωση στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων εξαιρουμένης της ενέργειας, συνέβαλε κατασταλτικά στον πληθωρισμό λόγω κυρίως αυξημένου ανταγωνισμού αλλά και της μείωσης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, τόσο ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας όσο και ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων περιορίστηκαν σε οριακά θετικά επίπεδα.

Μείωση ΜΕΧ το 2018                                                                                                 

Η μείωση των ΜΕΧ μέσα στο 2018 ήταν από τα θετικά στον τραπεζικό τομέα λόγω και της πώλησης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ προς Ελληνική Τράπεζα και τη μετατροπή της πρώτης σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων (ΣΕΔΙΠΕΣ), με τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ), τα οποία και δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, ύψους €7δις  περίπου.  

Επομένως, οι ΜΕΧ της πρώην ΣΚΤ είναι πλέον εκτός τραπεζικού τομέα, γεγονός που μειώνει αισθητά το ποσό των ΜΕΧ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ως αποτέλεσμα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018, υπήρξε  κατακόρυφη μείωση του επιπέδου των ΜΕΧ, στην οποία συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, οι πωλήσεις ΜΕΧ και η αναταξινόμηση δανείων ως χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων προς πώληση.

 Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε, οι ΜΕΧ παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα  υπόλοιπα της ζώνης του ευρώ.

Επιπρόσθετα, η ΚΤΚ εκτιμά πως μελλοντικά αναμένεται περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ λόγω της ενδυνάμωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και της επικείμενης εφαρμογής του σχεδίου ΕΣΤΙΑ.

Αντρέας Πολυκάρπου