Μέτρα στήριξης ζητούν και οι ξενοδόχοι

Για φέτος πρέπει να υπολογίσουμε μείον 23% στις αφίξεις σε σχέση με το 2019 λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, αναφέρουν

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Μέτρα στήριξης για τα ξενοδοχεία τα οποία αποδεδειγμένα πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση που ξέσπασε εξαιτίας της επιδρομής της Ρωσίας στην Ουκρανία προσανατολίζονται να ζητήσουν και επίσημα οι οργανώσεις των ξενοδόχων. Την ίδια ώρα τονίζουν ότι θα αποτελέσει αυτοχειρία για τον κυπριακό τουρισμό εάν δεν δοθούν άμεσα οι άδειες για εργασία ατόμων από τρίτες χώρες.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σημείωσε ότι ήδη αξιολογούμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και ενδεχομένως να υποβληθούν εισηγήσεις για μέτρα στήριξης εκεί και όπου κριθεί αναγκαίο. Αυτό σημείωσε θα μπορούσε να γίνει με την έγκριση κονδυλίων από την ΕΕ τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν μέσω του Κράτους. Ταυτόχρονα, συνέχισε, βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για ενδεχόμενες διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να δοθούν σε ξενοδόχους εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς ο κ. Ρουσουνίδης ειδικά για την επαρχία Αμμοχώστου, σημείωσε ότι το 50% των αφίξεων στην επαρχία προέρχεται από τη ρωσική αγορά και ο πόλεμος θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, πρόσθεσε, το πρόβλημα θα πρέπει να τύχει ολιστικής αντιμετώπισης γιατί τόσο η Λεμεσός όσο και η Πάφος δέχονται σημαντικό αριθμό τουριστών από τη Ρωσία. Την ουκρανική αγορά θα πρέπει να την ξεχάσουμε για τα επόμενα χρόνια, ενώ τουλάχιστον για φέτος θα πρέπει να κάνουμε τους υπολογισμούς μας χωρίς τη ρωσική αγορά πρόσθεσε ο κ. Ρουσουνίδης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι θα πρέπει φέτος να υπολογίσουμε ένα μείον 22 – 23% στις αφίξεις σε σχέση με το 2019 λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τώρα στο θέμα της παραχώρησης αδειών για άτομα από τρίτες χώρες, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι αναμένουμε άμεσα τα επόμενα βήματα από το Υπουργείο Εργασίας ώστε να παραχωρηθούν οι άδειες καθώς δεν μπορεί, όπως είπε, να λειτουργήσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία χωρίς αυτές.

Σε έντονο ύφος, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι θα αποτελέσει τη θανατική ποινή για τη βιομηχανία εάν πέσουμε στην παγίδα πόλωσης που στήνουν οι συντεχνίες και δεν προχωρήσουμε άμεσα στην παραχώρηση αδειών εργοδότησης για άτομα από τρίτες χώρες. Για να προσθέσει λέγοντας ότι εάν το 2021 που ο τουρισμός ανήλθε στο 50% του 2019 οι ξενοδόχοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο 100% φανταστείτε φέτος που αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων τι θα γίνει.

Καταλήγοντας, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι θα πρέπει εκ των ων ουκ άνευ η υπουργός να παραχωρήσει τις απαραίτητες άδειες, διαφορετικά θα γίνουμε οι ιδανικοί αυτόχειρες που θα δώσουν τη χαριστική βολή στον κυπριακό τουρισμό.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη τόνισε από την πλευρά της ότι μετά από δύο πολύ δύσκολες χρονιές λόγω της πανδημίας COVID-19, στο κοκτέιλ αβεβαιότητας έρχεται να προστεθεί η απώλεια των τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία αλλά και η αύξηση των τιμών σε όλα τα επίπεδα. Η επαναφορά ενός σχεδίου στήριξης των εργαζομένων των ξενοδοχείων που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά ιδιαίτερα για τους αμέσως επόμενους μήνες είναι απόλυτα αναγκαία. Όπως επίσης και η στήριξη γενικότερα των επιχειρήσεων που θα πληγούν περισσότερο από τις συνέπειες των πρόσφατων γεγονότων. 

Όσον αφορά το ζήτημα της εργοδότησης ατόμων από τρίτες χώρες, η κ. Ψηλογένη σημείωσε πως δεν θεωρούμε πως οι συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία διαφοροποιούν τα δεδομένα. Σημαντικό πρόβλημα υπήρχε και το 2019 αλλά και το 2021, οπόταν και το 2022 η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί κι αυτό φάνηκε και από τις συνεντεύξεις με ανέργους που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας. Παρά τις απώλειες που θα υπάρξουν και τη γενικότερη αβεβαιότητα, κατά πάσα πιθανότητα το 2022 οι συνολικές αυξήσεις θα είναι περισσότερες από πέρσι, άρα η ανάγκη για εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να υφίσταται. Η όποια περαιτέρω καθυστέρηση, απλώς ελλοχεύει τον κίνδυνο για παροχή υπηρεσιών χαμηλότερης ποιότητας, σημείωσε.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:   

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ