Μετρούν και ξαναμετρούν για να δουν αν μας φτάνει το σιτάρι

Μόνο 50.000 τόνους σιταριού - κριθαριού από τους 600.000 που χρειαζόμαστε παράγει η Κύπρος – Σύσκεψη στο Υπουργείο

Έκτακτη σύσκεψη σήμερα (28/2) στο Υπουργείο Γεωργίας - Αναμένεται να καταρτιστεί σχέδιο δράσης - Πόσους τόνους χρειαζόμαστε τον χρόνο και πόσους εισάγουμε - Τι γίνεται με τις τιμές

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μέτρα για να αντιμετωπιστεί μια επικείμενη κρίση στην Κύπρο όσο αφορά τα σιτηρά και τις ζωοτροφές αναμένεται να πάρει το Υπουργείο Γεωργίας, μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε για σήμερα Δευτέρα (28/2) ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Η σύσκεψη θα γίνει ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αφού όπως όλα δείχνουν, οι τιμές των σιτηρών και ζωοτροφών καθώς και των πρώτων υλών των ζωοτροφών αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο ενώ φόβος υπάρχει και αναφορικά με το αν τα αποθέματα που έχει η Κύπρος στα συγκεκριμένα προϊόντα είναι αρκετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι χώρες οι οποίες είναι σημαντικές για τις εξαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων ενώ η Κύπρος είναι μια χώρα που εξαρτάται από την εισαγωγή τους.

Σχέδιο δράσης από το Υπουργείο Γεωργίας – Πως επηρεάζεται η Κύπρος

Σε επικοινωνία της Brief με τον Λειτουργό του Τομέα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Σωκράτη Σωκράτους, μας ανέφερε ότι στην σύσκεψη αναμένεται να γίνει μία εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, να γίνει μια πλήρης καταγραφή των διαθέσιμων ποσοτήτων των προϊόντων ενώ επίσης θα ληφθούν αποφάσεις για μέτρα που θα έχουν σκοπό να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς με ζωοτροφές.

Σε πρώτο στάδιο, ανέφερε ο κ. Σωκράτους, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός του Υπουργείου Γεωργίας και ακολούθως, αφού θα αναλυθούν τα δεδομένα και καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, θα εμπλακούν σε αυτή την διαδικασία και οι εισαγωγείς των ζωοτροφών αλλά και γενικά όλοι όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού της Κύπρου με τα προϊόντα αυτά.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τα προϊόντα που παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο λειτουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις ζωοτροφές και στις πρώτες ύλες για ζωοτροφές όπως είναι το κριθάρι, το καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι: «Σε αυτά τα προϊόντα θα επικεντρωθούμε και σε αυτά θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις» πρόσθεσε.

Όσο αφορά το σκληρό σιτάρι και το αλεύρι τόνισε ότι δεν φαίνεται να εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί εκτός των μεγάλων ποσοτήτων που υπάρχουν στην αγορά, υπάρχουν και μεταποιημένα προϊόντα στις αποθήκες.

Κληθείς να εξηγήσει τους τρόπους που η Κύπρος επηρεάζεται, ο κ. Σωκράτους επεσήμανε ότι επηρεαζόμαστε τόσο άμεσα όσο αι έμμεσα. Συγκεκριμένα: «Άμεσα επηρεαζόμαστε γιατί υπάρχουν έμποροι μας οι οποίοι αγοράζουν από την Ουκρανία είτε χρησιμοποιούν το λιμάνι της Ουκρανίας για μεταφορές σιτηρών στην Κύπρο. Έμμεσα επηρεαζόμαστε όπως επηρεάζεται όλος ο κόσμος από επικείμενη αύξηση των τιμών των προϊόντων αυτών. Οπότε εστιάζουμε το πρόβλημα στην διαθεσιμότητα και στην τιμή».

Παναγροτική Ένωση: Εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές - Ήδη αυξήθηκαν και άλλο οι τιμές  

Μιλώντας στην Brief ο Επικεφαλής Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου Χρήστος Παπαπέτρου, ανέφερε ότι τα σιτηρά και οι ζωοτροφές της Κύπρου επηρεάζονται διότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν θα μπορεί να εμπορευτεί. 

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι δεν παίζει ρόλο αν η Κύπρος εισήγαγε ή  όχι από την Ουκρανία και την Ρωσία  γιατί πάλι ο επηρεασμός της  θα είναι ο ίδιο σοβαρός: «Αυτή την στιγμή όλη η αγορά θα πιέσει τα αποθέματα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές για να τροφοδοτηθεί. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει, να πάρουμε μέτρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, ένα πιθανό ζήτημα που μάλλον θα αντιμετωπίσουμε, είναι όσοι εμπορεύονται τα σιτηρά και τις ζωοτροφές να μην μπορούν να εξεύρουν εύκολα φορτία με προϊόντα για να φέρουν στην Κύπρο, οδηγώντας έτσι σε ελλείψεις, σε συνδυασμό με μια αύξηση των τιμών.

Αυτό που ήδη έχει παρατηρηθεί, ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΚ, είναι ότι ήδη αυξήθηκαν οι τιμές σε καλαμπόκι και σιτηρά χωρίς να έρθει νέο εμπόρευμα στην Κύπρο: «Ήδη είδαμε αυξήσεις στις τιμές μόνο από τα σιτηρά που υπάρχουν στην Κύπρο. Μιλούμε για τα υφιστάμενα στοκ που έχουμε, φανταστείτε πόση αύξηση θα υπάρξει ότι φέρουν νέα εμπορεύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις τιμές των σιτηρών και ζωοτροφών πριν την εισβολή, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι οι τιμές ήταν ήδη αυξημένες, με τον τελευταίο χρόνο να έχουν αυξηθεί μέχρι και 60%. 

Επίσης υπογράμμισε ότι από την πρώτη μέρα της εισβολής είχαμε μια αύξηση 10-12% στο σιτάρι και 5-6% στο καλαμπόκι: «Αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί διότι, από την στιγμή που είναι εκτός παιχνιδιού η Ρωσία και η Ουκρανία, σημαίνει ότι την ζήτηση θα επωμιστεί όλη η υπόλοιπη αγορά», σημείωσε.

Καταληκτικά, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι στην Κύπρο χρειαζόμαστε ετήσια περίπου 600,000 τόνους σιταριού, κριθαριού για αλευροποίηση, σογιάλευρα κτλ., με την Κύπρο να μπορεί να παράξει μόνο το 20% αυτού, αν και εφόσον είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες: «Δηλαδή εισάγουμε περίπου 550 χιλιάδες τόνους, οπότε αν δεν βρούμε λύσεις, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα». 

Κυπριάνα Σταύρου