«Ναι» Βουλής στις προτάσεις-κίνητρα ΔΗΣΥ σε δανειολήπτες με ΜΕΔ

Με την υπερψήφισή τους δίδεται παράταση σε υφιστάμενα μέτρα για ακόμη ένα χρόνο

Τις 7 προτάσεις νόμου - κίνητρα, που κατάθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού ενέκρινε κατά πλειοψηφία πριν από λίγο (22/11) η Ολομέλεια της Βουλή. 

Οι προτάσεις νόμου αφορούσαν στη δυνατότητα ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας για αποπληρωμή δανείου και άμεση απαλλαγή από μεταβιβαστικά τέλη, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, φόρο εισοδήματος, εταιρικό φόρο, κόστος χαρτοσήμων, ΦΠΑ και εισφορά για την Άμυνα.

Ουσιαστικά πρόκειται για παράταση μέτρων που πάρθηκαν ήδη, για ένα χρόνο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για παράταση εργαλείων προς δανειολήπτες με ΜΕΔ που ήδη υπάρχουν:

1/ Δυνατότητα ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας για αποπληρωμή δανείου και άμεση απαλλαγή από:

  • Μεταβιβαστικά τέλη
  • Φόρο κεφαλαιουχικών κερδών
  • Φόρο Εισοδήματος
  • Εταιρικό φόρο
  • Κόστος χαρτοσήμων
  • ΦΠΑ
  • Εισφορά για την Άμυνα

2/ Πέραν των πιο πάνω, δίδετε η δυνατότητα στους δανειολήπτες να πωλήσουν ακίνητη περιουσία προς τρίτα πρόσωπα στην ελεύθερη αγορά, για αποπληρωμή δανείων με τις ίδιες απαλλαγές από τέλη και φορολογίες.

3/ Επιπρόσθετα, δίδεται δυνατότητα πώλησης ή παραχώρησης ακινήτων από συγγενείς ή συνδεδεμένες εταιρείες, για αποπληρωμή δανείου με τις ίδιες απαλλαγές από τέλη και φορολογίες.

4/ Καθορίστηκε επίσης στη νομοθεσία ότι όταν η τιμή πώλησης ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το ποσό του χρέους, τότε ο φόρος θα καταβάλλεται μόνο στο ποσό της διαφοράς.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αναβολή ψήφισης για το νέο εργαλείο 
Σημειώνεται, τέλος, πως η 8η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία αφορούσε την τροποποίηση του περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμου, που προνοεί ότι το λογιστικό κέρδος που θα προκύπτει από τη διαγραφή μη εξυπηρετούμενου τραπεζικού δανείου, δεν θα υπόκειται σε υποχρέωση καταβολής έκτακτης αμυντικής εισφοράς για λογιζόμενη διανομή κερδών, δεν ψηφίστηκε κατόπιν αιτήματος του ΑΚΕΛ, μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτησή της.

Μάριος Αδάμου
 
24350