Νικόλας: Η Κυβέρνηση δεν έχει Σχέδιο Β για την Οικονομία

Το ΔΗΚΟ είχε προειδοποιήσει ότι θα έλθουν πάρα πολύ δύσκολες μέρες για την οικονομία, τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Ιδιαίτερα ανήσυχος σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Παρασκήνιο» της DigitalTv, τονίζοντας πως δεν υπάρχει διάθεση από πλευράς Κυβέρνησης για να συζητήσει ένα Σχέδιο Β για την οικονομία.

Ειδικότερα και αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας είπε ότι, «είμαι αρκετά ανήσυχος σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία», σημειώνοντας πως, «εμείς ως ΔΗΚΟ είχαμε προσπαθήσει να προειδοποιήσουμε την Κυβέρνηση ότι θα έλθουν πάρα πολύ δύσκολες μέρες και ζητήσαμε εδώ και καιρό να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένας δίαυλος επικοινωνίας για να προσπαθήσουμε να βρούμε μέτρα στήριξης της οικονομίας, προετοιμασίας για την ύφεση που προφανώς θα έρθει». 

Όπως είπε, «θα έχουμε παράλληλα το κόστος της πανδημίας και το πρόβλημα υγείας που θα έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος, αλλά και τα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να πληρώσουμε, θα έχουμε την ύφεση που αφορά τον τουρισμό, ο οποίος είχε μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του και ο επόμενος χρόνος προβλέπετε να είναι εξίσου, αν όχι εξίσου δύσκολος, πάρα πολύ δύσκολος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και πέραν από αυτά θα έχουμε και τα προβλήματα στην οικονομία που θα δημιουργήσει ο πρόχειρος, άμεσος τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος». 

Αναφορικά, δε, με τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι «πάρα πολλές εταιρείες και δεν αναφέρομαι μόνο στους μεγάλους developers θα έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της φούσκας που θα σπάσει αυτή την στιγμή που είχε δημιουργηθεί στα ακίνητα λόγω του προγράμματος». «Η αμέλεια διαχείρισης του προγράμματος, δυστυχώς, οδήγησε στον άμεσο τερματισμό με ένα τρόπο που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πάρα πολύ αρνητικό κλίμα και δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων», τόνισε.

Δεν υπάρχει διάθεση συζήτησης ενός Σχεδίου Β
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως, «δεν βλέπουμε να υπάρχει η ανταπόκριση από πλευράς της κυβέρνηση για να συζητήσουμε ένα σχέδιο Β για την κυπριακή οικονομία. Αντίθετα, εμείς αυτό που διαπιστώνουμε είναι μια ωραιοποίηση της κατάστασης από τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα έχουμε μία θεαματική ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο και με αυτή την θεαματική ανάπτυξη της οικονομίας θα καταφέρουμε να διαγράψουμε όλες τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς». 

«Εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την αισιοδοξία. Αντίθετα, θεωρούμε ότι θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τον τομέα του τουρισμού, τον τομές των κατασκευών. Όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης», εξήγησε.

«Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά μέχρι σήμερα άλλο από ένα χλευασμό και μία ειρωνεία από την Κυβέρνηση δεν έχουμε ακούσει και δεν έχουμε ακούσει τις αντιπροτάσεις. Και δεν μιλώ για περίπλοκα ζητήματα, όπως είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για την τουριστική βιομηχανία που δέχομαι ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Απλά πράγματα. Θα επεκταθούν τα σχέδια των εργαζομένων μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο; Το Σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων μπορεί να επανέλθει αν το θέλουμε αύριο με τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΔΗΚΟ, το οποίο απέσυρε η Κυβέρνηση γιατί δεν το ήθελαν οι τράπεζες. Εμείς λέμε πως πρέπει να επανέλθει και μπορεί να επανέλθει αύριο. Η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει αυτά τα δάνεια στον κόσμο επειδή φοβάται τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή», επεσήμανε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Γιατί δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές τώρα
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στην συνέντευξή του αναφέρθηκε και στους λόγους που το κόμμα του καταψήφισε την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής. «Από την στιγμή που θα πάμε σε εκλογές τον Μάιο και θα έχουμε την ευκαιρία ως Βουλή να κριθούμε από τον λαό, θα μπορούμε αυτούς τους μήνες να κριθούμε από τον λαό. Αν πάμε τώρα να κάνουμε εκλογές στην μέση μίας πανδημίας όπου ο περισσότερος κόσμος φοβάται να βγει έξω και πάρα πολλοί, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, δεν θα μπορούσαν καν να πάνε να ψηφίσουν. Αυτό θα βοηθούσε τη δημοκρατία στον τόπο μας; Εμείς θεωρούμε πως όχι. Άρα από την στιγμή που έρχονται εκλογές πάρα πολύ σύντομα, έχουμε το πρακτικό ζήτημα της πανδημίας που θα επηρεάσει την λειτουργία του εκλογικού σώματος, θεωρούμε ότι οι πολίτες θα μπορούν να μας κρίνουν όλους τον Μάιο», εξήγησε. 

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο: