Νέα Μέτρα με στόχο να προφυλαχθεί το παζάρι των Εορτών

Τα μέτρα που θα βρεθούν στο τραπέζι του Υπουργικού - Ανησυχία για την οικονομία

Συζητήθηκαν με τους ειδικούς και κατατίθενται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο συνέρχεται στις σήμερα (24/11) στις 09:30 οι εισηγήσεις μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας.

Σε χθεσινές (23/11) του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι με στόχο η κοινωνία και η οικονομία να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο κανονικά κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα (24/11) μετά τη συνεδρία του Υπουργικού που είναι προγραμματισμένη για τις 09:30, τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

>>>Nεότερο: Νέα Μέτρα: Αλλαγή με SafePass και απαγορεύσεις εισόδου

Παρόλο που δεν έχει κλειδώσει κανένα μέτρο ακόμη, υψηλόβαθμη πηγή από το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως οι εισηγήσεις των ειδικών θα εγκριθούν στην ολότητά τους. 

Αυτά τα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί

Πάντως, τα μέτρα που εισηγούνται τη δεδομένη στιγμή οι ειδικοί κινούνται σε τρεις άξονες και αφορούν:

  • Τα σχολεία, όπου συστηματικά εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων
  • Τους εμβολιασμένους, που όπως φαίνεται υπήρξε από κάποιο ποσοστό εφησυχασμός ως προς την τήρηση των μέτρων
  • Τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι και πάλι ένα ποσοστό δεν τηρά τα μέτρα

Οι εισηγήσεις αυτές, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, είναι:

  1. Χρήση μάσκας στους μαθητές δημοτικών σχολείων.
  2. Διενέργεια rapid test στους μαθητές των δημοτικών σχολείων μια φορά την εβδομάδα.
  3. Απαγόρευση διεξαγωγής κοινωνικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται ενόψει Χριστουγέννων, περιλαμβανομένων και των σχολικών χριστουγεννιάτικων εορτών, των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σε Δήμους, κτλ.
  4. Διενέργεια self-test σε εμβολιασμένα άτομα. Η εισήγηση που έχει γίνει είναι να δίνονται δωρεάν στους εμβολιασμένους και σε περίπτωση που κάποιο τεστ είναι θετικό θα ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός και θα παραπέμπεται σε μοριακή εξέταση για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.
  5. Κατάργηση SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 7 μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
  6. Διενέργεια rapid test σε όλο τον πληθυσμό σε περιοχές όπου εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού ιστορικού.
  7. Τηλεργασία σε ποσοστό που θα καθοριστεί.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του SafePass μετά την πάροδο 7 μηνών, εκτιμάται ότι με αυτό το μέτρο θα αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό των εμβολιασμών με την επιπλέον δόση.

Κυβέρνηση και ειδικοί τονίζουν πως η ενισχυτική δόση είναι σημαντική και όσοι ήδη ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και μπορούν βάσει της ηλικίας του να λάβουν την επιπλέον δόση θα πρέπει να το πράξουν.

Στο περίμενε οι ανεμβολίαστοι ...

Στο μεταξύ, και ενώ όλα έδειχναν πως τα μέτρα θα αφορούσαν και τους ανεμβολίαστους, αυτό δε φαίνεται ότι θα ισχύσει τη δεδομένη στιγμή αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις μέχρι και την τελευταία στιγμή προτού ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Υπουργικού.

Υψηλόβαθμη πηγή από το υπουργείο Υγείας τόνισε στην Offsite πως θα δοθεί στους ανεμβολίαστους περίοδος χάριτος 3 εβδομάδων ώστε να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Κάτι το οποίο τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας σε δηλώσεις τους προ ημερών. 

Σε περίπτωση που το ποσοστό των ανεμβολίαστων δεν μειωθεί τότε πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι η απαγόρευση εισόδου τους σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. 

Ο υπουργός Υγείας ερωτηθείς χθες πάντως αν θα επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών, είπε πως δεν επιθυμεί το Υπουργείο να προχωρήσει σε μια κίνηση εντυπωσιασμού και να αποφασίσει πως όσοι δεν θα εμβολιαστούν θα μπουν σε υποχρεωτική άνευ αποδοχών άδεια. 

Τέλος σε ερώτηση τι θα γίνει αν ο κόσμος δεν αυξήσει τους εμβολιασμούς και δεν τηρήσει τα μέτρα, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως σε μια τέτοια περίπτωση «αναγκαστικά θα πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα».

offsite

 
19994