Την πορεία του κυπριακού κρασιού στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας, ανέλυσε στην εκπομπή Business Hour by Brief της DigitalTv ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου, Χαράλαμπος Παναγιώτου, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ δύσκολη και πολύ μικρή.
Ειδικότερα και ερωτηθείς σχετικά είπε πως, «η πορεία του κυπριακού κρασιού στο εξωτερικό είναι πολύ δύσκολη και πολύ μικρή μέχρι στιγμής», σημειώνοντας ότι «η μεγαλύτερη κατανάλωση των κρασιών μας γίνεται επιτόπια από ντόπιους καταναλωτές, καθώς και από τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο».
Φυσικά, τόνισε, «αυτό δεν μας αρκεί. Πρέπει θεωρούμε πως πρέπει να ανοίξουν νέοι ορίζοντες και να βγούμε και στο εξωτερικό. Ήδη γίνονται εξαγωγές, δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε αυτό, αλλά θέλουμε να διευρύνουμε τις χώρες που κάνουμε εξαγωγές, καθώς επίσης και να διευρύνουμε τις ποσότητες που εξάγουμε στο εξωτερικό», συνέχισε.
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
«Τώρα, λόγω και της πανδημίας, είναι ακόμη πιο σημαντικό καθότι η κατανάλωση εντός της χώρας μας έχει μειωθεί», επεσήμανε περαιτέρω.
Ερωτηθείς εάν μπορούν να επιβιώσουν τα κυπριακά οινοποιεία με την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι «αν θεωρήσουμε ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για πάντα, κανένας δεν θα μπορεί να επιβιώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες».
Αν όμως, συμπλήρωσε, «η κατάσταση επανέλθει στα δεδομένα που ήταν προηγουμένως και βεβαίως μπορούμε να επιβιώσουμε, διότι το κρασί είναι ένα προϊόν, ένα αγαθό, το οποίο καταναλώνετε από τον κόσμο, τυγχάνει εκτίμησης και αποδοχής και τα οινοποιία μας, ως επί τo πλείστον, πλέον είναι πολύ επαγγελματίες στην δουλειά τους. Έχουν φέρει σύγχρονα μηχανήματα, εφαρμόζουν τεχνικές οι οποίες είναι αναγνωρισμένες διεθνώς και έχουμε στα χέρια μας μία πάρα πολύ καλή και ιδιαίτερη πρώτη ύλη, τα κυπριακά σταφύλια τα, οπόταν μπορούμε και παράγουμε πολύ καλής ποιότητας κρασιά».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Παναγιώτου, «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στην ποιότητα και στην ποικιλία των κρασιών τα οποία προσφέρονται στην ντόπια αγορά και αυτό σίγουρα καθιστά τον τομέα ως ένα βιώσιμο τομέα».
«Η πανδημία σίγουρα έχει μειώσει την κατανάλωση, τουρισμό δεν είχαμε που αγόραζαν το κυπριακό κρασί και αυτό μας δημιουργεί προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος. Πρέπει να ληφθούν διάφορα μέτρα, που λαμβάνονται, όμως, οι καιροί είναι δύσκολοι. Ελπίζουμε σύντομα να αλλάξουν και να φτιάξει η όλη οικονομική κατάσταση», συμπλήρωσε.
«Θέλουμε θεμιτό ανταγωνισμό»
Σε σχέση με τον ανταγωνισμό από εισαγόμενα κρασιά, ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως «εμείς δεν αντιτιθέμεθα στον ανταγωνισμό, είτε εγχώρια είτε από το εξωτερικό. Είναι καλοδεχούμενος ο ανταγωνισμός, διότι μας βοηθά να γνωρίσουμε ποια είναι τα όρια μας, ποια είναι τα επίπεδα που μπορούμε να φτάσουμε και να βελτιώσουμε το κρασί μας», σημειώνοντας πως το 50% των κρασιών που καταναλώνεται στην Κύπρο είναι εγχώριας παραγωγής και το υπόλοιπο 50% είναι εισαγόμενο.
«Δεν είχαμε πριν την πανδημία προβλήματα καταγεγραμμένα από τα μέλη μας που να δείχνουν ότι δεν μπορούσαν να διαθέσουν το προϊόν τους. Το προϊόν μας διατίθετο. Τώρα με την πανδημία υπάρχει πρόβλημα. Εκείνο που εμείς θέλουμε, είναι η μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, εκτίμηση και σεβασμός προς το κυπριακό κρασί, την οποία δικαιούται. Θέλουμε οπωσδήποτε να ανταγωνιζόμαστε. Θέλουμε οι ανταγωνιστές μας που έρχονται από το εξωτερικό να δημιουργούν θεμιτό ανταγωνισμό, να είναι κρασιά τα οποία δεν είναι επιδοτημένα, είναι ελεγμένα, είναι σωστά κρασιά, είναι με τις σωστές ετικέτες, ούτως ώστε να είναι θεμιτός και σωστός ανταγωνισμός. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε στον ανταγωνισμό αυτό. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κρασιά τα οποία είναι πολύ καλύτερα από τα δικά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές στο κρασί μας», εξήγησε ο κ. Παναγιώτου.
Επισκέψεις Κυπρίων σε οινοποιία
Για τις επισκέψεις Κυπρίων σε πολλά οινοποιία κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Παναγιώτου είπε πως «στόχος όλων των Οινοποιίων είναι να είναι επισκέψιμα, να μπορεί ο Κύπριος να τα επισκεφθεί, να γνωρίσει, να εκπαιδευτεί και να καταλάβει τι είναι το κρασί, γιατί το κρασί είναι κάτι στο οποίο εκπαιδεύεσαι, μαθαίνεις».
Όπως είπε, «είναι μία απόλαυση την οποία όσο περνά ο καιρός μπορείς να την βελτιώσεις, γνωρίζοντας περισσότερο και τα κυπριακά κρασιά. Και βεβαίως δεν υπάρχει καλύτερος εκπαιδευτής από το να δοκιμάζεις ένα κρασί, επί τόπου να το δεις, να ακούσεις τους παραγωγούς, να ακούσεις τους οινολόγους που ετοιμάζουν αυτά τα κρασιά, για να καταλάβεις τα μυστικά πίσω το τι ψάχνεις, τι βλέπεις σε ένα κρασί για να μπορέσεις να το απολαύσεις. Και ναι βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι Κύπριοι ασχολούνται με το κρασί και θέλουν να μάθουν ποικιλίες, τι να ψάχνουν στην γεύση ενός κρασιού, πως μπορούν να το απολαύσουν, πως να το συνδυάσουν με το φαγητό τους, ποιες στιγμές της μέρας είναι καλύτερες για να το απολαύσουν», υπογράμμισε.
«Είναι ένα trend το οποίο μέρα με την μέρα μεγαλώνει και αυτό είναι θετικό», επεσήμανε.
>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
Οινοτουρισμός
Αναφορικά με τον οινοτουρισμό, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών είπε πως, «έρχονται τουρίστες αποκλειστικά για να δοκιμάσουν το κρασί μας, αλλά δεν είναι σκοπός του οινοτουρισμού, ειδικά στην χώρα μας, να έρθουν αποκλειστικά για το κρασί».
«Έχει τόσο πολλά πράγματα κάποιος να κερδίσει και να απολαύσει στην Κύπρο και νομίζω ότι είναι ο συνδυασμός όλων αυτών που μας κάνει να είμαστε ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Ναι, βλέπουμε ότι πάρα πολλοί τουρίστες βάζουν στο πρόγραμμά τους συγκεκριμένες μέρες τις οποίες αφιερώνουν αποκλειστικά στον οινοτουρισμό. Υπάρχουν αυτοί οι τουρίστες και βλέπουμε ότι ολοένα και πληθαίνουν», κατέληξε.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Προέδρου του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου στο ακόλουθο βίντεο: