Μέριμνα: Ενέκρινε 1.500 πρόσφυγες για Στεγαστικά Σχέδια το 2023 – Εκκρεμούν 2.700 αιτήσεις

Ο αριθμός αιτήσεων και εγκρίσεων παρουσιάζει αυξητική τάση την τελευταία 10ετία – Ο μέσος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων

Αυξητική τάση παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία ο αριθμίος των αιτήσεων, αλλά και των εγκρίσεων για τα Στεγαστικά Σχέδια της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστήσεως Εκτοπισθέντων, τα οποία απευθύνονται σε πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Brief o Επαρχιακός Συντονιστής Λευκωσίας της Υπηρεσίας, Μιχάλης Αχνιώτης, κατά την περσινή χρονιά (2023) εγκρίθηκαν 1.521 αιτήσεις για τα Στεγαστικά Σχέδια, ενώ σε εκκρομότητα βρίσκονταν άλλες 2.700 αιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί, ο κ. Αχνιώτης εξήγησε πως οι 961 αφορούσαν το Σχέδιο για Αγορά Διαμερίσματος/Κατοικίας, οι 380 αφορούσαν το Σχέδιο για Ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, ενώ οι 34 εγκρίσεις αφορούσαν το Σχέδιο για Επιδιόρθωση Ιδιόκτητης Κατοικίας.

Κατά το 2023, πρόσθεσε, εξετάστηκαν επίσης και εγκρίθηκαν άλλες 167 αιτήσεις που αφορούσαν άλλα θέματα, διευκρινίζοντας ότι αφορούν αιτήσεις για απαλλαγή από προηγούμενη αίτηση για στεγαστική βοήθεια, προκειμένου να υποβάλει αίτηση για επιδότηση ενοικίου ή για περιπτώσεις διαζυγίου, όπου ζητήθηκε η αφαίρεση του ενός συζύγου από την αίτηση, ούτως ώστε να μπορεί στο μέλλον να υποβάλει οποιαδήποτε αίτηση για τα Σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας

Όσον αφορά τις αιτήσεις που βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση, ο Επαρχιακός Συντονιστής Λευκωσίας της Υπηρεσίας Μέριμνας, ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπό εξέταση αιτήσεων αφορά το Σχέδιο για Αγορά Διαμερίσματος/Κατοικίας (περίπου 1.800), καθώς και το Σχέδιο για Ανέγερση Κατοικίας σε Ιδιόκτητο Οικόπεδο (γύρω στις 700 αιτήσεις).

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αχνιώτη, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αυξητική τάση στον αριθμό τόσο των αιτήσεων που υποβάλλονται στην Υπηρεσία, όσο και των εγκρίσεων.

Ο μέσος χρόνος αναμονής ανά επαρχία

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως, από επαρχία σε επαρχία ο χρόνος εξέτασης διαφέρει είτε λόγω μεγαλύτερου όγκου αιτήσεων (π.χ. στη Λευκωσία κατατίθενται σχεδόν διπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με άλλες επαρχίες), είτε και λόγω του αριθμού του προσωπικού.

Βάσει των όσων ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο κ. Αχνιώτης, στην επαρχία Λευκωσίας ο μέσος όρος αναμονής για εξέταση των αιτήσεων είναι περίπου 12 μήνες, στην επαρχία Λεμεσού περίπου 18 μήνες και στην επαρχία Λάρνακας περίπου έξι μήνες.

«Από το 2020 και μετά, όμως, ο ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων έχει επιταχυνθεί σημαντικά και ξεπερνά το 100%. Δηλαδή, ο αριθμός των αιτήσεων που εγκρίνονται πλέον, είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται», τόνισε.

Σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται για εξέταση μίας αίτησης, ο κ. Αχνιώτης διευκρίνισε ακόμη ότι μία αίτηση μπορεί να καθυστερήσει και λόγω διαφοροποίησης των δεδομένων του αιτητή, είτε λόγω απόκτησης παιδιού είτε λόγω διαζυγίου, όπως επίσης και λόγω κατάθεσης μη πλήρως συμπληρωμένων αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, στόχος της Υπηρεσίας και του προσωπικού της είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξέταση των αιτήσεων και λήψη τελικών αποφάσεων είτε για έγκριση είτε για απόρριψή τους.

Τα Σχέδια

Αξίζει να αναφερθεί ότι, αιτήσεις για τα Στεγαστικά Σχέδια της Υπρεσίας Μέριμνας μπορούν να υποβάλουν μόνο εκτοπισθέντες κάτοχοι Προσφυγικής Ταυτότητας «χωρίς περιορισμούς» ή παθόντες κάτοχοι Βεβαίωσης/ Πιστοποιητικού από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων, νοουμένου, μεταξύ άλλων, πως ο αιτητής ή/και το άλλο μέλος του ζεύγους δεν πρέπει να έλαβαν άλλη στεγαστική βοήθεια προηγουμένως από την ΥΜΑΠΕ ή το κράτος γενικότερα. 

Σημειώνεται ότι, δεν λαμβάνεται υπόψη η όποια στεγαστική βοήθεια παραχωρήθηκε από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ή το Σχέδιο Παραχώρησης Οικοπέδων σε Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα ή το Σχέδιο Αγοράς Κατοικίας/διαμερίσματος βάσει του σχεδίου Χαμηλά και Μέτρια Αμειβομένων του ΚΟΑΓ ή το Σχέδιο Προσιτής Κατοικίας του ΚΟΑΓ.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος της χορηγίας, για τα στεγαστικά σχέδια που εφαρμόζει η ΥΜΑΠΕ, αυτά ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και του ύψους του συνολικού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, έχουν ως ακολούθως:

  • Μονήρες άτομο: μέχρι 25.000 ευρώ
  • Ζεύγος (οικογένεια δύο ατόμων) ή μονογονεϊκή οικογένεια: μέχρι 45.000 ευρώ
  • Οικογένεια τριών ατόμων: μέχρι 50.000 ευρώ
  • Οικογένεια τεσσάρων ατόμων: μέχρι 55.000 ευρώ
  • Οικογένεια πέντε ή περισσοτέρων ατόμων: μέχρι 65.000 ευρώ

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ικανοποιητικών πόρων για απόκτηση κατοικίας, το ύψος της οικονομικής βοήθειας έχει ως εξής:

  • Μονήρες άτομο: μέχρι 20.000 ευρώ
  • Ζεύγος (οικογένεια δύο ατόμων): μέχρι 30.000 ευρώ
  • Οικογένεια με τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια: μέχρι 35.000 ευρώ
  • Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα): μέχρι 40.000 ευρώ

Για αιτήσεις από οργανικές οικογένειες και μονήρη άτομα για το στεγαστικό σχέδιο επιδιόρθωσης ιδιόκτητης κατοικίας, νοουμένου ότι η εν λόγω κατοικία είναι πέραν των 20 ετών και οι αιτητές δεν έλαβαν προηγουμένως άλλη στεγαστική βοήθεια, το ύψος της οικονομικής βοήθειας αναλόγως της σύνθεσης του νοικοκυριού και του ύψους του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, έχει ως εξής:

  • Μονήρη άτομα με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, δικαιούνται βοήθεια μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Οργανική οικογένεια με ετήσιο εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ, δικαιούται βοήθεια μέχρι 12.500 ευρώ.

Περισότερες πληροφορίες για τα Στεγαστικά Σχέδια είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου