Νέος γύρος στη Βουλή για ΦΠΑ 5% στις κατοικίες

Τα κόμματα αναμένουν ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ σε σχέση με τις διαβουλεύσεις με την ΕΕ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Εξελίξεις ενδεχομένως να έχουν προκύψει σε σχέση με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα, καθότι το θέμα επανέρχεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Το θέμα επρόκειτο να συζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα τετραγωνικά που θα εμπίπτουν στον χαμηλό συντελεστή, αφού τα 140 τ.μ. που προτάθηκαν είχαν προκαλέσει την αντίδραση μερίδας κομμάτων όσο και επαγγελματικών ομάδων. Μετά τις επαφές του ΥΠΟΙΚ με την ΕΕ, τα κόμματα αναμένουν τη σχετική ενημέρωση.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει νομοσχέδιο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας η οποία να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οροφή στα τετραγωνικά που θα μπορούσε να χτίσει κάποιος, ενώ ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% ίσχυε για τα πρώτα 200 τ.μ., ενώ από το 2011 έως και το 2016, ο ΦΠΑ 5% ίσχυε για τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ) νοούμενου ότι η κατοικία έχει συνολικό εμβαδό μέχρι 275 τ.μ. 

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε σημειώσει ότι η ΕΕ με διαδικασία που κίνησε εναντίον της Κύπρου θεωρεί ότι έγινε κατάχρηση της οδηγίας που μιλά για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για κοινωνικούς σκοπούς. Πρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν δικαιολογείται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για περισσότερα από 140 τ.μ. δεδομένου του μέσου όρου των καταλυμάτων την Κύπρο. Το να υπάρχει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για μεγάλα σπίτια, συνεχίζει ο ΥΠΟΙΚ, θεωρείται απάτη από την ίδια την ΕΕ και μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να ζητήσουν και λεφτά πίσω από προηγούμενες αγοραπωλησίες γιατί θεωρούν ότι η κατάχρηση της νομοθεσίας έγινε προς όφελος των developers και των εύπορων ομάδων.

Ωστόσο, μετά από αντιδράσεις κομμάτων και επαγγελματικών ομάδων, το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να προχωρήσει σε συζητήσεις με την ΕΕ σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα τετραγωνικά που θα εμπίπτουν στο μειωμένο συντελεστή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ αναμενόταν να προτείνει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ) της κατοικίας, νοούμενου ότι αυτή έχει συνολικό εμβαδό μέχρι 275 τ.μ.

Αυτό προνοούσε μεταξύ άλλων και η πρόταση που είχε καταθέσει το ΕΤΕΚ. Ειδικότερα, η πρόταση του Επιμελητηρίου προνοούσε μεταξύ άλλων: Σε ότι αφορά τα μεγέθη να εισαχθεί ξεχωριστή κατηγορία και όριο για μονοκατοικία και για διαμέρισμα. Σε ότι αφορά την μονοκατοικία να υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ τα πρώτα 200 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού εφόσον η κατοικία δεν υπερβαίνει τα 275 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού. Σε ότι αφορά τα διαμερίσματα η πρόταση είναι να υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ τα πρώτα 140 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού εφόσον το διαμέρισμα δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού.

Να εισαχθεί κριτήριο που να αφορά το κόστος κατασκευής εφόσον πρόκειται για ανέγερση ή το κόστος αγοράς εάν πρόκειται για ετοιμοπαράδοτη κατοικία/διαμέρισμα. Ειδικότερα να καθοριστεί πως μειωμένος ΦΠΑ θα επιβάλλεται μόνο για το κόστος κατασκευής το οποίο δεν υπερβαίνει τα 1.700 ευρώ ανά τ.μ. (δομήσιμου εμβαδού) για ανέγερση κατοικίας ή για την αξία αγοράς ετοιμοπαράδοτης κατοικίας που δεν υπερβαίνει τα 2.650 ευρώ ανά τ.μ. (δομήσιμου εμβαδού) (περιλαμβάνει και την αγορά της γης). Νοείται ότι για κόστος κατασκευής άνω των 1.700 ευρώ ανά τ.μ. ή αξία αγοράς άνω των 2.650 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλεται κανονικός συντελεστής ΦΠΑ. Με αυτό το τρόπο καθορίζεται έμμεσα μέγιστο ποσό οικονομικής ελάφρυνσης λόγω μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Πρόταση επί του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα ακίνητα είχε καταθέσει και το ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα, με πρόταση των βουλευτών Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά, επιχειρείται, όπως αναφέρεται διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας. Βασική μας θέση και διαφωνία μας με το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι σε αυτό δεν περιλαμβάνεται ο παράγοντας κόστους ανά τετραγωνικό, είχε αναφέρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς. Αν προχωρήσουμε με το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν θα επιλύσουμε το πρόβλημα, πρόσθεσε, καθώς θα συνεχίσουν ορισμένοι να αγοράζουν πολυτελή διαμερίσματα τα οποία να εμπίπτουν κάτω από το όριο των 140 ή των 200 τ.μ. και να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το όριο των 140 τ.μ. είναι σχετικά χαμηλό.

Στην Επιτροπή Οικονομικών θα συζητηθεί τη Δευτέρα 28/3 και ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021. Αφορά στην ορθότερη εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/59/ΕΕ για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ