Μήπως δικαιούστε 20% έκπτωση στο ρεύμα; - Αναλυτικά οι δικαιούχοι

18.000 άτομα δικαιούνται έκπτωση 20% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ αλλά δεν έκαναν αίτηση!

38.000 συνολικά πολίτες στην Κύπρο δικαιούνται έκπτωση 20% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής της Αρχής. Πρόκειται για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Χιλιάδες δικαιούνται αλλά δεν έκαναν αίτηση!

Όπως πληροφορούμαστε, από τις 38.000 δικαιούχους, έκαναν αίτηση μόνο οι 20.000! Δηλαδή 18.000 άτομα δικαιούνται έκπτωση και δεν έκαναν μια απλή αίτηση για να πληρώνουν λιγότερα σε κάθε λογαριασμό. 

Πιο συγκεκριμένα, 20% έκπτωση δικαιούνται οι πιο κάτω πολίτες:

Δικαιούχοι της ειδικής αυτής διατίμησης λοιπόν, είναι κάθε μία από τις πιο κάτω κατηγορίες πελατών νοουμένου ότι είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή όσοι έχουν ίδια δικαιώματα με τους πιο πάνω, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία:

  •  Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.
  •  Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Λήπτες επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  •  Άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση) που είναι εγγεγραμμένα μέλη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Τι πρέπει να κάνετε

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι μια απλή αίτηση. Η ΑΗΚ έχει την λίστα με τους δικαιούχους όπως αυτή αποστέλλεται από το Υπουργείο Εργασίας κάθε μήνα. Όποιος δικαιούχος κάνει την σχετική αίτηση στα γραφεία της ΑΗΚ, αυτομάτως λαμβάνει το 20% στον λογαριασμό. Το μόνο που κάνει η ΑΗΚ είναι να ελέγξει εάν η ταυτότητα του αιτητή είναι μέσα στην λίστα που στέλνει το Υπουργείο Εργασίας. Η ΑΗΚ δεν κάνει κανένα άλλο έλεγχο για περιουσιακά ή άλλα στοιχεία του αιτητή.

Δικαιούχος και χωρίς το όνομα σου στον λογαριασμό

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποιος είναι δικαιούχος ακόμα και εάν δεν έχει λογαριασμό της ΑΗΚ στο όνομα του, μένει δηλαδή με την οικογένεια ή συγγενείς του. Σε τέτοια περίπτωση πάλι δικαιούται την έκπτωση για το σπίτι όπου διαμένουν. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δηλαδή που είναι στο όνομα του ο λογαριασμός, μπορεί να κάνει αίτηση για έκπτωση εάν κάποιος που διαμένει στο σπίτι του είναι δικαιούχος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΑΗΚ.

Σωτήρης Νικηφόρου
 
9011
Thumbnail

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε τη δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας της αεροπορικής εταιρείας Wizz Air, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι ο κ. Ζαννέττου «χαιρέτισε τη σύναψη της συμφωνίας που έκανε  η Κυβέρνηση με την ουγγρική αεροπορική εταιρεία Wizz Air, σύμφωνα με την οποία, η Κύπρος καθιερώνεται ως μόνιμη βάση της. Τα μηνύματα για την ανάκαμψη αλλά και τη μελλοντική πορεία της τουριστικής βιομηχανίας, είναι πολύ ελπιδοφόρα από την συγκεκριμένη συμφωνία» σημείωσε.

ad1mobile

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

ad2mobile

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας «χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εξέλιξη αυτή, ιδιαίτερα τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας και ιδιαίτερα η τουριστική βιομηχανία. Η συμφωνία θα συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην επανεκκίνηση του τουρισμού μετά τις δραματικές επιπτώσεις που υπέστη τους μήνες Μάρτιο - Μάιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και στη σύνδεση της Κύπρου με νέους προορισμούς».
 
Ο κ. Ζαννέττου «εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και ΄Εργων Γιάννη Καρούσο και τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, αφού εξ’ αιτίας των άοκνων προσπαθειών που κατέβαλαν, κατάφεραν την επίτευξη αυτής της σημαντικής συμφωνίας, η οποία θα έχει ευεργετικές εξελίξεις για τον τουρισμό τόσο της επαρχίας Αμμοχώστου όσο και της Κύπρου γενικότερα».

(ΚΥΠΕ)
 

article 1