«Μία αστοχία στο ΓεΣΥ θα κοστίσει στον πολίτη ένα μίνι μνημόνιο»

Ο γνωστός οικονομολόγος Ιωάννης Τελώνης σχολιάζει το θέμα του ΓεΣΥ

•    Ο γνωστός οικονομολόγος σχολιάζει το θέμα του ΓεΣΥ
•    Οι “μαύρες τρύπες”, οι τράπεζες, η δημόσια υπηρεσία και οι Κυπριακές Αερογραμμές

      

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ο γνωστός οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής Ιωάννης Τελώνης σχολιάζοντας το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του Γενικού Σχεδίου Υγείας, που ανάδειξε η Brief, αναφέρει πως «το ΓεΣΥ για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι δημιουργεί τέτοιες αβεβαιότητες που άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν ως “μαύρες τρύπες”. Δυστυχώς ναι – και αυτό ισχύει για σχεδόν όλα τα συστήματα υγείας».

>>> Διαβάστε επίσης:

Ο κ.Τελώνης εξηγεί πως «ο όρος “μαύρη τρύπα” χρησιμοποιείται εκεί που υπάρχει μεγάλη  αβεβαιότητα για τα οικονομικά ενός οργανισμού σε σχέση αφενός με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και το σχετικό οικονομικό μέγεθος αυτών των προκλήσεων αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης».

Όπως αναφέρει «από “μαύρες τρύπες” είχαμε δυστυχώς άσχημες εμπειρίες στην  Κύπρο, από τις “μαύρες τρύπες” στις δαπάνες του κράτους, των τραπεζών και του συνεργατισμού που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, μέχρι τις μικρότερες όπως αυτή των Κυπριακών  Αερογραμμών η οποία και έκλεισε με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε».

Ο οικονομολόγος διευκρινίζει ακόμη ότι «με το ΓεΣΥ στα αρχικά του στάδια, με τις τεράστιες προκλήσεις και θέματα που έχει να αντιμετωπίσει, όπως η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων, η προμήθεια φαρμάκων και εξοπλισμού, η διάρθρωση του προσωπικού, το καθένα από αυτά απαιτεί όχι μόνο τη δεδομένη και εκτιμητέα εργασία των ανθρώπων και της διοίκησης του Σχεδίου αλλά και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Άρα, ο  όρος “μαύρη τρύπα” δεν φαίνεται  υπερβολικός, ως έκφραση βαθιάς ανησυχίας για τη μελλοντική οικονομική πορεία του οργανισμού. Γιατί  χωρίς υπερβολή μια αστοχία, σε ένα από τα πιο πάνω θέματα, θα σημαίνει σε κόστος για τον Κύπριο φορολογούμενο ένα μίνι μνημόνιο. Και η μικρή “αστοχία” που προέκυψε πρόσφατα με τον προϋπολογισμό των φαρμάκων  που άφησε εκτεθειμένους τους φαρμακοποιούς, μιλά από μόνη της. Ελπίζουμε για το καλύτερο, όμως ας προετοιμαζόμαστε για όλα».