H στρέβλωση αφορά σε δημόσιους υπαλλήλους κα υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ που αφορούν τη διόρθωση στρέβλωσης στη νομοθεσία για παροχή σύνταξης χηρείας σε δημόσιους υπαλλήλους κα υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως η υφιστάμενη νομοθεσία στερεί το δικαίωμα για σύνταξη χηρείας σε περιπτώσεις όπου υπάλληλοι, κατά την αφυπηρέτησή τους, δεν ήταν παντρεμένοι και αυτό , είπε , συγκρούεται με άλλες περιπτώσεις στις οποίες η νομοθεσία πχ του ΤΚΑ παρέχει αυτή τη δυνατότητα για σύνταξη χηρείας.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Είπε ότι με τις προτάσεις θα αρθεί η διάκριση αφού θα διορθωθεί η στρέβλωση και πρόσθεσε πως το ΥΠΟΙΚ συμφωνεί με την ουσία των προτάσεων αυτών και θα προχωρήσει στην ετοιμασία νομοσχεδίου για ρύθμιση του ζητήματος. Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, το ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε ότι εντός ενός μηνός θα έχει έτοιμο το ν/σ για κατάθεση στη Βουλή.
 
Η Επιτροπή συζήτησε και κανονισμούς για την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας παιδιών ή εφήβων κάτω των 15 ετών σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η βιομηχανία ταινιών και διαφήμισης.

Ο κ. Φακοντής είπε πως οι κανονισμοί τροποποιούν την αίτηση για έκδοση άδειας για να επιτρέπεται σε ένα παιδί να συμμετέχει σε πολιτιστική ή άλλη συναφή δραστηριότητα ώστε αυτή να υποβάλλεται τουλάχιστον 4 εργάσιμες μέρες πριν την έναρξη της απασχόλησης αντί ενός μηνός στο παρελθόν.

Εξάλλου με άλλες τροποποιήσεις καταργείται η έκδοση ταυτότητας για το άτομο που συνοδεύει το παιδί. Ο κ. Φακοντής είπε ότι παρασχέθηκε χρόνος για συζήτηση των ανησυχιών, αλλά αυτή η διαβούλευση δεν έγινε και έτσι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<
 
Ανέφερε ότι το Υπουργείο θα καλέσει όλους σε κοινωνικό διάλογο ώστε σε 3 εβδομάδες να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να είναι σε θέση να καταθέσει νέους κανονισμούς για ρύθμιση.  Διαφάνηκε είπε, ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του παιδιού στην απασχόληση και ρυθμίσεις τέτοιες για να χρησιμοποιούνται τα παιδιά χωρίς πρόβλημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα του ποιος φέρει την ευθύνη για την συνοδεία του παιδιού, αν αυτός θα είναι ο γονέας ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο.

ΚΥΠΕ/ Κυριακή Χριστοδούλου

 
4685
Thumbnail

Σε δίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι κατήλθαν σήμερα οι Κυβερνητικοί Φαρμακοποιοί μετά από απόφαση που λήφθηκε σε συνεδρία του Κλαδικού Συμβουλίου των Φαρμακοποιών της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ στις 19/08/2019.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Συντεχνίας, κατά τη συνεδρία εξουσιοδοτήθηκε το Κλαδικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση για δυναμικά μέτρα κλιμακωτά, μέχρι και επ’ αόριστον απεργία.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στη λήψη απόφασης για δυναμικά μέτρα, η Συντεχνία επικαλείται τη «συνεχιζόμενη άρνηση ή/και παράλειψη του Υπουργείου Υγείας να ενημερώσει το προσωπικό που απασχολείται στον ΟΚΥπΥ σχετικά με τις επικείμενες δραματικές αλλαγές στην εργασία του δεδομένου του γεγονότος ότι από 1η Σεπτεμβρίου 2019, 19 φαρμακεία νοσοκομείων και αγροτικών κέντρων σταματούν να εξυπηρετούν εξωτερικούς ασθενείς».

«Οι φαρμακοποιοί καλούνται να αλλάξουν χώρο εργασίας, να μετακινούνται καθημερινώς σε μεγάλες αποστάσεις και ενδεχομένως να υιοθετήσουν νέα ωράρια εργασίας και καινούριες ευθύνες. Ωστόσο, καμία ενημέρωση και καμία συζήτηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους δεν έχει λάβει χώρα. Υπάρχει πλήρης απαξίωση του κλάδου και του επιστημονικού ρόλου μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ενόψει των αλλαγών αυτών, όπως αναφέρεται, «μεγάλος αριθμός συναδέλφων μετακινούνται από τα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα να παραμένει στα φαρμακεία των νοσοκομείων πολύ μικρός αριθμός φαρμακοποιών, ο οποίος είναι δυσανάλογος του φόρτου εργασίας και κατ’ επέκταση μη ικανός για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών».

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Συντεχνία αναφέρει ότι «πολλοί συνάδελφοι θα αναγκάζονται σε καθημερινές μετακινήσεις ακόμα και από την Πάφο προς τη Λευκωσία, προκειμένου να μεταβαίνουν στον καινούριο χώρο εργασίας τους. Κάτι τέτοιο είναι απάνθρωπο και για το λόγο αυτό ζητούμε τη δημιουργία επαρχιακών γραφείων ώστε να επιτελείται η εργασία τους χωρίς να αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά τέτοιες αποστάσεις».

«Καμία αλλαγή στα σχέδια εργασίας των υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας δεν θα γίνει αποδεκτή και μάλιστα μονομερώς. Επιβάλλεται η κάλυψη των οργανικών μόνιμων θέσεων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, οι οποίες είναι κενές λόγω αφυπηρετήσεων, καθώς και η προώθηση των προαγωγών των υπαλλήλων του κλάδου», καταλήγει η ανακοίνωση.

article 1