Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης & πώς τα αξιολογούν ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ

Απόλυτα ικανοποιημένες αφήνει τις εργοδοτικές και επιχειρηματικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων και της οικονομίας ευρύτερα που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (27/5) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μάλιστα και οι δύο οργανώσεις χαρακτηρίζουν ως γενναιόδωρα τα νέα μέτρα, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι θα τύχουν της δέουσας αξιοποίησης από τις επιχειρήσεις.

Τόσο η ΟΕΒ όσο και το ΚΕΒΕ, αναμένουν τις σημερινές (28/5) επιπρόσθετες πληροφορίες που θα ανακοινώσει ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε σχέση με τα μέτρα και ακολούθως θα δώσουν κατευθυντήριες γραμμές προς τα μέλη τους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 10 μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων & της οικονομίας <<<

Μ. Αντωνίου: «Με τα πυρομαχικά που μας δόθηκαν θα κερδίσουμε τον πόλεμο»
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σε μία πρώτη αντίδραση για τα όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην Brief ότι, «το νέο πακέτο μέτρων είναι πολύ καλύτερο από ό,τι αναμέναμε, προβλέπαμε και προσδοκούσαμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μέτρα πραγματικά στοχευμένα και παραγωγικά», πρόσθεσε σημειώνοντας πως, «ένα μεγάλο μέρος αυτών των μέτρων είναι προϊόν εισηγήσεων της ΟΕΒ».

Επιπρόσθετα ο κ. Αντωνίου τόνισε πως, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τύχουν της πλήρους και απόλυτης αξιοποίησης από τις επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση και η ΟΕΒ θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στις επιχειρήσεις για να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο ή να μείνει αναξιοποίητο», υπογράμμισε. 

«Η Κυβέρνηση αξίζει συγχαρητηρίων και αναμένουμε να δούμε σήμερα τις περαιτέρω λεπτομέρειες των όσων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πώς αυτά υλοποιούνται», συνέχισε.

«Είναι, επαναλαμβάνω, ένα πολύ καλό πακέτο μέτρο, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση του επιτοκίου, παροχή πλούσιας ρευστότητας προς επιχειρήσεις και στήριξη σχεδόν όλων των μεγεθών επιχειρήσεων, κάτι που είναι, όπως είπα, πέραν των προσδοκιών που είχαμε», είπε διαβεβαιώνοντας ότι «τώρα που μας έδωσαν τα μέσα άμυνας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε, με τις επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή». 

«Με τα πυρομαχικά που μας εφοδίασε η Κυβέρνηση, τώρα πια δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία, ότι αυτό τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ. 

>>> Διαβάστε επίσης: Απευθείας χορηγία σε επιχειρήσεις & αυτοτελώς-Δικαιούχοι και ποσά <<<

Χρ. Αγκαστινιώτης: «Ορθολογιστικά, γενναιόδωρα και στοχευμένα μέτρα»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, σε δηλώσεις του στην Brief ανέφερε ότι, «σε πρώτη ανάγνωση τα μέτρα μας ικανοποιούν πλήρως. Είναι ορθολογιστικά, γενναιόδωρα και στοχευμένα και πράγματι θα βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, στηρίζοντας εμπράκτως τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αγκαστινιώτης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απόλυτα συνυφασμένα με την στήριξη και διατήρηση των θέσεων εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις και να αυξηθεί η ανεργία. 

Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντικό ότι μέσω των μέτρων παρέχεται σημαντική ρευστότητα στις επιχειρήσεις, η οποία, όπως είπε, θα τις βοηθήσει να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

«Επίσης, και η επιδότηση των επιτοκίων είναι ένα άλλο σημαντικό μέτρο που θα βοηθήσει σημαντικά και τις επιχειρήσεις, αλλά και τους αυτοτελώς εργαζόμενους», υπογράμμισε περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί, σημείωσε ο κ. Αγκαστινιώτης, ότι «αυτά τα μέτρα, πολλά εκ των οποίων ήταν ανάμεσα στις εισηγήσεις που υπέβαλε το Επιμελητήριο, θα συμβάλουν στα μέγιστα για ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο της από την κρίση που βιώνουμε».

«Αναμένουμε τις περαιτέρω λεπτομέρειες των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Υπουργό Οικονομικών και όταν γίνει αυτό, το ΚΕΒΕ θα κατευθύνει και θα συμβουλεύσει τα μέλη του να αιτηθούν και να αξιοποιήσουν αυτά τα γενναιόδωρα μέτρα προς όφελος του επιχειρείν», κατέληξε ο κ. Αγκαστινιώτης.

>>> Διαβάστε ακόμη: Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια <<<

Τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Υπενθυμίζεται πως, στο χθεσινό διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε 10 μέτρα για ενίσχυση των επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων, του τουρισμού και των αγροτών. Ειδικότερα ανακοίνωσε:

1/ Παραχώρηση ρευστότητας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου.

Δικαιούχοι θα είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μέγιστο αριθμό προσωπικού τα 250 άτομα, ανά επιχείρηση.

2/ Για σκοπούς χορήγησης δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Κυβέρνηση αποφάσισε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως αυξήσει το σχέδιο δανειοδότησης κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί και λειτουργούν στην Κύπρο που εργοδοτούν μέχρι 3.000 εργαζόμενους, ανά επιχείρηση.

3/ Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως εξήγησε, η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει από το εν λόγω ταμείο ποσό 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της Κυπριακής οικονομίας.

Δικαιούχοι θα είναι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες Μεσαίας Κεφαλοποίησης, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σημειώνεται πως, τα παραχωρούμενα δάνεια θα είναι εγγυημένα κατά 80% από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων.

Σημειώνεται, ακόμη, πως όλα τα σχέδια δανειοδότησης προβλέπουν ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

4/ Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια σε επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και αυτοτελώς εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας σαν αποτέλεσμα της πανδημίας. 

Το μέτρο αφορά δάνεια που συνήφθησαν ή θα συναφθούν από την 1η Μαρτίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δικαιούχοι θα είναι όλες οι επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένοι, υπό την βασική προϋπόθεση να μην θεωρούνται ως προβληματικές με βάση τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η επιδότηση του επιτοκίου θα είναι για 4 χρόνια ως εξής: Τα πρώτα δυο χρόνια θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 3.5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για τον τρίτο μέχρι το τέταρτο χρόνο θα επιδοτείται το επιτόκιο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 1.5 ποσοστιαία μονάδα για τις μεγάλες επιχειρήσεις

5/ Επιδότηση επιτοκίου για καθορισμένο χρονικό διάστημα και με καθορισμένο ανώτατο ύψους δανείου, για ενίσχυση της ιδιοκατοίκησης.

Αφορά δάνεια που συνήφθησαν ή θα συναφθούν από την 1η Μαρτίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν θα υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια της επιδότησης θα είναι για τέσσερα χρόνια και θα ανέρχεται σε 1,5 ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου.

6/ Σχέδιο Επιδότησης Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων

Στόχος του σχεδίου είναι η κάλυψη μέρους του ενοικίου και των λειτουργικών εξόδων. Το συνολικό ύψος της επιδότησης υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι χορηγίες αφορούν 50.000 πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους που απασχολούν μέχρι και 50 εργαζόμενους.

Το ύψος της εφάπαξ χορηγίας, κατανέμεται ως ακολούθως:

Αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών τους και ήσαν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020 και απασχολούσαν:

  • Μέχρι ένα άτομο: €1.250
  • Από 2 έως 5 άτομα: €3.000.
  • Από 6 έως 9 άτομα: €4.000.
  • Από 10 έως 50 άτομα: €6.000.

7/ Άμεση προκήρυξη προσφορών για όλα τα αναπτυξιακά έργα με βάσει τις εξαγγελίες του Προέδρου ή και άλλα έργα τα οποία είναι ώριμα, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη περίοδο προκήρυξης τους με βάση τον προϋπολογισμό. 

8/ Προς ενίσχυση του τουριστικού τομέα και της συνδεσιμότητας της Κύπρου, αποφασίστηκε επιπλέον σχέδιο κινήτρων ύψους 6.3 εκατομμυρίων ευρώ, που με το υφιστάμενο σχέδιο ανέρχεται συνολικά στα 15.7 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2020.

9/ Προς ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης, αποφασίσθηκε η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι την 10η Ιανουαρίου του 2021.

10/ Διάθεση 22 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη και ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το συνολικό ύψος χορηγήσεων του Κράτους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάλυψης μέρους των λειτουργικών εξόδων και ενοικίων των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ανέρχεται ή και θα υπερβεί τα 430 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, για ενίσχυση της ρευστότητας δίδεται η δυνατότητα άντλησης δανείων συνολικού ύψους 1.7 δισεκατομμύριων ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η επιδότηση των επιτοκίων από το Κράτος για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.

Τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως, «με την ίδια αποφασιστικότητα θα πάρουμε τα όποια άλλα μέτρα κριθούν αναγκαία, πάντοτε, βέβαια, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους».

Μάριος Αδάμου
 
9686
Thumbnail

Η Κοινοτική Δράση Ακάμα χαιρετίζει τις προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Εκφράζει ωστόσο μέσω εκπροσώπων της,  την αγανάκτηση της  για τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση και παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου για την περιοχή του Ακάμα με αφορμή τη χθεσινή περιοδεία του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, στις κοινότητες του Ακάμα και την περιφέρεια Πόλης Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, η επίσκεψη του κ. Περδίου στην περιοχή αφορούσε την αξιολόγηση των αναγκών της περιοχής, ούτως ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά και να προβληθεί ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η περιοχή έχει πολλά να προσφέρει σε νέες εθνικότητες και νέες αγορές».

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Τέλος στην ηχορύπανση από τα τροποποιημένα οχήματα - Τι αλλάζει <<<

Οι κοινοτικές Αρχές με τη σειρά τους, προστίθεται στην ανακοίνωση, ανέδειξαν τη σημασία της ολοκλήρωσης του Τοπικού Σχεδίου, καθώς «είναι ο μόνος τρόπος για να τεθούν τα θεμέλια εκείνα που θα φέρουν στην περιοχή την επιθυμητή αναζωογόνηση και ευημερία».

Όπως αναφέρεται σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, ανέδειξε ότι «οι κοινότητες είναι στο περίμενε εδώ και πολλά χρόνια", προσθέτοντας πως "το Τοπικό Σχέδιο πλανάται ακόμη στον αέρα, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό παρά μόνο υποσχέσεις".

Από  το Φθινόπωρο του 2019 τόνισε, "φθάσαμε σχεδόν στο Φθινόπωρο του 2020 και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο" σημειώνοντας πως "η υπομονή των κοινοτήτων εξαντλείται, καθώς χρόνο με τον χρόνο περιθωριοποιούνται ακόμη περισσότερο και οδηγούνται σε πλήρη ερήμωση".

Eίπε ακόμη πως «η ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου είναι κόκκινη γραμμή για την Κοινοτική Δράση Ακάμα».

Την ανάγκη για ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου υπογράμμισε και ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της, αλλά σημείωσε ότι οι οποιεσδήποτε τουριστικές αναπτύξεις θα εξαρτηθούν και από το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο πήρε νέα παράταση.

ad2mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης - Ονόματα <<<

Πάγιο αίτημα των κοινοτήτων είναι η περίληψη στο Τοπικό Σχέδιο προνοιών που θα επιτρέπουν μία ήπια, αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίβικο, το Τοπικό Σχέδιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στην περιοχή. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι το Σχέδιο θα παρουσιαστεί στις κοινότητες άμεσα.

(ΚΥΠΕ)

article 1