Νικολαΐδης στην Brief: €1 δισ. και 20 χρόνια μπροστά η Λεμεσός

Γενναιόδωρα κονδύλια για να καταστεί η Λεμεσός κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη– Τι λέει ο Δήμαρχος Λεμεσού στην Brief

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΜΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Με μπροστάρη τη Λεμεσό, η Κύπρος προσδοκεί να μπει ψηλά στο χάρτη των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρώπης, με τη συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα EU Mission Cities, για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της ΕΕ.

Η Brief, επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη για να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό καθώς και για το πώς θα επωφεληθούν οι δημότες και γενικά η πόλη.

Μιλώντας στην Brief, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία για την Λεμεσό αλλά και για την Κύπρο προσθέτοντας ότι έχουν επιλεγεί 100 πόλεις μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία αφού οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 400 ενώ συνέχισε από την Κύπρο έχει επιλεγεί μόνο η Λεμεσός.

"Αυτό το πρόγραμμα είναι ικανό να τοποθετήσει την Λεμεσό σε μια διαφορετική τροχιά", σημειώσε.

Ο στόχος του προγράμματος 

Στόχος του προγράμματος, ανέφερε ο Δήμαρχος, οι 100 αυτές πόλεις να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, δηλαδή 20 χρόνια πριν τον ευρωπαϊκό στόχο για τις υπόλοιπες πόλεις που είναι το 2050.

Αυτές οι πόλεις θα γίνουν ένα εργαστήριο πειραματισμού για να προωθούνται διάφορες δράσεις και προγράμματα, πιλοτικά, έτσι ώστε να επωφεληθούν και οι υπόλοιπες πόλεις αλλά και να κοινοποιείται η εμπειρία μεταξύ διαφόρων πόλεων.

Υπάρχουν γενναιόδωρα κονδύλια τα οποία θα δοθούν από την Ευρωπαική Ένωση, υπολογίζεται ότι για κάθε κάτοικο δυνητικά θα διατεθούν γύρω στις 10 χιλιάδες ευρώ.

1 δισ. ευρώ για την πόλη της Λεμεσού

Για την Λεμεσό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος, αναμένεται να συγκροτηθεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα αγγίζει και το 1 δισ. ευρώ ενώ θα διατεθούν και εθνικά κονδύλια καθώς και κονδύλια από τον Δήμο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Θα πρέπει τόνισε να υπάρξει συνεργασία και με το κράτος και με τα πανεπιστήμια της χώρας, με φορείς της πόλης καθώς και με ερευνητικά ιδρύματα.

Οι δράσεις του προγράμματος 

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να προωθήσει δράσεις και έργα τα οποία μέσα από ένα στρατηγικό προγραμματισμό θα οδηγήσουν την πόλη το 2030 σε ένα καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας.

Αναμένεται επίσης να δούμε δράσεις οι οποίες αφορούν το συγκοινωνιακό, θέματα κτιρίων και ενεργειακής απόδοσης, θέματα διαχείρησης αποβλήτων, θέματα κυκλικής οικονομίας αλλά και θέματα που έχουν σχέση με ακτές και λιμάνια. 

Όλες αυτές οι δράσεις, επεσήμανε ο Δήμαρχος, έχουν ως στόχο να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα, ένα καθεστώς όπου θα είναι κλιματικά όσο πιο κοντά στην ουδετερότητα. Έργα και δράσεις τα οποία θα βοηθήσουν και έχουν αποδέκτες τους δημότες οι οποίοι θα επωφεληθούν από αυτά τα έργα.

Οι συνεργασίες για επίτευξη του προγράμματος  

Οι ομάδες και οι συμφωνίες έχουν ήδη αρχίσει με ανώτατα ερευντηικά ιδρύματα όπως το Ινστιτούτο Κύπρου, Ιδρυμα Καινοτομίας, πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Frederick University και το ΤΕΠΑΚ, είχαμε συναντήσεις, συνέχισε, με τον Υφυπουργό Καινοτομίας και τον Υπουργό Γεωργίας όπου συστάθηκε μια καθοδική επιτροπή και γενικότερα έχουμε πλαίσια συνεργασία τα οποία θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση με συνεργάτες του Δήμου τόσο εντος όσο και εκτός Κύπρου.

Τα έργα θα αρχίσουν να ωριμάζουν και να προωθούνται την επόμενη 8ετία μέχρι το 2030, κατέληξε.

Μίμης Χριστοφόρου