Το νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας για εκτοπισθέντες (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Στην Επιτροπή προσφύγων το αναθεωρημένο σχέδιο στήριξης στέγασης εκτοπισθέντων - Τα κριτήρια και το ύψος της βοήθειας

Το αναθεωρημένο σχέδιο παροχής οικονομικής ενίσχυσης για στέγαση εκτοπισθέντων και παθόντων, παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 
Παρουσιάζοντας το σχέδιο ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, Κύπρος Κυπριανού είπε πως παρουσιάζει αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, αυξάνοντας έτσι τους επιλέξιμους δικαιούχους, αυξημένη οικονομική στήριξη, ενώ προνοεί απλοποιημένες διαδικασίες για επιτάχυνση του χρόνου εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων. Το σχέδιο θα κατατεθεί στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 4 Ιουλίου.
 
«Προβλέπεται σημαντική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων που σημαίνει θα υπάρξουν περισσότεροι δικαιούχοι και αυξάνεται η οικονομική ενίσχυση», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Κυπριανού.

ΠΙΝΑΚΕς

Όπως αναφέρθηκε, το αναθεωρημένο σχέδιο θα καλύψει και τις συνολικά 5.000 περίπου αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν προς έγκριση, είτε που έχουν εγκριθεί και δεν έχουν εκταμιευθεί, με τη μόνη προϋπόθεση ότι θα δοθούν οι απαραίτητες βεβαιώσεις.
 
«Όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις ή έχουν έγκριση θα μπορούν να εξεταστούν με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και δεν θα χάσουν τη σειρά τους»
, είπε ο κ. Κυπριανού μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, προσθέτοντας πως η βασική προϋπόθεση είναι ότι εκείνος που πήρε την οικονομική βοήθεια πρέπει να έχει επαρκείς πόρους να την αξιοποιήσει.
 
Εξάλλου, ο ίδιος αναγνώρισε πως η πρακτική της έγκρισης των αιτήσεων που παρατηρείτο στο παρελθόν χωρίς εξέταση της οικονομικής ικανότητας είχε ως αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα κονδύλια. «Η εμπειρία έδειξε ότι το να δίνεις εγκρίσεις χωρίς ο άλλος να είναι σε θέση να τις αξιοποιήσει δεν ωφελεί κανέναν», είπε.
 
Το αναθεωρημένο σχέδιο προσφέρεται και για αγορά οικίας ή διαμερίσματος, διαθέτει περιορισμό στο εμβαδόν των οικιών στα 250 τετραγωνικά μέτρα
, ενώ οικίες με πισίνες δεν είναι επιλέξιμες στο σχέδιο.
 
Εξάλλου, όπως εξήγησε η Μαρία Αδαμίδου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Μέριμνας, το σχέδιο απαιτεί τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων για απόκτηση κατοικίας. Όπως είπε, σε περίπτωση δανείου πρέπει να προσκομίζεται προ-συμβατική συμφωνία με χρηματοδοτικό οργανισμό για επιβεβαίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων, ενώ σε περιπτώσεις απόκτησης άμεσης κατοικίας η προσκόμιση βεβαίωσης της ΑΗΚ για σύνδεση του ακινήτου με το δίκτυο της ΑΗΚ.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού είπε πως ήδη η υπηρεσία ενισχύθηκε με δώδεκα άτομα σε πρόσθετο προσωπικό, ενώ θα ενισχυθεί με άλλα οκτώ μόλις εγκριθεί το αίτημα.
 
Πολλά μέλη ήγειραν το πρόβλημα που παρουσιάζεται με την εξασφάλιση δανείων το οποίο σχετίζεται και με τα αδιάθετα κονδύλια του σχεδίου. Ενδεικτικά όπως αναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός του σχεδίου για όλο το 2019 ανέρχεται στα  €24,6 εκατ ενώ στο εξάμηνο εκταμιεύθηκε μόλις το 19%.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυπριανού είπε πως το σχέδιο αυτό θα εξυπηρετήσει και θα επιτρέψει την απορρόφηση πολύ μεγαλύτερου ποσοστού από τα κονδύλια που μένουν αδιάθετα και θα βοηθήσει όντως εκείνους που μπορούν να αποκτήσουν στέγη.
 
«Ένας από τους λόγους που αναθεωρήσαμε τα κριτήρια είναι η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ευκολία για κάποιον να εξασφαλίσει δάνειο
, έτσι ώστε να αποκτήσει στέγη. Με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα αυξηθούν οι δικαιούχοι και έγινε κάποια διαβούλευση με τις τράπεζες και υπάρχει διάθεση να κάνουν εξειδικευμένα σχέδια για αυτό τον σκοπό», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως το σχέδιο θα επανεξεταστεί σε περίοδο έξι μηνών, έτσι ώστε να διορθωθούν τυχόν στρεβλώσεις.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά τόνισε πως το ΑΚΕΛ διέβλεπε τα προβλήματα μετά τις αλλαγές των κρατικών σχεδίων το 2013 με την αλλαγή των κριτηρίων, τη μείωση των χορηγιών και την απουσία δυνατότητας απορρόφησης των κονδυλίων που έμεναν αδιάθετα.

«Το νέο σχέδιο αντιμετωπίζει εν μέρει το πρόβλημα και συνεχίζει να απέχει κατά πολύ από το να καλύψει τις ανάγκες», είπε, προσθέτοντας πως στην ουσία οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι θα βοηθηθούν το λιγότερο.

Η κ. Κουκουμά έθιξε και το θέμα των ενοικίων, λέγοντας πως το επίδομα ενοικίου για τους πρόσφυγες «δεν πλησιάζει το ύψος του ενοικίου στο ΕΕΕ» και πρέπει να συνδεθεί και με το ύψος των εισοδημάτων.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η βουλευτής του κόμματος Μαριέλλα Αρστείδου χαιρέτισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει τα μέτρα, αντιμετωπίζοντας το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης.
 
Ανέδειξε την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και της οικονομικής ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να βοηθηθούν και ο δικαιούχοι, όπως είπε.
 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως «είναι πιο εύκολο να δει τον Πάπα παρά να πάρεις δάνειο από την τράπεζα». Στις δηλώσεις του είπε πως η μεγάλη αδυναμία έγκειται στην εξασφάλιση δανεισμού. «Είναι ωραίο το σχέδιο αλλά στο τέλος της ημέρας είναι δώρο άδωρον», είπε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επεξεργαστεί ένα σχέδιο μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης για να είναι ένα προσιτό και προς τις αδύναμες τάξεις και τις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις του κόσμου.
 

 
5358
Thumbnail

Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για τον ρυθμό επέκτασης της κυπριακής οικονομίας προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία χάνουν δυναμική λόγω υποτονικού εμπορίου και των προκλήσεων στη βιομηχανική παραγωγή.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Ειδικότερα, στο World Economic Outlook  (WEO) για το 2019, το ΔΝΤ προβλέπει πως το κυπριακό ΑΕΠ το 2019 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% έναντι 3,5% τον περασμένο Απρίλιο. Το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,9% έναντι 3,3%, που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου.
 
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί φέτος στο 8% από 7% στην έκδοση Απριλίου, για να υποχωρήσει στο 6% το 2020, όση ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου.
 
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 0,8% φέτος, έναντι 0,5% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου, για να επιταχυνθεί στο 1,6% το 2020.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών το οποίο τo 2019 θα φτάσει στο 7,8% και θα υποχωρήσει στο 7,5% το 2020.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη παρουσιάζεται να υποχωρεί στο 1,2% φέτος και να επιταχύνει στο 1,5% το 2020. Στη Γερμανία οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας υποβαθμίζουν την εκτίμηση ως προς την επέκταση του ΑΕΠ στο μόλις 0,5% φέτος και στο 1,2% το 2020, ενώ το ιταλικό ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο το 2019 και θα επιταχύνει ελαφρώς στο 0,5% το 2020.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας προβλέπεται στο 2,0% φέτος για να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2020.
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Κύπρου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2% και στο 1,4% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
 
Στις ΗΠΑ η οικονομική επέκταση εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με ρυθμό 2,4% το 2019 και να επιβραδύνει στο 2,2% τo 2020.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Τέλος, στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 6,1% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,8% το 2020.

article 1