Μετά τον σεισμό ξανά στο προσκήνιο η αντοχή των κτηρίων μέσω ΜΟΤ

Ο ισχυρός σεισμός της Τρίτης έφερε ξανά στο προσκήνιο την στατική επάρκεια και την ασφάλεια των κτηρίων στην Κύπρο

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Για το πόσο ασφαλή είναι τα κτήρια στην Κύπρο, αλλά και το τι πρέπει να αλλάξει, μίλησε με αφορμή τον ισχυρό σεισμό της Τρίτης (11/1), στο Business Hour by Brief o κ. Ανδρέας Θεοδότου, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου και A’ Αντιπρόεδρος ΕΤΕΚ

Ο κ. Θεοδότου επεξήγησε πως λόγω του επίκεντρου του σεισμού που ήταν σε θαλάσσια περιοχή και το σχετικά μεγάλο εστιακό του βάθους ήταν ανάμεσα στους παράγοντες που απέτρεψαν πτώσεις κτηρίων και μεγάλες υλικές ζημιές, σημειώνοντας παράλληλα πως τα κτήρια στην Κύπρο είναι ασφαλή σε τέτοιας κλίμακας σεισμών λόγω του σχεδιασμού τους. 

«Από το 1994 που έχει εφαρμοστεί ο πρώτος κυπριακός Αντισεισμικός Κανονισμός, όλα τα κτήρια από αυτό το έτος και έπειτα έχουν σχεδιαστεί με αντισεισμικούς κανονισμούς. Επίσης το 2012 είχαμε και νέο ευρωπαϊκό κώδικα όπου εφαρμόζονται ακόμη πιο αυστηρές αντισεισμικές πρόνοιες όσον αφορά τον σχεδιασμό των κτηρίων», σημείωσε ο κ. Θεοδότου αναφορικά με την στατική επάρκεια των κτηρίων και την ασφάλεια τους.

Ο κ. Θεοδότου συμπλήρωσε ταυτόχρονα πως θα πρέπει ωστόσο να ελεγχθούν τα κτήρια που ανεγέρθηκαν πριν από αυτές τις ημερομηνίες και τα οποία θα έχουν υποστεί μία κόπωση. 

«Να ελεγχθούν αυτές οι οικοδομές και να υπάρχει ένα πιστοποιητικό για τη καταλληλόλητα τους», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υποχρέωση από τον οποιοδήποτε για να κατέχει πιστοποιητικό καταλληλόλητας. 

Μάλιστα ο κ. Θεοδότου παρομοίασε την πρόταση τους με τα ΜΟΤ στα αυτοκίνητα, συμπληρώνοντας πως κάτι παρόμοιο θα πρέπει να ισχύει και με τα κτήρια, τα οποία είναι κάποιας μεγάλης ηλικίας. 

Δείτε όλα όσα δήλωσε στο Business Hour by Brief ο κ. Θεοδότου: 

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank