Μικρή η επιβάρυνση και το κέρδος, από την αύξηση εταιρικού φόρου

«Ο καλύτερος τρόπος για την προσέγγιση επενδύσεων, δεν είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής»

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η αύξηση της εταιρικής φορολογίας από το 12.5% στο 15%, θα επηρεάσει κυρίως τις επιχειρήσεις κατά τον οικονομολόγο Μιχάλη Φλωρεντιάδη και θα προσθέσει μικρό κέρδος στα δημοσιονομικά του κράτους, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος σητν εκπομπή Βusiness Hour By Brief την Τρίτη (21/12), ο οποίος σημείωσε ότι φαίνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών μελετά ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε να ελαφρύνει το επιπρόσθετο βάρος.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, πρόσθεσε, δεν υπήρχε μεγάλη ευλιξία στην επιλογή καθώς πρόκειται για παγκόσμια προσπάθεια, στην οποία οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες στον κόσμο έχουν συμφωνήσει, άρα έπρεπε και η Κύπρος να συνταχθεί σε μια ουσιαστικά Ευρωπαϊκή απόφαση.

Όπως εκτιμά ο κ. Φλωρεντιάδης, το αντίκτυπο από αυτή την αύξηση δεν θα είναι τόσο μεγάλο, προσθέτοντας ότι η άποψη του είναι ότι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την προσέγγιση επενδύσεων.

Ο καλύτερος τρόπος για την προσέγγιση επενδύσεων

Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι είναι πιο σημαντικό μια χώρα να έχει ένα καλό επιχειρηματικό περιβάλλον, για να προσελκύσει επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπεριλαμβάνονται θέματα που εμπίπτουν στην ανταγωνιστικότητα, όπως η ύπαρξη ενός αποτελεσματικούυ και γρήγορου συστήματος δικαιοσύνης, να μην υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία ώστε εύκολα να προχωράνε τα διαδικαστικά, π χ οι αδειοδοτήσεις στη βάση αποτελεσματικών Αρχών, να υπάρχει καινοτομία και επιχερηματικότητα, να υπάρχει έν περιβάλλον που να ευνοεί την ανάπτυξη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, τομείς που η Κύπρος έχει δρόμο ακόμη να καλύψει αλλά και η Ευρώπη γενικότερα.

«Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν μεταρυθμίσεις και αλλαγές σε άλλους τομείς και λιγότερο στον τομέα της φορολογίας που είναι μεν η εύκολη λύση, αλλά από την άλλη έχει και αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα, ίσως», τόνισε.

Θα επωφεληθούν τα ταμεία του κράτους

Κληθείς να σχολιάσει για το κέρδος που μπορεί να έχει το κράτος από την αύξηση του εταιρικού φόρου, σημείωσε ότι μπορεί να επωφεληθούν τα ταμεία του κράτους αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. 

«Δεν είναι εύκολο να περιμένουμε αυξημένα κέρδη από τα οποία θα αντλήσει το κράτος περισσότερα έσοδα μέσα στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από την παδνημία, καθώς αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Πράσινη φορολογία

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη για την πράσινη φορολογία, σημείωσε ότι πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο τον περιορισμό των επιπέδων εκπομπών βλαβερών ρύπων, με φορολόγηση της χρήσης ενέργειας από άνθρακα.

Κατά τον κ. Φλωρετνιάδη, για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει παράλληλα να δρομολογηθούν μεγάλες προσπάθειεες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε κρατικό επίπεδο για αντικατάσταση ρηπογόνων πηγών ενέργειας, η με εταιρείες παραγωγής ηλεκτιρικού ρέυματος παρά την επιβολή προστιμάτων ή την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Πρέπει να έχουμε αξιόπιστη στρατηγική με την οποία θα οδεύσουμε στις λιγότερα ρυπογόνες μορφές ενέργειας», τόνισε.

Απαιτούνται και οι κατάλληλες υποδομές όχι μόνο προστίματα

Ο κ. Φλωρεντιάδης διαπιστώνει πως ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η στρατηγική της υστερεί, καθώς ναι μεν με την επιβολή φόρων θα προωθήσουμε την πράσινη ενέργεια, αλλά σε χορηγίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παραγωγή ηλεκτρισμού με μη ρυπογόνες μορφές ενέργειας, υπάρχει μια καθυστέρηση και δημιουργούνται κάποια προβλήματα.

Ταυτόχρονα, παρατηρεί μειώνονται ο επενδύσεις για παραγωγή φυσικού αερίου καθώς θεωρείται ξεπερασμένη μορφή ενέργειας, βλέπουμε τις τιμές αυτών των μορφών να εκτοξεύοντια στα ύψη και από την άλλη δεν έχουμε εναλλακτικές επιλογές για την αντικατάσταση τους. 

Όπως ανέφερε, «πρέπει να γίνει σχεδιασμός σε ένα ευρύτερο επίπεδο με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα».

Για παράδειγμα με την αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σηείωσε, αυξάνεται και η ανάγκη για ηλεκτρισμό, άρα πρέπει να υπάρχοει περισσότερη δυνατότητα παραγωγής της από το δίκτυο. Από την άλλη το δίκτυο πρέπει να  βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές.

Φταίει η κουλτούρα μας που δεν προωθείται η δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων

 Σχετικά με τα κίνητρα που δίνονται για την δημιουργία ή προσέλκυση καινοτόμων εταιρειών στην Κύπρο, ο κ. Φλωρεντιάδης, σημείωσε πως γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά θα μπορούσε να ήταν πιο έντονο. Χρειάζεται ένα περιβάλλον που θα μπορεί να ενθαρρύνει άτομα να αναλάβουν ρίσκο, καθώς είμαστε μια κοινωνία που αποθεώνετια να είναι κάποιος υπάλληλος και όχι να κάνει την δική του επιχείρηση.

«Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα για να μπορούν να ωθηθεί η δημιουργία εταιρειών υψιλής τεχνολογίας και καινοτομίας και δεν αλλάζει με ένα σχέδιο και κάποια κίνητρα», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, σε αυτές τις εταιρείες υπάρχουνάτομα που θέλουν να ρισκάρουν και έχουν καινούργιες ιδέες και αγαπούν την τεχνολογία και είναι σε ένα περιβάλλον που μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις ιδέες χωρίς να τους πνίγει η γραφειοκρατία και το πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, υπάρχει υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό και πολλοί απόφοιτοι σε αυτούς τους τομείς αλλά το θέμα είναι αν αξιοποιούνται κατάλληλα ή αν βρίσκου ποιοτικές θέσεις εργασίας.


Το ζήτημα που προκύπτει, κατά τον κ. Φλωρετνιάδη, είναι να έχεις πολλούς απόφοιτους και η οικονομία να μην είναι σε θέση να τους προσφέρει ποιοτική θέση εργασίας με τον κίνδυνο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να μεταναστεύει.

Αισιόδοξο το 2022

Ευχή του κ. Φλωρεντιάδη είναι η χρονιά να είναι καλύτερη, με ισχυρή οικονομικη ανάπτυξη, εκφράζοντας την αισιοδοξία το 2022 να είναι καλύτερο.

Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι είμαστε όμηροι ακόμη της πανδημίας και ενώ υπάρχει η δυναμική να ξεφύγουμε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, στην σκιά των πιο πρόσφατων εξελίξεων με τις μεταλλάξεις, ελπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός, καθώς το κόστος του να μην κάνουμε το εμβόλιο, είναι υψηλό.

«Σε συνάρτηση με τη νυγειονομική κρίση, ελπίζω να μην ταλανίζει την οικονομία ολόκληρο το 2022 για να έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο, καθώς είναι ένας σημαντικός τομέας για την κυπριακή οικονομία και την ίδια ώρα και για άλλες χώρες».

Δείτε εδώ όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο κ. Φλωρεντιάδης:

 

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank