Μελέτη ΥΠΟΙΚ: Θα αυξηθούν και άλλο οι τιμές ακινήτων στη Λεμεσό

Ο αντίκτυπος του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στις τιμές ακινήτων - ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΓΡΑΦΙΚΑ/ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


Τον αντίκτυπο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ-Πολιτογραφήσεις) στις τιμές ακινήτων, καταγράφει η επικαιροποιημένη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε σήμερα (29/9).

>>> ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΕΔΩ <<<

Όπως αναφέρεται, «όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, διαφαίνεται κάποια εντονότερη επίπτωση στις τιμές των διαμερισμάτων της επαρχίας Λεμεσού». 

«Ο δείκτης αυξάνεται με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με άλλες επαρχίες, ξεπερνώντας το μέσο όρο και παρουσιάζοντας τάσεις περαιτέρω αύξησης», προστίθεται περαιτέρω. 

>>> Διαβάστε επίσης: Μελέτη: Πόσο βοήθησαν οι πολιτογραφήσεις την οικονομία <<<

Επίπτωση στις τιμές των ακινήτων
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται περαιτέρω στην μελέτη, αυτή αρχικά, εξετάζει την παρατηρούμενη αύξηση στις τιμές των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η μελέτη επικεντρώνεται στα έτη 2017-2019 και κατά πόσον αυτή η αύξηση συνδέεται και σε ποιον βαθμό με το ΚΕΠ.

Όπως αναφέρεται, κατά την περίοδο 2017-2019 η αύξηση διογκώνεται από 0.1% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε 2.2% το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η αύξηση αυτή, σημειώνεται, αφορά κυρίως διαμερίσματα παρά κατοικίες. 

Ειδικότερα, οι κατοικίες είχαν αύξηση από 0.5% μέχρι 2.3% ενώ τα διαμερίσματα από 1.3% σε 5%. Γεωγραφικά, δε, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές για τα διαμερίσματα είχε η Λεμεσός και μετά η Λάρνακα, ενώ στις οικίες σημαντική αύξηση είχε κυρίως η Αμμόχωστος και η Λεμεσός.

Πίνακας: Ποσοστιαία Μεταβολή του Γενικού Δείκτη Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας

Διάγραμμα: Γενικός Δείκτης Κατοικιών (σε σύγκριση με το μέσο όρο)

Βάσει των πιο πάνω (πίνακα και διάγραμμα):

  • Στη Λεμεσό ο δείκτης στα διαμερίσματα έχει ξεπεράσει το μέσο όρο 83.8. 
  • Όσον αφορά τα διαμερίσματα στην Πάφο, οι αυξήσεις είναι αρκετά κάτω από το μέσο όρο 72.7. Το 2018 παρουσίασε αύξηση στα διαμερίσματα και το 2017 παρουσίασε κάποια αύξηση στις οικίες το οποίο πιθανόν να οφείλεται στις αγορές κατοικιών από Κινέζους λόγω του Σχεδίου. 
  • Στην Αμμόχωστο, ο δείκτης τόσο στις οικίες όσο και στα διαμερίσματα είναι κάτω από το μέσο όρο 79.7 και 69.0 έχει όμως μια μικρή ανοδική τάση. 
  • Στη Λάρνακα υπάρχει ανοδική τάση η οποία στα διαμερίσματα πλησιάζει το μέσο όρο 72.0. 
  • Στη Λευκωσία υπάρχει αυξητική τάση, στα διαμερίσματα κυρίως, όμως κάτω από το μέσο όρο 85.2.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πρόσφυγες: Δικαιούχοι οικοπέδων έμειναν χωρίς οικονομική βοήθεια <<<

Εξάλλου, ο πιο κάτω Πίνακας δείχνει ότι η διόρθωση στις τιμές των ακινήτων σε περιοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως στη Λεμεσό, είναι ταχύτερη και ξεπερνά το διπλάσιο από περιοχές με υποτονικό ενδιαφέρον όπως, η Λευκωσία.

Πίνακας 2: Δείκτης Κατοικιών και απόκλιση από μέσο όρο (πινακας 2κατοικιων)

Πιθανόν, αναφέρεται στην μελέτη, το ίδιο αποτέλεσμα ισχύει και στα ενοίκια. «Σύμφωνα με στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία μέσω του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), η αύξηση στα ενοίκια στη Λεμεσό είναι πάνω από το μέσο όρο. Οι αγορές ακινήτων, ιδίως σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, είναι συγκοινωνούντα δοχεία και επομένως όλες οι επαρχίες επηρεάζονται έστω και σε μικρότερο βαθμό», επισημαίνεται.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα Διαγράμματα 2-6 πιο κάτω, παρουσιάζουν, δε, την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Κατοικιών της ΚΤΚ για διαμερίσματα και οικίες ανά επαρχία ξεχωριστά. Διευκρινίζεται πως, μαζί με τον Δείκτη (συνεχόμενη γραμμή) στο ίδιο διάγραμμα περιλαμβάνεται και ο μακροχρόνιος μέσος όρος του κάθε δείκτη για την περίοδο 2010-2019 (διακεκομμένη γραμμή) για να δούμε που βρίσκεται ο δείκτης σήμερα σε σχέση με τον μέσο όρο του.

Διάγραμμα 2: Δείκτης Τιμών Κατοικιών – Πάφος

Διάγραμμα 3: Δείκτης Τιμών Κατοικιών – Αμμόχωστος 

Διάγραμμα 4: Δείκτης Τιμών Κατοικιών – Λάρνακα

Διάγραμμα 5: Δείκτης Τιμών Κατοικιών – Λευκωσία 

Διάγραμμα 6: Δείκτης Τιμών Κατοικιών – Λεμεσός 

Στην βάση των πιο πάνω, η μελέτη τονίζει πως «ανά είδος και επαρχία, μόνο τα διαμερίσματα στη Λεμεσό έχουν σήμερα τιμή πάνω από το μέσο όρο και δείχνουν σημεία υπερθέρμανσης».

Διάγραμμα 7: Δείκτης Τιμών Κατοικιών – Λεμεσός (σύγκριση με τάση) 

Σύμφωνα, εξάλλου, με την μελέτη, για τη Λεμεσό, διαφαίνεται μια σημαντική αύξηση, πάνω από το μέσο όρο και πολύ πιο πάνω από την υπόλοιπη Κύπρο και με την τάση να παραμένει ανοδική. H αύξηση αυτή, τονίζεται, επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες παράλιες περιοχές. 

Στη Λεμεσό, προστίθεται, υπάρχει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών αγοραστών ρωσικής καταγωγής και δεδομένου ότι και η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών του ΚΕΠ είναι η Ρωσία την περίοδο της αύξησης διαφαίνεται κάποια θετική σχέση. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Ένας τρόπος να υπολογιστεί η επίδραση είναι να υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε το ΚΕΠ και η τάση συνεχιζόταν όπως στις άλλες επαρχίες που διαφαίνεται μια ελαφρά ανοδική πορεία που δεν ξεπερνά τον μακροχρόνιο μέσο όρο. Η τάση αυτή φαίνεται στο διάγραμμα πιο πάνω με τις διακεκομμένες μπλε γραμμές. Η επίδραση αντικατοπτρίζεται στην απόσταση από τις γραμμές αυτές με την υπάρχουσα τάση», αναφέρεται περαιτέρω. 

Επίσης, σημειώνεται, η σύγκριση του Δείκτη Διαμερισμάτων στη Λεμεσό μπορεί να γίνει και με το δείκτη Διαμερισμάτων της Λευκωσίας, όπου η επίδραση του ΚΕΠ δεν είναι σημαντική, αντί με τον Παγκύπριο δείκτη Διαμερισμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει ήδη και τις ψηλές αυξήσεις της Λεμεσού. 

Διάγραμμα 8: Δείκτης Τιμών - Διαμερίσματα Λευκωσία και Λεμεσός  


 

Μάριος Αδάμου