Νυχτερινά Κέντρα: Θέλουν επιπλέον χορηγία, βγαίνουν στους δρόμους

Στον «αέρα» η επαναλειτουργία τους / Τα νεότερα με το πρωτόκολλο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης  διεκδικώντας τα «σπασμένα» από την πανδημία και το λουκέτο που έβαλαν εδώ και 60 εβδομάδες (15 μήνες), αφού όπως ισχυρίζονται δεν έλαβαν αποζημιώσεις. Οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διεκδικούν συνολικά 1.5 εκ. ευρώ. Σήμερα το πρωί στις 11:30 το πρωί θα συγκεντρωθούν στο χώρο του παλιού ΓΣΠ και θα πορευτούν με αυτοκινητοπομπή αρχικά  στο Υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως στο Προεδρικό όπου θα παραδώσουν ψηφίσματα.

>>> Διαβάστε επίσης:  ΥΠΟΙΚ: Τόσα εκατ. δώσαμε στα clubs – Περισσότερα απ’ όσα ζήτησαν <<<

Οι ιδιοκτήτες 120 επιχειρήσεων είναι αποφασισμένοι σε κλιμάκωση των μέτρων ενώ είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα την κατάσταση αρνούμενοι ακόμα και να επαναλειτουργήσουν στις 10 Ιουνίου 2021 με νέο αναθεωρημένο πρωτόκολλο. Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί για τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων  δεν συζητήθηκε.

Τι ζητούν

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Νίκος Βασιλείου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι για 15 ολόκληρους μήνες (60 εβδομάδες) έχουμε μηδενικά εισοδήματα. Συσσωρεύουμε ζημιές και χρέη γιατί τα πάγια λειτουργικά έξοδα (ενοίκια, πάγια ΑΗΚ, CYTA, Υδατοπρομήθεια, κλπ) και τα πάγια εμπορικά έξοδα ( δόσεις δανείων, ασφάλειες, συντήρηση υποδομών κλπ) τρέχουν». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης δεν επωφελούνται από τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων αφού δεν έχουμε καμία απολύτως δραστηριότητα».

Ο κ. Βασιλείου ήταν σαφής λέγοντας ότι: «Στις 9.01.2021 το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σχέδιο επιδότησης του κλάδου: Το ύψος της επιδότησης, υπολογίζεται με ειδικό αλγόριθμο με βάση τον αριθμό των εβδομάδων που η επιχείρηση τελεί υπό μερική ή ολική αναστολή λειτουργίας. Μέχρι σήμερα παραμένουμε κλειστοί 60 εβδομάδες, αλλά λάβαμε επιδότηση για 30 εβδομάδες μόνο»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «ο δικός μας κλάδος για 60 ολόκληρες εβδομάδες καταγράφει εμπορικές ζημιές που καθιστούν αμφίβολη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και 2,000 θέσεων εργασίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «Επιβάλλεται άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης του κλάδου το δε ποσό που απαιτείται είναι κατά πολύ μικρότερο από τα ποσά που έχουν δοθεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας, και τόσο μικρό που ο κλάδος το καταβάλλει πίσω στην οικονομία υπό τη μορφή φόρων σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών όταν αφεθούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν».

Όσον αφορά στο πρωτόκολλο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στις 10 Ιουνίου 2021, ο κ. Βασιλείου είπε ότι «ακόμα δεν υπάρχει κατάληξη. Εμείς δώσαμε από τον Νοέμβριο τις θέσεις μας για την εφαρμογή του Safe Pass κατόπιν συστάσεων του International  Νight Life Association, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Τα μέτρα με το Safe Pass έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Νοέμβριο».

Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου  Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης ανέφερε ότι «εμείς ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής δεν θα συμμετάσχουμε στην πορεία διαμαρτυρίας. Εμείς εκπροσωπούμε ‘ολα τα κέντρα αναψυχής εκτός από τα καμπαρέ».  Όσον αφορά το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί στις 10 Ιουνίου 2021 «αναμένουμε το Υπουργό να μας καλέσει για να συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να πούμε τι θα συζητήσουμε, όμως θέλουμε να έχουμε λόγο».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Πηγή: Offsite.com - Γιώργος Μιχαηλίδης

Του Γιώργου Μιχαηλίδη