Νέο Διάταγμα: Αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων σε επιχειρήσεις

Πόσοι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται πλέον με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις

Νέο διάταγμα, μέσω του οποίου αυξάνεται, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των εργαζομένων που δύναται να εργάζονται με φυσική παρουσία, εξέδωσε σήμερα (20/1) ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

>>> ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΕΔΩ <<<

Όπως αναφέρεται, «οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, εργάζονται με εξ’ αποστάσεως εργασία και επιτρέπεται εντός του επαγγελματικού υποστατικού, η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 25% του συνολικού αριθμού εργαζομένων, με ελάχιστο αριθμό φυσικής παρουσίας τα 5 άτομα, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης και με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό τα 25 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το αναθεωρημένο κείμενο με απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κοκ), εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών που καθορίζονται στο Διάταγμα, εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία κι επιτρέπεται εντός του επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 25% του συνολικού αριθμού του προσωπικού με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, και μέγιστο τα 25 άτομα.

Νοείται ότι εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε πέραν του ενός κτιρίου, επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 25% του κάθε υποστατικού, με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, και μέγιστο τα 25 άτομα.

Για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 25% του κάθε νομικού προσώπου (δηλαδή της κάθε επιχείρησης), με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, και μέγιστο τα 25 άτομα και νοουμένου ότι τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον. Νοείται ότι ο αριθμός στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. 

Για παράδειγμα, 

  • σε μια επιχείρηση με 10 άτομα, δύνανται να εργάζονται με φυσική παρουσία μέχρι πέντε άτομα, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης. 
  • σε μια επιχείρηση με 50 εργοδοτούμενους, δύνανται να εργάζονται με φυσική παρουσία μέχρι 13 άτομα. 
  • σε μια επιχείρηση με 200 εργαζόμενους, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα με φυσική παρουσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 άτομα.
 
12993