Μικρό το ενδιαφέρον για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Σε διερευνητικό επίπεδο κυρίως το ενδιαφέρον επιχειρήσεων για εξασφάλιση δανείου με κρατικές εγγυήσεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Σε διερευνητικό επίπεδο παραμένει ως επί το πλείστο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων σε σχέση με το σχέδιο για παροχή δανείων με κυβερνητικές εγγυήσεις. 

Αν και είναι ακόμη νωρίς για να κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία του σχεδίου, καθώς τρέχει εδώ και ένα περίπου μήνα, εντούτοις οι πρώτες πληροφορίες που συνέλεξε η Brief αναφέρουν ότι: (α) Θα είναι δύσκολο τουλάχιστον για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν το σχέδιο, καθώς παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα καλύψει ένα μεγάλος μέρος της ζημιάς, εντούτοις για να εξασφαλίσουν το δάνειο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το εγγυηθούν αρχικά στο 100%. (β) Ενδεχομένως η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου να ήρθε πολύ αργά, καθώς οι επιχειρήσεις χρειάζονταν τη ρευστότητα κατά την περίοδο των lockdown και όχι τώρα, ένα ή δύο χρόνια μετά.

Αναλυτικότερα, από τις δυο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, ενημερωθήκαμε ότι στο παρόν στάδιο, το ενδιαφέρον για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις περιορίζεται κυρίως σε διερευνητικού χαρακτήρα ερωτήσεις από επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να μάθουν τους όρους και τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει κάποιος δάνειο. Παράλληλα, όπως μας αναφέρθηκε, κυρίως το ενδιαφέρον προκύπτει από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να βάλουν υποθήκη για να εξασφαλίσουν το δάνειο τους και όχι από μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εξάλλου, σε ερώτηση της Brief κατά πόσο έχουν διαφοροποιηθεί τα κριτήρια ή οι όροι σε σχέση με την παραχώρηση των δανείων με κρατικές εγγυήσεις ή ισχύουν οι ίδιοι όπως στα υπόλοιπα δάνεια, από την Κεντρική Τράπεζα μας αναφέρθηκε ότι οι σχετικές οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου συνεχίζουν να ισχύουν ως έχουν. Επομένως, δεν έχει γίνει πιο εύκολη, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις η εξασφάλιση δανείου, καθώς οι όροι είναι οι ίδιοι είτε με κρατικές εγγυήσεις είτε χωρίς.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που αποτάθηκαν σε τράπεζα για να εξασφαλίσουν δάνειο από το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, επικοινώνησαν με την Brief και μας ανέφεραν ότι δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα για μια μικρή επιχείρηση να λάβει τέτοιο δάνειο. Συγκεκριμένα, όπως επισήμαναν, εάν για παράδειγμα αποταθείς για ένα δάνειο των 100.000 ευρώ, η τράπεζα θα σου δώσει το 80%, άρα τις 80.000 ευρώ. Σε περίπτωση που καταφέρεις να δώσεις τις 60.000 και τις υπόλοιπες 20.000 αδυνατείς να τις αποπληρώσεις, τότε η Κυβέρνηση θα καλύψει το 70% των 20.000 και το υπόλοιπο 30% η τράπεζα. Ακόμα και έτσι όμως, σημείωσαν, σε περίπτωση που αδυνατείς να δώσεις τις 20.000, η τράπεζα δεν θα πάει πρώτα στην Κυβέρνηση, αλλά στα περιουσιακά στοιχεία των διευθυντών της εταιρείες, και εφόσον δεν καλύψει τη ζημιά, τότε θα απευθυνθεί στις κρατικές εγγυήσεις. Με λίγα λόγια, κατέληξαν, ιδιαίτερα για μια μικρή επιχείρηση, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο κίνητρο για να απευθυνθεί κάποιος στην τράπεζα και να εξασφαλίσει δάνειο με κρατικές εγγυήσεις.

Πέραν των πιο πάνω, το σχέδιο για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις εφαρμόστηκε με καθυστέρηση σχεδόν δυο χρόνων αφού υπήρξαν συζητήσεις επί συζητήσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης μέχρι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη και να προχωρήσει το σχέδιο να ψηφιστεί από τη Βουλή. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις χρειάζονταν ρευστότητα την περίοδο των lockdown και όχι σήμερα που η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται, έχει μειωθεί η ανεργία και το πρόβλημα είναι η εξεύρεση ικανού αριθμού εργαζομένων να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις. Επομένως διερωτώνται αρκετοί κατά πόσο είναι too late για το συγκεκριμένο σχέδιο και κατά πόσο θα εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι είχε βοηθήσει σημαντικά η παγοποίηση των δόσεων όταν αυτή εφαρμόστηκε και είχε δώσει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών που είχε δημιουργήσει η πανδημία.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ