Νέα προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Η επιτροπή εσωτερικών θα επιδιώξει να απλοποιήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Το μεγάλο θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων βάζει σήμερα Πέμπτη 16/6 στο τραπέζι η επιτροπή εσωτερικών της βουλής. Στόχος να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν συνάμα οι διαδικασίες ώστε το κυπριακό επενδυτικό προϊόν να καταστεί πιο ελκυστικό.

Ειδικότερα, η επιτροπή εσωτερικών θα εξετάσει τον περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμο του 2019 και παράλληλα θα επιδιώξει τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης στρατηγικών αναπτύξεων στη Δημοκρατία. Για το συγκεκριμένο θέμα, κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρία της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ένωσης Δήμων Κύπρου και του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Όπως μας αναφέρθηκε από μέλη της επιτροπής εσωτερικών, πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό. Μπορεί βάση του παρελθόντος αλλά και των προσκεκλημένων στη συνεδρία, το μυαλό να πηγαίνει κατευθείαν στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά όπως μας επισημάνθηκε, στόχος δεν είναι να προσελκύσουμε μόνο εταιρείες από τον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και εταιρείες καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Χαρακτηριστικά, όπως μας επισήμανε το μέλος της επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, θέλουμε να βρούμε τρόπους ώστε να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες για να καταστεί πιο ελκυστική η χώρα μας όσον αφορά τις ξένες εταιρείες και κυρίως αυτές που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα.

Από την πλευρά του, το μέλος της επιτροπής Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε ότι στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να επιταχυνθούν και ταυτόχρονα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ώστε η χώρα μας να καταστεί πιο ελκυστική στις ξένες εταιρείες και να επιλέξουν να επενδύσουν εδώ. Δεν πρέπει να χάνουμε επενδύσεις, επειδή οι διαδικασίες μας είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, δημιουργώντας έτσι κίνητρα σε μια ξένη εταιρεία να έρθει και να επενδύσει στο νησί μας.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης τόνισαν την ανάγκη ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, μετά το άδοξο τέλος που είχε η προηγούμενη προσπάθεια και ο τερματισμός της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων. Έχοντας πλέον αρκετή χρονική απόσταση από τα γεγονότα, που είχαν λάβει χώρα σε σχέση με το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα, θα πρέπει να αναλογιστούμε ψύχραιμα τη μεγάλη σημασία της ανάγκης εκπόνησης - χωρίς άλλη καθυστέρηση - ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, εναρμονισμένου πλήρως με τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ενδεικτικά ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου. Δεν πρέπει ποτέ ξανά να επιτρέψουμε σε κανένα, να δώσει το δικαίωμα να διασύρει το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να καταστρέφει όλα όσα κτίζονται με κόπους και θυσίες, πρόσθεσε.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
24992