Μόνο οι μισοί ανανέωσαν την άδεια κυκλοφορίας - Έρχεται πέναλτι

Μέχρι πότε θα ανανεώνονται οι άδειες κυκλοφορίας και ποιες οι επιπτώσεις μη ανανέωσής τους

Την τακτική της τελευταίας στιγμής εξακολουθούν ν’ ακολουθούν οι Κύπριοι, οι οποίοι, εξαντλώντας μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο που τους παρέχεται για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής αποτελεί η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, αφού παρότι η διαδικασία έχει αρχίσει από τις 7 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται σε μερικά 24ωρα, εντούτοις, ο ρυθμός ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας είναι πολύ χαμηλός.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ζήτησε και εξασφάλισε η Brief από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, μέχρι χθες (27/2) είχαν προχωρήσει σε ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων τους μόλις οι μισοί ιδιοκτήτες οχημάτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα και βάσει των στοιχείων, από το σύνολο των 720.000, περίπου, οχημάτων που αναμένει το ΤΟΜ ότι θα ανανεωθούν οι άδειες κυκλοφορίας τους, μόνο για τα 396.000 οχήματα έχουν ανανεωθεί οι άδειες κυκλοφορίας. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό της τάξεως του 55%.

Πάντως, ο Ανώτερος Λειτουργός του ΤΟΜ, Πέτρος Ξενοφώντος, σε δηλώσεις του στη Brief, κάλεσε τους ιδιοκτήτες οχημάτων όπως ανανεώσουν έγκαιρα τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αφού μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος που δίδεται για να το πράξουν θα αρχίσουν οι επιβαρύνσεις και οι έλεγχοι από την Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος, ως τελευταία ημέρα ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας έχει οριστεί η Τρίτη 10.3.2020, σημειώνοντας ότι, οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννέα και δώδεκα μηνών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι άδειες κυκλοφορίας που θα ανανεώνονται μέχρι την Τρίτη 10.3.2020, θα ανανεώνονται χωρίς επιβάρυνση.

Με βάση την ίδια νομοθεσία, συνέχισε, για ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, που θα γίνονται μετά από την Τρίτη 10.3.2020, θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση στην άδεια κυκλοφορίας το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος. Δηλαδή, εάν το κόστος ανανέωσης της άδειας κυκλοφορίας είναι 100 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του οχήματος μετά τις 10/3 θα καλείται να πληρώσει 120 ευρώ για να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας.

Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας, τόνισε ο κ. Ξενοφώντος, θα πρέπει να υπάρχει:

  • Πιστοποιητικό καταλληλότητας σε ισχύ
  • Ασφάλεια

Οι άδειες κυκλοφορίας, συνέχισε, μπορούν να ανανεώνονται μέσω:

  • διαδικτύου, στη διεύθυνση http://rtd.mcw.gov.cy,
  • εμπορικών τραπεζών,
  • στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη,
  • στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και
  • στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

«Το ΤΟΜ συμβουλεύει όλους, να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία», επεσήμανε. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Να δηλωθούν τα ακινητοποιημένα οχήματα
Επιπρόσθετα ο κ. Ξενοφώντος είπε πως, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους κατά το έτος 2019 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2020 θα πρέπει να υποβάλουν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών αίτηση ακινητοποίησης του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ12Α. 

Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε με έμφαση, η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται ως αστικό χρέος, οφειλόμενο προς τη Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα υπέδειξε πως, σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει οι ιδιόκτητες να υποβάλλουν στα γραφεία του ΤΟΜ ή των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) ή στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

Μάριος Αδάμου
 
21578