Μέτωπο Πετρίδη, Νουρή και Γιωρκάτζη για αναγέννηση της Λευκωσίας

Τα σχέδια για την εντός των τειχών πόλη – Οι δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών, Εσωτερικών και Δημάρχου

Την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο Χορηγιών για μετατροπή και δημιουργία φοιτητικών εστιών και δωματίων στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή διάσκεψη Τύπου ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσία εκπροσώπων της ΕΤΕΚ, του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου Φίλοι της Λευκωσίας.

>>> Διαβάστε επίσης: Όλα τα σχέδια για τις επιχειρήσεις στην εντός των τειχών Λευκωσία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Σχέδιο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου για την περίοδο 2021 – 2026 και θα έχει ως κύρια πηγή χρηματοδότησης τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κεντρικό εργαλείο του NextGenerationEU. Την ευθύνη της διαχείρισης και υλοποίησης του Σχεδίου έχει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για χορηγίες κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του Σχεδίου ανέρχεται στα €15 εκ., με τις αιτήσεις να υποβάλλονται από τις 2 Μαΐου και μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022.

Σε δηλώσεις του κατά την ανακοίνωση του Σχεδίου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε πως ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν γίνει τόσα πολλά στην εντός των τειχών πόλη, ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι όπου υπήρξαν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Το συγκεκριμένο σχέδιο στόχο έχει να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη μόνιμη και ποιοτική αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως το σχέδιο της δημιουργίας φοιτητικών εστιών στην περιτειχισμένη πόλη της Λευκωσίας πλαισιώνεται από μια σειρά από άλλες δράσεις οι οποίες ήδη είναι τροχοδρομημένες και θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες για την υλοποίηση της ανάπλασης και αναζωογόνησης της παλιάς πόλης.

«Γίνονται παρεμβάσεις μέσω συγκεκριμένων σχεδίων, καθώς ταυτόχρονα με το σχέδιο των φοιτητικών εστιών θα τρέξει και ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης σε όσους επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν», ανέφερε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας ότι σε αναγνώριση της ανάγκης της πόλης για πρόσθετες οικιστικές μονάδες, «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή του στεγαστικού σχεδίου το οποίο εφαρμόζουμε στις ακριτικές περιοχές και στην περιτειχισμένη πόλη για να δώσουμε και αυτή τη δυνατότητα να συναθροιστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στην παλιά πόλη της Λευκωσίας».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε νέο σχέδιο πολεοδομικών και οικονομικών κινήτρων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα και το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι θα επιλέξουν να επενδύσουν στην περιτειχισμένη πόλη της Λευκωσίας, «με δυνατότητες είτε χρηματοδότησης, αλλά ακόμα και αξιοποίησης των περιουσιών τους, είτε πρόκειται για γερασμένα κτίρια, είτε, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για πρωτοπόρο που πρώτη φορά συμβαίνει, το γεγονός ότι έχουμε αποφασίσει 500 περίπου αξιόλογες οικοδομές στην περιτειχισμένη πόλη της Λευκωσίας να προκηρυχθούν ως διατηρητέες για να πάρουν τα δικαιώματά τους και τα κίνητρα που δικαιούνται».

«Πρόσθετα με αυτά, αναγνωρίζοντας ότι η πόλη της Λευκωσίας και όλα τα ιστορικά κέντρα έχουν προβλήματα εξεύρεσης χώρων στάθμευσης, αυτές οι αναπτύξεις θα τυγχάνουν σοβαρότατης απαλλαγής υποχρεώσεων που θα τους εξυπηρετήσει όσον αφορά τη δυνατότητα επένδυσης», κατέληξε.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε στις δηλώσεις του πως η Λευκωσία είναι και πρέπει να είναι μια νεανική πόλη όπου συνυπάρχει η πολιτιστική ζύμωση με την ακαδημία και τους φοιτητές, προσθέτονας πως «από αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η παλιά Λευκωσία, η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη».

«Η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα στηρίζει εκεί που υπάρχει ανάγκη και θεωρούμε ότι σε πολύ λίγα χρόνια αυτό που άρχισε ως όραμα και μεταφράζεται ως πολιτικές θα γίνει πραγματικότητα για μια πόλη την οποία θα ζηλεύουν πολλοί», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το κατά πόσο η Κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων για γκετοποίηση της παλιάς Λευκωσίας, ο κ. Νουρής απάντηση πως παρότι σαφώς προβληματίζει η κατάσταση, «δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από τη σημερινή εξαγγελία γιατί το γεγονός ότι ξαφνικά γίνεται μια ολιστική παρέμβαση με στόχο την αναζωογόνηση κτιρίων που σήμερα θεωρούνται είτε γερασμένα, είτε ακατάλληλα για ανθρώπινη διαβίωση. Θεωρώ πως είναι ένα πολύ καλό βήμα προς την απογκετοποίηση της Λευκωσίας και την επανένταξη ανθρώπων οι οποίοι επέλεξαν συνειδητά λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν να αποστασιοποιηθούν από την παλιά πόλη, να επιστρέψουν, ενώ η ανάπλαση θα είναι ένα βήμα μπροστά και για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας σχολίασε σχετικά πως «στόχος είναι να διευρύνουμε τον αριθμό των παρεμβάσεων για να επέλθει πρόοδος και αναζωογόνηση», ενώ σχετικά με τα θέματα ασφάλειας προσέθεσε ότι η εντός των τειχών πόλη έχει δικό της αστυνομικό σταθμό στο οδόφραγμα Λήδρας και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των καθημερινών περιπολιών

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στη Λευκωσία υπήρχε πράγματι αυτός ο κίνδυνος «λόγω πρώτα απ’ όλα της πράσινης γραμμής, λόγω του μεγάλου αριθμού τουρκοκυπριακών περιουσιών που ήταν εγκαταλελειμμένες, αλλά και λόγω του μεταναστευτικού, επομένως ένα ολιστικό σχέδιο αναζωογόνησης θα είναι προς όφελος και των ίδιων των μεταναστών που φιλοξενούνται στην πόλη, αλλά θα δώσει και το αίσθημα ασφάλειας στον ντόπιο πληθυσμό».

ΚΥΠΕ

 
23577