Μπαίνει στα βαθιά η κουβέντα για κατώτατο μισθό

Ίσως μπουν και αριθμοί στο τραπέζι κατά τη σημερινή συζήτηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

UPD: Ζέτα: Πρόθεση για κατώτατο μισθό μέχρι τον Μάιο <<<

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Στα βαθιά αναμένεται να μπει σήμερα η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, καθώς ενδεχομένως να τεθούν στο τραπέζι αριθμοί και ποσοστά. Αν και θεωρείται δύσκολο να υπάρξει κατάληξη γύρω από το θέμα σήμερα, ωστόσο αναμένεται ότι θα μπει στην τελική ευθεία προς υλοποίηση. Παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν από εργοδοτικής πλευράς, σε σχέση με τη χρονική περίοδο που θα υιοθετηθεί ένας τέτοιος θεσμός, εντούτοις η δέσμευση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πισωγύρισμα στο συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα του κατώτατου μισθού θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος το οποίο συγκάλεσε η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ο κατώτατος μαζί με τη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας αναμένεται να μονοπωλήσουν τη συζήτηση από πλευράς κοινωνικών εταίρων, παρόλο που στην ατζέντα υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση. Αυτό που δεν αναμένεται να συζητηθεί είναι το συνταξιοδοτικό, καθώς πρόκειται για μεταρρύθμιση του συστήματος και χρειάζεται ακόμη αρκετή συζήτηση μέχρι να υπάρξει κατάληξη. Ως εκ τούτου αναμένεται να πάρει αναβολή και το θέμα του πέναλτι 12% στις συντάξεις, καθώς εμπίπτει στα πλαίσια του συνταξιοδοτικού.

Μιλώντας στην Brief εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν την πεποίθηση τους πως ίσως και σήμερα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από τη θέσπιση του κατώτατου μισθού. Όπως είναι γνωστό, οι συντεχνίες τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της υιοθέτησης κατώτατου μισθού, καθώς όπως σημειώνουν, θα βοηθήσει αρκετά τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα σε συγκυρίες όπως είναι η τωρινή με την ακρίβεια και τις πληθωριστικές τάσεις να εντείνονται συνεχώς. Σε σχέση με τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η εργοδοτική πλευρά, σημείωσαν ότι δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η θέσπιση του κατώτατου, αλλά να αποφασιστεί η εφαρμογή του σε κατοπινό στάδιο, όταν θα ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση τόσο με την πανδημία όσο και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, εξέφρασαν την βεβαιότητα τους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πισωγύρισμα.

Από την πλευρά της, η εργοδοτική πλευρά θα προσέλθει στη συνεδρία διατηρώντας τις επιφυλάξεις της σε σχέση κυρίως με τη χρονική περίοδο που επιλέχθηκε για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Όπως τονίζεται το να ληφθεί μια απόφαση που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε αύξηση των μισθών μια τέτοια περίοδο, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις και ίσως να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκεται να επιλυθούν. Οι εργοδότες αν και γνωρίζουν ότι δύσκολα θα αλλάξει η θέση της Κυβέρνησης για υιοθέτηση κατώτατου μισθού, εντούτοις θα επιδιώξουν όπως υιοθετηθεί μεν, αλλά η εφαρμογή του να παραταθεί για κάποιο διάστημα μέχρι να ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση. 

Σημειώνεται ότι στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα αναμένεται να συζητηθεί πέραν του κατώτατου μισθού και της νομοθετικής ρύθμισης της τηλεργασίας, η απασχόληση στη δημόσια υπηρεσία, το επίδομα πατρότητας και μητρότητας και το θέμα των ξένων εργατών. Όπως έχει προαναφερθεί, ενδεχομένως να μείνει εκτός η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ