Νέα προσπάθεια για Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων-Στη Βουλή η Ζέτα

Θα καταβληθεί προσπάθεια για ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου και προώθησής του στην Ολομέλεια για ψήφιση
  • Ο ρόλος της Υπηρεσίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός σήμερα για την διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων στις επιχειρήσεις που τυγχάνουν στήριξης από το κράτος.

Επανέρχεται σήμερα (2/6), τέσσερις, σχεδόν, μήνες μετά το αδιέξοδο που προέκυψε, το θέμα της σύστασης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας θα τεθούν συνολικά 28 εργατικές νομοθεσίες που σχετίζονται, κυρίως, με την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα θέσει στο μικροσκόπιο της το αναθεωρημένο κείμενο νομοσχεδίου που ετοίμασε η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, των εργοδοτικών οργανώσεων και των συντεχνιών.

Όπως ανέφερε στην Brief, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής, «στόχος μας θα είναι να ολοκληρώσουμε σήμερα την συζήτηση του νομοσχεδίου και στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να γίνει η τελική τοποθέτηση των Κοινοβουλευτικών κομμάτων και ακολούθως το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Κατά την άποψή μας, η ψήφιση του νομοσχεδίου το συντομότερο καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ, διότι στην μετά κορωνοϊού εποχή πιθανότατα θα υπάρξουν προβλήματα με απολύσεις ή μειώσεις μισθών και θέλουμε και πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε ο κ. Φακοντής.

Η σημερινή συζήτηση, ωστόσο, θα γίνει στην σκιά της πρωτοφανούς κρίσης που έπληξε τις επιχειρήσεις, μετά και το lockdown και την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, κάτι που οδήγησε την μεγάλη πλειοψηφία των εργοδοτών να κάνουν χρήση των κυβερνητικών σχεδίων για μερική ή πλήρη αναστολή εργασιών, η τρίτη περίοδος των οποίων ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα (1/6).

Με γνώμονα, πάντως, το γεγονός πως όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν στα κυβερνητικά σχέδια δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου, κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται πως θα ζητήσουν την τάχιστη προώθηση και σύσταση της Υπηρεσίας, για θωράκιση των εργαζομένων και μετά την λήξη των σχεδίων.

Από πλευράς τους οι εργοδοτικές οργανώσεις αναμένεται πως προβάλουν τα μεγάλα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, τόσο σήμερα όσο και τους επόμενους μήνες, και δεν αποκλείεται να ζητήσουν νέα αναβολή του όλου θέματος.

Η εμπλοκή και οι ποινές
Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Φεβρουάριο και λίγο πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κύπρο, είχε επιτευχθεί, μετά από πολύμηνες συζητήσεις, συμφωνία για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, ωστόσο, λίγο πριν να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για ψήφιση το ΔΗΚΟ κατέθεσε τροπολογίες που άλλαζαν άρδην τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή.

Με τις εν λόγω τροπολογίες το ΔΗΚΟ επιχειρούσε την διαγραφή των διοικητικών κυρώσεων αλλά και της πρόνοιας η οποία καθιστά αδίκημα την παρεμπόδιση του επιθεωρητή στην άσκηση της εξουσίας του, ή/και την παράλειψη των εργοδοτών να παρουσιάσουν στοιχεία στους επιθεωρητές.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο προνοεί ποινή φυλάκισης δύο ετών ή πρόστιμο €5.500 στις περιπτώσεις εργοδοτών που παρεμποδίζουν τους επιθεωρητές να ασκήσουν τις εξουσίες τους ή απαντούν ψευδώς ή παραλείπουν να παρουσιάσουν έγγραφα, αρχεία και πιστοποιητικά, καθώς και πρόστιμο €8.500 ή ποινή φυλάκισης τριών ετών, σε περίπτωση που ο νόμος παραβιάστηκε από νομικό πρόσωπο ή οργανισμό με τη συναίνεση του διευθυντή ή άλλου αξιωματούχου της εταιρείας. 

Ακόμη, το νομοσχέδιο προνοεί επιβολή διοικητικών προστίμων στους εργοδότες ύψους €250 ή €500 για κάθε εργαζόμενο, καθώς και διπλασιασμό των κυρώσεων σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης, με οροφή τις €5.000, εξαιρουμένων των περιπτώσεων επανάληψης της παράβασης, οπότε το συνολικό ποσό του προστίμου δε θα δύναται να υπερβαίνει τις €10.000 σε κάθε περίπτωση ολοκλήρωσης της επιθεώρησης και έκδοσης πράξης επιβολής προστίμου.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επίσης, με το νομοσχέδιο καθορίζεται ότι, στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση συμμόρφωσης το διοικητικό πρόστιμο θα αυξάνεται για κάθε μέρα κατά €50, με οροφή το διπλασιασμό της αρχικής ποινής ή του αρχικού διοικητικού προστίμου.

Επιπρόσθετα, στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας, και το οποίο ήταν προϊόν συναινέσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, έχει περιληφθεί πρόνοια με την οποία ο Νόμος, όταν κι εφόσον ψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ 5 μήνες μετά την δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. 

Δηλαδή, ακόμη και εάν εγκριθεί αυτόν τον μήνα ο Νόμος, η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων θα συσταθεί και θα αρχίσει την λειτουργία της τον Δεκέμβριο.
 

Μάριος Αδάμου
 
13028