H στρέβλωση αφορά σε δημόσιους υπαλλήλους κα υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ που αφορούν τη διόρθωση στρέβλωσης στη νομοθεσία για παροχή σύνταξης χηρείας σε δημόσιους υπαλλήλους κα υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως η υφιστάμενη νομοθεσία στερεί το δικαίωμα για σύνταξη χηρείας σε περιπτώσεις όπου υπάλληλοι, κατά την αφυπηρέτησή τους, δεν ήταν παντρεμένοι και αυτό , είπε , συγκρούεται με άλλες περιπτώσεις στις οποίες η νομοθεσία πχ του ΤΚΑ παρέχει αυτή τη δυνατότητα για σύνταξη χηρείας.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Είπε ότι με τις προτάσεις θα αρθεί η διάκριση αφού θα διορθωθεί η στρέβλωση και πρόσθεσε πως το ΥΠΟΙΚ συμφωνεί με την ουσία των προτάσεων αυτών και θα προχωρήσει στην ετοιμασία νομοσχεδίου για ρύθμιση του ζητήματος. Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, το ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε ότι εντός ενός μηνός θα έχει έτοιμο το ν/σ για κατάθεση στη Βουλή.
 
Η Επιτροπή συζήτησε και κανονισμούς για την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας παιδιών ή εφήβων κάτω των 15 ετών σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η βιομηχανία ταινιών και διαφήμισης.

Ο κ. Φακοντής είπε πως οι κανονισμοί τροποποιούν την αίτηση για έκδοση άδειας για να επιτρέπεται σε ένα παιδί να συμμετέχει σε πολιτιστική ή άλλη συναφή δραστηριότητα ώστε αυτή να υποβάλλεται τουλάχιστον 4 εργάσιμες μέρες πριν την έναρξη της απασχόλησης αντί ενός μηνός στο παρελθόν.

Εξάλλου με άλλες τροποποιήσεις καταργείται η έκδοση ταυτότητας για το άτομο που συνοδεύει το παιδί. Ο κ. Φακοντής είπε ότι παρασχέθηκε χρόνος για συζήτηση των ανησυχιών, αλλά αυτή η διαβούλευση δεν έγινε και έτσι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<
 
Ανέφερε ότι το Υπουργείο θα καλέσει όλους σε κοινωνικό διάλογο ώστε σε 3 εβδομάδες να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να είναι σε θέση να καταθέσει νέους κανονισμούς για ρύθμιση.  Διαφάνηκε είπε, ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του παιδιού στην απασχόληση και ρυθμίσεις τέτοιες για να χρησιμοποιούνται τα παιδιά χωρίς πρόβλημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα του ποιος φέρει την ευθύνη για την συνοδεία του παιδιού, αν αυτός θα είναι ο γονέας ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο.

ΚΥΠΕ/ Κυριακή Χριστοδούλου

 
3112
Thumbnail

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη με έκθεσή της καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να μην προχωρήσει στην καταρτισμό συμβάσεων απασχόλησης 20 εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να απορρίπτει τη θέση της Επιτρόπου λέγοντας ότι η έκθεση «πάσχει εκ βάθρων».

ad1mobile

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ήδη οι 20 νέοι εργαζόμενοι πιάνουν δουλειά στις 2 Μαΐου, ενώ επισημαίνεται ότι η πρόσληψη των νέων εργαζομένων θα βοηθήσουν το έργο της υπηρεσίας, το 20% των θέσεων της οποίας παραμένουν κενές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε σημερινή έκθεσή, κατόπιν εξέτασης παραπόνου της η Επίτροπος Διοικήσεως εισηγείται στον Γενικό Ελεγκτή να επανεξετάσει την απόφαση του και να μην προχωρήσει στον καταρτισμό των συμβάσεων απασχόλησης 20 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνο στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας μέχρι την αποκρυστάλλωση των ζητημάτων που εγείρονται με το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού.
 
Η κ. Λοττίδου υποβάλλει την έκθεση στο Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ και στη διεύθυνση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για σκοπούς διαβούλευσης με τον Γενικό Ελεγκτή στα πλαίσια της επανεξέτασης του όλου ζητήματος ως προς την προϋπόθεση καταρτισμού του αναγκαίου σχεδίου υπηρεσίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υφισταμένων λειτουργών της υπηρεσίας που υπηρετούν στην κλίμακα Α8,Α10,Α11.
 
Συναφώς, στην έκθεσή της, η Επίτροπος Διοικήσεως διερωτάται κατά πόσο υπήρξε συμμόρφωση με τις πρόνοιες του οικείου Νόμου και διερωτάται κατά πόσον η πρόσληψη προσωπικού σε ιεραρχικά ανώτερες κλίμακες από αυτές που κατέχουν οι υφιστάμενοι υπάλληλοι στη βάση της πυραμίδας δύναται να δημιουργήσει θέματα στη ιεραρχική τους σχέση και να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.
 
Σε απαντητική ανακοίνωσή της, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι η έκθεση, 'πάσχει εκ βάθρων', προσθέτοντας πως «τούτο φαίνεται από τη θέση της ότι δήθεν οι 20 αυτές θέσεις αφορούν θέσεις πρώτου διορισμού».
 
«Ομοίως αυθαίρετοι και ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί της Επιτρόπου ότι δήθεν τα προσόντα και τα καθήκοντα της θέσης καθορίζονται μετά από συλλογικές διαβουλεύσεις. Αυτό, στο οποίο κτίζει όλη την επιχειρηματολογία της, είναι αποκύημα φαντασίας και δεν στηρίζεται στο σχετικό νόμο, ουσιώδεις πρόνοιες του οποίου παραγνωρίζει», προσθέτει.
 
Για τους όρους απασχόλησης, (μισθός, ωράριο εργασίας, άδειες κλπ), η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως «προφανώς είναι αυτοί που ισχύουν για όλους τους έκτακτους, όλης της Δημόσιας Υπηρεσίας».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Χαρακτηρίζει ως «εντελώς ανυπόστατες και ασύνδετες» τις αναφορές της Επιτρόπου για τη δήθεν ιεραρχική σχέση των 20 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου με τους μόνιμους υπαλλήλους.

ad2mobile

«Προφανώς η Επίτροπος συγχέει τη σημασία της λέξης ‘ιεραρχία’ με την «αρχαιότητα» όταν αναφέρει ότι σε μία Υπηρεσία όλοι έχουν μεταξύ τους σχέση ιεραρχίας», αναφέρει.

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «είναι κρίμα που μέσα από μία επιδερμική προσέγγιση τόσο σοβαρών θεμάτων η Επίτροπος οδηγεί σε απαξίωση τον τόσο μεγάλης σημασίας θεσμό που υπηρετεί».
 
ΚΥΠΕ

article 1