Μικρή αύξηση στις τιμές κατοικιών πριν το lockdown

Covid-19 και αυστηρότερο επενδυτικό πρόγραμμα επιβραδύνουν τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών

Σημάδια επιβράδυνσης λόγων των αυστηρότερων κριτηρίων στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού παρουσίασε Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) το πρώτο τρίμηνο του 2020.
 
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο Δείκτης συνέχισε και το πρώτο τρίμηνο του 2020 την ανοδική του πορεία με μικρή επιβράδυνση, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 1,8% σε σχέση με 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και 2,8% το τρίτο τρίμηνο του 2019.
 
«Η συγκρατημένη αύξηση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών οφείλεται στη μείωση της ζήτησης για ακίνητα τόσο από ξένους επενδυτές όσο και από Κύπριους αγοραστές», αναφέρει η ΚΤΚ και συμπληρώνει πως «στις περιοριστικές τάσεις για τις τιμές του τομέα των ακινήτων από τα μέσα του προηγούμενου έτους, λόγω κυρίως των αυστηρότερων κριτηρίων στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), προστίθενται πλέον και οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, που καθιστούν το κλίμα αβεβαιότητας ακόμα πιο έντονο».
 
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, τόσο οι τιμές οικιών όσο και διαμερισμάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο της τάξης του 0,8% και 4,6%, σε σχέση με 1,5% και 4,1%, αντίστοιχα, το προηγούμενο τρίμηνο.
 
Σε τριμηνιαία βάση οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν αύξηση 0,4% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2019. Οι τιμές οικιών κατέγραψαν αύξηση 1,4% σε σχέση με 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο ενώ οι τιμές διαμερισμάτων παρέμειναν σταθερές σε σχέση με 0,2% αύξηση το προηγούμενο τρίμηνο.
 
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσε αύξηση σε όλες τις επαρχίες όπως και τα προηγούμενα δύο τρίμηνα με εξαίρεση όμως αυτή τη φορά την επαρχία Λεμεσού η οποία σημείωσε τριμηνιαία μείωση της τάξης του 0,3%.
 
Τριμηνιαία αύξηση στις τιμές κατοικιών καταγράφηκε στη Λάρνακα κατά 1,7%, στην Πάφο κατά 0,8%, στη Λευκωσία κατά 0,4% και στην Αμμόχωστο κατά 0,3%.
 
Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στην Αμμόχωστο καταγράφηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 3,6%, στη Λάρνακα 3,0%, στη Λεμεσό 1,9%, στην Πάφο 1,4% και στη Λευκωσία 1,2%.
 
Σε τριμηνιαία βάση οι τιμές οικιών μειώθηκαν στη Λεμεσό κατά 1% και στην Πάφο κατά 0,6%. Στην Λάρνακα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1,8%, στην Αμμόχωστο 0,6% και στη Λευκωσία 0,2%. Σε ετήσια βάση στη Λεμεσό σημειώθηκε μείωση 0,2% στο δείκτη τιμών οικιών ενώ στην Πάφο οι τιμές οικιών παρέμειναν σταθερές, αναφέρει η ΚΤΚ.
 
Οι τιμές διαμερισμάτων σε ετήσια βάση, σημείωσαν για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση σε όλες τις επαρχίες με επιβράδυνση στην επαρχία Λάρνακας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λάρνακας σημειώθηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 5,0% σε σχέση με 7,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Στην επαρχία Λεμεσού σημειώθηκε αύξηση 7,9% σε σχέση με 7,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, στην Πάφο, 4,3% σε σχέση με 1,6%, στην Αμμόχωστο 2,4% σε σχέση με 0,8% και στη Λευκωσία 2,3% σε σχέση με 1,5%. Σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση 4,4% στην Πάφο, 1,5% στη Λάρνακα, 1,3% στη Λεμεσό, 0,8% στη Λευκωσία και 0,4% στην Αμμόχωστο.
 
Σημειώνοντας ότι η ζήτηση ξένων επενδυτών ξεκίνησε να παρουσιάζει κάμψη μετά την αλλαγή στα κριτήρια του ΚΕΠ τον Μάιο του 2019, η ΚΤΚ προσθέτει πλέον και τις συνέπειες της πανδημία Covid-19.
 
«Ενώ το προηγούμενο τρίμηνο οι Κύπριοι αγοραστές φαίνεται να έδωσαν σημαντική στήριξη στην αγορά ακινήτων, κατά το υπό εξέταση τρίμηνο, η εγχώρια ζήτηση κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς η κατάσταση που επικρατούσε καθώς και η αβεβαιότητα που επέφερε η πανδημία ώθησε σε αναβολή μέρους των επενδύσεων ή άλλων σχεδίων τους», καταλήγει.

 
14148
Thumbnail