Μουδιασμένη η αγορά δύο βδομάδες μετά το unlock της οικονομίας

Οι 3 παράγοντες για την χαμηλή επισκεψιμότητα πολιτών σε καταστήματα και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν

«Μουδιασμένη» παραμένει η αγορά δύο βδομάδες μετά το πρώτο unlock της οικονομίας και ένα 24ώρο πριν την δεύτερη φάση «ξεκλειδώματος» της οικονομίας, με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Σε δηλώσεις του στην Brief και κληθείς να αναφέρει πως κινήθηκε η αγορά μετά το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, ανέφερε πως, «σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε από τις πρώτες δύο βδομάδες από τότε που επανεκκινήσαμε, δυστυχώς η επισκεψιμότητα και ο τζίρος είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα».

Ερωτηθείς που αποδίδεται αυτή η χαμηλή επισκεψιμότητα, είπε πως είναι τρεις οι κύριοι παράγοντες που ο κόσμος αποφεύγει τις αγορές. Ο πρώτος παράγοντας, εξήγησε, είναι η ψυχολογία, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με την κατανάλωση. «Αυτή την στιγμή οι συμπολίτες μας δεν έχουν την ψυχολογία να βγουν έξω στα καταστήματα και κάνουν αγορές, παρά μόνο να κατευθυνθούν προς τις υπεραγορές για να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης», εξήγησε περαιτέρω.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεύτερος παράγοντας για την χαμηλή κίνηση στην αγορά, συνέχισε, είναι το γεγονός πως, «πολύ μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας έχει απωλέσει ένα σεβαστό ποσοστό εισοδημάτων μέσα στον Απρίλιο. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας μέχρι στιγμής δεν εργάζεται, με την αβεβαιότητα και την ανησυχία να είναι στα ύψη».

Ο τρίτος παράγοντας, υπογράμμισε, έχει να κάνει με το θέμα της ανασφάλειας. «Ακόμη ο κόσμος δεν νιώθει ασφαλής για να επισκεφθεί καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, και να προβεί σε αγορές», εξήγησε. 

«Παρόλο που προσπαθήσαμε και τα μέλη μας έχουν προβεί σε πάρα πολύ καλές εκπτώσεις για να τονώσουμε την κίνηση και να δώσουμε κάποιο κίνητρο για να έρθουν οι καταναλωτές, εντούτοις, δεν ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογράμμισε ακόμη ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ. 

Παράλληλα ο κ. Αντωνίου εκτίμησε ότι, η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Όπως είπε, «δεν είναι μόνο το θέμα της κίνησης που απασχολεί τις επιχειρήσεις, αφού σε κάποιο βαθμό αναμέναμε αυτά τα δεδομένα». 

«Αυτή την στιγμή έχουν συσσωρευτεί αρκετές υποχρεώσεις, αρκετά προβλήματα, και κάθε μέρα που περνά αυτά αυξάνονται», είπε υπογραμμίζοντας ότι, «έχουν στενέψει πολύ τα περιθώρια στην αγορά και χρειαζόμαστε επειγόντως οξυγόνο, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Να ανοίξουν νωρίτερα τα εμπορικά κέντρα
Αναφερόμενος, εξάλλου, στα εμπορικά κέντρα ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως, «ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που στεγάζονται στα εμπορικά κέντρα είναι κλειστός. Μιλάμε για 520, περίπου, επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης, οι οποίες απασχολούν 3.000-3.500 εργαζόμενους». 

«Εκεί καταγράφουμε πολύ σοβαρά προβλήματα, γιατί μέσα στα εμπορικά κέντρα (malls) υπάρχουν και πολύ υψηλά ενοίκια. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι κλειστές από τις 16 Μαρτίου και αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί», επεσήμανε. 

Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, «καλούμε τους αρμόδιους να επανεξετάσουν, αν και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, την απόφαση του ανοίγματος των εμπορικών κέντρων στην τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αφού θεωρούμε ότι και μία βδομάδα ή δέκα μέρες πιο πριν να ανοίξουν αυτές οι επιχειρήσεις, θα τις βοηθήσει σημαντικά να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν».

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, ο κ. Αντωνίου είπε πως, «έχουμε αφεθεί στην καλή προαίρεση των ιδιοκτητών να μας διευκολύνουν, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι δεν διαγράφονται τα ενοίκια. Μπορεί να υπάρξει κάποια αναστολή, κάποια μικρή μείωση στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλά θα πρέπει να πληρωθούν σε κάποια στιγμή και πραγματικά υπάρχει μεγάλο θέμα στο να εξευρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή, του ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη του ακινήτου».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Κάθε μέρα που περνά χειροτερεύει η κατάσταση
Σχολιάζοντας, ακόμη, την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις ο κ. Αντωνίου εξέφρασε λύπη, απογοήτευση και δυσφορία, αφού, όπως είπε, «κάθε μέρα που περνά η κατάσταση χειροτερεύει και τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις είναι απελπιστικά στενά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη αρκετές επιχειρήσεις κάνουν δεύτερες σκέψεις για το εάν έπρεπε να ανοίξουν ή όχι, ενώ κάποιες εξ αυτών σκέφτονται σοβαρά να κατεβάσουν εκ νέου ρολά και να κάνουν αίτηση για ένταξή τους στο Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών»

«Περιμένουμε με ιδιαίτερη ανησυχία το τι θα ανακοινώσει, πλέον, η Κυβέρνηση, για να δούμε και τι βοήθεια θα λάβουν οι επιχειρήσεις, γιατί όπως εξελίσσεται η κατάσταση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι πολύ καλά», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.