Μπήκες σε καραντίνα; Δες αν δικαιούσαι επίδομα ασθενείας

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό για να καταστούν δικαιούχοι επιδόματος ασθενείας

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που τίθεται σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) 14 ημέρων
μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων στο επαγγελματικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί όσους αναγκαστικά τίθενται σε αυτοπεριορισμό, είναι το κατά πόσον δικαιούνται ή όχι να λάβουν οποιοδήποτε επίδομα από το κράτος, για όσο καιρό θα βρίσκονται σε καραντίνα.

Προς απάντηση αυτού του ερωτήματος, η Brief επικοινώνησε με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ευαγγελία Γεωργιάδου.

>>> Διαβάστε ακόμη: Λήγουν τα Σχέδια, ετοίμασε άλλα η Ζέτα <<<

Καταρχάς η κα Γεωργιάδου διευκρίνισε πως, «τα άτομα που τίθενται σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) δικαιούνται να λάβουν επίδομα ασθενείας, νοουμένου ότι εξασφαλίσουν σχετικό πιστοποιητικό είτε από τον Προσωπικό τους Ιατρό είτε από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους».

Επίσης, συνέχισε, για να μπορούν αυτά τα άτομα να λάβουν επίδομα ασθενείας, θα πρέπει να πληρούν και τις προϋποθέσεις για πληρωμή του επιδόματος, δηλαδή να έχουν καταβάλει εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και να μην τους καταβάλει ο εργοδότησης τους οποιεσδήποτε αποδοχές (μισθό) για την περίοδο που θα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό.

Για να καταστεί, όμως, κάποιος δικαιούχος του επιδόματος ασθενείας, πρόσθεσε η κα Γεωργιάδου, θα πρέπει απαραίτητα να υποβάλει σχετική αίτηση στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντός 21 ημερών από την ημέρα έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού-βεβαίωσης από τον Προσωπικό τους Ιατρό ή από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημειώνοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί και μία μικρή παράταση εάν χρειαστεί.

>>> Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΕΔΩ <<<

Σύμφωνα με την κα Γεωργιάδου, οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, αλλά θα πρέπει μετά την αποδέσμευση των ατόμων αυτών από την καραντίνα να υποβληθεί στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων το αυθεντικό πιστοποιητικό από τον ιατρό ή τις Ιατρικές Υπηρεσίες κι όχι αντίγραφό του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πόσες μέρες πληρώνονται
Ερωτηθείσα για πόσες μέρες θα είναι δυνατή η πληρωμή επιδόματος ασθενείας, η κα Γεωργιάδου είπε πως για τους μισθωτούς πληρώνονται όλες οι ημέρες, πλην των τριών πρώτων, ενώ για τους αυτοεργοδοτούμενους δεν πληρώνονται οι πρώτες εννέα μέρες.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα και δεν νοσήσουν και συνεπώς αποδεσμευτούν, οι μισθωτοί θα πληρωθούν επίδομα ασθενείας για 11 ημέρες και οι αυτοεργοδοτούμενοι για 5 ημέρες.

Προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων
Κληθείσα να πει πόσο διαρκεί η εξέταση των αιτήσεων για επίδομα ασθενείας, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως, καταβάλλεται προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εξέτασή τους, σημειώνοντας πως δίδεται προτεραιότητας στις εν λόγω αιτήσεις.

«Υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή των επιδομάτων γενικά λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της υποστελέχωσης του Τμήματος, ωστόσο δίνεται προτεραιότητα στα θέματα κορωνοϊού», εξήγησε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Να επικοινωνούν μόνο με email
Τέλος, η κα Γεωργιάδου κάλεσε τους εν δυνάμει δικαιούχους και όσους έχουν γενικά οποιαδήποτε απορία σχετικά με το επίδομα ασθενείας για όσους τίθενται σε αυτοπεριορισμό λόγω κορωνοϊού, να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όχι μέσω τηλεφώνου.

«Οι τηλεφωνικές μας γραμμές είναι συνεχώς απασχολημένες και συνεπώς οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν μέσω email στο [email protected] για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους», κατέληξε.

Μάριος Αδάμου
 
16320