Νουρής: Τα 6 έργα στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου αξίας €32 εκ.

Όσα ανέφερε ο ΥΠΕΣ στην υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του Πολεοδομικού Οδικού Έργου Δερύνειας με Σωτήρα

Η υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του Πολεοδομικού Οδικού Έργου που αφορά στη «Διεύρυνση – Βελτίωση του δρόμου που συνδέει τη Δερύνεια με την Σωτήρα», είναι ένα έργο σημαντικό για την περιοχή, ανάφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Το έργο όπως ανέφερε τροχοδρομείται στις ράγες της υλοποίησης για να αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια, να διευκολύνει την κυκλοφορία και να ενισχύσει την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, καλύπτοντας πολλαπλούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο περιβαλλοντικούς και κυκλοφοριακούς, αλλά και κοινωνικούς.

Παράλληλα, ο κ. Νουρής κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο Τοπικό Σχέδιο, ενημερώνοντας , ότι στην Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, τη Πέμπτη, προτίθεται να καταθέσει πρόταση για οριστικοποίηση του Τοπικού Σχεδίου της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου το οποίο περιλαμβάνει τον Δήμο Σωτήρας και τις Κοινότητες Φρενάρους, Λιοπετρίου, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Αχερίτου και Αχνας μετά και την μελέτη και των τελευταίων ενστάσεων από την αρμόδια Επιτροπή. 

>>Διαβάστε επίσης: Έπεσαν οι υπογραφές για δρόμο Σωτήρας - Δερύνειας αξίας €16 εκατ.<<

mhvkh
Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε και στη σειρά έργων συνολικής αξίας 32 εκ. στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου το τελευταίο διάστημα. Εργα όπως:

•    Η βελτίωση της Λεωφόρου Περνέρα στο Παραλίμνι, μήκους 2,8 χιλιομέτρων, που ολοκληρώθηκε το 2019 με κόστος €6,8εκ.

•    Η «Βελτίωση της οδού Σταδίου και τμήμα της λεωφόρου 1ης Απριλίου στο   Παραλίμνι», που υλοποιήθηκε το 2020, αξίας €2.7 εκ.

•    Η υλοποίηση της Γ΄ Φάσης του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά, κόστους €4,8εκ το οποίο θα εγκαινιάσει σε λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

•    Η ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό Λιοπετρίου, με κόστος €8,2εκ., του οποίου τα προβλήματα ξεπεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό και προχωρά,

•    Η βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας €2,7εκ, αλλά και

•    Η βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Δήμο Παραλιμνίου, μήκους περίπου 2 χλμ και εκτιμώμενο κόστος €7εκ., που βρίσκεται υπό κατασκευή.


Διαβάστε αυτούσιο τον χαιρετισμό του κ. Νουρή:

«Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης για την υλοποίηση του Πολεοδομικού Οδικού Έργου που αφορά στη «Διεύρυνση – Βελτίωση του δρόμου που συνδέει τη Δερύνεια με την Σωτήρα». Ένα έργο σημαντικό για την περιοχή, το οποίο τροχοδρομείται σήμερα στις ράγες της υλοποίησης για να αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια, να διευκολύνει την κυκλοφορία και να ενισχύσει την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, καλύπτοντας πολλαπλούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο περιβαλλοντικούς και κυκλοφοριακούς, αλλά και κοινωνικούς.

hvh

Το Υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε το αίτημα των δύο Δήμων για βελτίωση του συγκεκριμένου δρόμου και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως   ετοίμασε το Ρυθμιστικό Σχέδιο ανάπλασης του στη βάση των σύγχρονων πολιτικών για τη βιώσιμη κινητικότητα, οι οποίες υιοθετούνται σήμερα από όλα τα Σχέδια Ανάπτυξης.

Γι’αυτό και στη διατομή του δρόμου, πέραν από τις λωρίδες κυκλοφορίας για τη διακίνηση των οχημάτων, περιλήφθηκε ειδική λωρίδα για τη διακίνηση του ποδηλάτου, αλλά και ικανοποιητικού πλάτους πεζοδρόμια εκατέρωθεν καθώς και διαβάσεις πεζών για την ασφαλή διακίνηση από τους πεζούς, αλλά και κόλποι για τη στάθμευση λεωφορείων. Μέσω των υποδομών του νέου δρόμου ενισχύουμε την προσπάθεια ώθησης της χρήσης εναλλακτικών μέσων κυκλοφορίας και μείωσης των ρύπων στην ατμόσφαιρα.  

Όλα τα πιο πάνω, είναι σημαντικά στοιχεία για ένα δρόμο που θα συνδέει τους δύο Δήμους αλλά και την ενδοχώρα με την παραλιακή περιοχή και ο οποίος θα πλαισιώνεται κατά μήκος με σημαντικές χρήσεις όπως σχολεία, εκκλησίες, αλλά και αθλητικά κέντρα και όσων άλλων χρήσεων επιτρέπεται και προνοούνται από το Τοπικό Σχέδιο.

Και με την ευκαιρία που αναφέρθηκα στο Τοπικό Σχέδιο, θέλω να ενημερώσω, ότι στην αυριανή Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου προτίθεμαι να καταθέσω την πρόταση για οριστικοποίηση του Τοπικού Σχεδίου της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου το οποίο περιλαμβάνει τον Δήμο Σωτήρας και τις Κοινότητες Φρενάρους, Λιοπετρίου, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Αχερίτου και Αχνας μετά και την μελέτη και των τελευταίων ενστάσεων από την αρμόδια Επιτροπή. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει και σ΄αυτό το θέμα ένα αίσιο τέλος.

Επανερχόμενος στο έργο πρέπει να επισημάνω ότι αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες στην προώθηση του. Για την εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων χρειάστηκε να περάσουν 10 σχεδόν χρόνια. Δεν χωρεί καμία δικαιολογία για ανάλογες καθυστερήσεις και αγαπητέ Συνάδελφε, όπως ήδη έχουμε συνεννοηθεί επιβάλλεται να υπάρξουν δραστικές τομές και αλλαγες στις διαδικασίες για να μην έχουμε στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα. Για να ξεπεραστούν τα πολλά προβλήματα χρειάστηκε να φτάσουμες στο 2021 και η καλή συνεργασία ανάμεσα στα Τμήματα του Δημοσίου και της Τοπικής Αρχής.

Με την ολοκληρωση της αξιολόγησης των προσφορών είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση.

Αγαπητοί,

Το οδικό έργο για το οποίο υπογράφουμε σήμερα τη σχετική σύμβαση υλοποίησης, πέραν από τις συνήθεις εργασίες, περιλαμβάνει και την  μετακίνηση/ αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού υδατοπρομήθειας αλλά και όλες τις κατασκευές που αφορούν την απορροή των όμβριων υδάτων εντός και εκτός των ορίων του Πολεοδομικού Έργου (οχετοί και λίμνες κατακράτησης).

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται έργα για τη διήθηση και καθαρισμό των ομβρίων υδάτων, πριν αυτά οδηγηθούν στην λίμνη Παραλιμνίου.   

Είμαστε πεποισμένοι ότι με την αποπεράτωση των εργασιών, θα παραδοθεί στους πολίτες της περιοχής ένα έργο ποιοτικής αισθητικής που θα εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες τους.

Το Έργο αυτό, σε συνδυασμό με άλλα πολεοδομικά έργα που είτε υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είτε η υλοποίηση τους προωθείται σήμερα, συμβάλλουν στην ολιστική παρέμβαση του κράτους και στην επιτυχή ανάπλαση διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας.

Και είναι με αυτό τον τρόπο και με αυτό το σκεπτικό που προωθήσαμε σειρά έργων συνολικής αξίας 32 εκ. στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου το τελευταίο διάστημα. Εργα όπως:

•    Η βελτίωση της Λεωφόρου Περνέρα στο Παραλίμνι, μήκους 2,8 χιλιομέτρων, που ολοκληρώθηκε το 2019 με κόστος €6,8εκ.

•    Η «Βελτίωση της οδού Σταδίου και τμήμα της λεωφόρου 1ης Απριλίου στο   Παραλίμνι», που υλοποιήθηκε το 2020, αξίας €2.7 εκ.

•    Η υλοποίηση της Γ΄ Φάσης του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά, κόστους €4,8εκ το οποίο θα εγκαινιάσει σε λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

•    Η ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό Λιοπετρίου, με κόστος €8,2εκ., του οποίου τα προβλήματα ξεπεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό και προχωρά,

•    Η βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας €2,7εκ, αλλά και

•    Η βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Δήμο Παραλιμνίου, μήκους περίπου 2 χλμ και εκτιμώμενο κόστος €7εκ., που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Κύριες και κύριοι,

Τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Αποτελούν όμως και απάντηση στον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Παρά τη δυστοκία λόγω της πανδημίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που επισυσσώρευσε ψηλές πληθωριστικές τάσεις η Κυβέρνηση δεν αλλάζει την επιτυχημένη στρατηγική της στην έξοδο από την ύφεση. Μια στρατηγική που δοκιμάστηκε και πέτυχε και το 2013 και μετέπειτα στην μνημονιακή περίοδο.

Επενδύουμε στην ανάπτυξη δίνοντας ανάσες στην οικονομία. Αυτό πράττουμε και τώρα.   
Με τη συνδρομή και συνεργασία των Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας, των Λειτουργών του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως - που εκπόνησαν το Ρυθμιστικό Σχέδιο, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, που συντόνισε τη μελέτη των Κατασκευαστικών Σχεδίων, αλλά και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, που σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ετοίμασαν τα σχέδια απαλλοτρίωσης και επίταξης κάνουμεκαι αυτό το έργο πραγματικότητα. 

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω προσωπικά τον αγαπητό μου συνάδελφο Γιάννη Καρούσο για την αποφασιστικότητά του, αλλά και τη μεταξύ μας άριστη συνεργασία που συνέτεινε στο να ξεπεραστούν χρονίζοντα προβλήματα και εμπόδια.

Εύχομαι το έργο αυτό να τύχει της πρέπεουσας διαχείρισης και νάναι ένα έργο με μηδενικά δυστυχήματα. Αρκετές ανθρώπινες ζωές θρηνήσαμε μέχρι σήμερα.  

Σας ευχαριστώ».

 

 
24326