Ο ΔΗΣΥ καταθέτει τη ...φόρμουλα για τους Κουρεμένους

Δύο προτάσεις νόμου για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τα θύματα του κουρέματος, καταθέτει σήμερα ο Αβέρωφ

Κατατίθενται σήμερα στη Βουλή δύο προτάσεις νόμου για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τα θύματα του κουρέματος καταθέσεων και για τη μεταφορά κρατικών ακινήτων αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο, από τον  Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις χθες μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι έχει γίνει μια σοβαρότατη προεργασία εκ μέρους της Κυβέρνησης και ειδικά του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη όσον αφορά τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης για τα μεγάλα θύματα του κουρέματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε ενώπιον μας τις θέσεις της Κυβέρνησης που κρίνονται ότι κινούνται εντός των συνταγματικών ορίων αλλά και ικανοποιούν εν πολλοίς τα δίκαια αιτήματα όσων έχουν υποστεί αυτές τις μεγάλες ζημιές».

«Προτίθεμαι να καταθέσω δύο προτάσεις νόμου για να κερδίζουμε χρόνο, μια για τη δημιουργία του Ταμείου και μια όπου θα δίδεται η νομική ευκαιρία να μεταφερθεί ακίνητη ιδιοκτησία 120 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο με την αλλαγή του περί ακίνητης ιδιοκτησίας νόμου», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι οι προτάσεις ετοιμάστηκαν σε συνεργασία των διαφόρων οργανώσεων μαζί με το ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι επειδή τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά ή κομματικά, όλα τα κόμματα θα δούμε αυτή την προσέγγιση.

«Αυτή η θέση όλων των πολιτικών κομμάτων να αναγνωρίσουν ότι υπήρξε συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας που πλήρωσε το πιο ψηλό κόστος σε αυτή την οικονομική κρίση, με βάση τις δυνατότητες του κράτους θα μπορούν μεσοπρόθεσμα να αναμένουν κάποια μερική αποζημίωση των απολεσθέντων τους», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει ποιους θα καλύψει το Ταμείο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι να καλυφθούν από το Ταμείο «οι καταθέτες που έχουν την προτεραιότητα και οι κάτοχοι αξιογράφων ως δεύτερη κατηγορία, ενώ δεν πρόκειται ως ΔΗΣΥ, όπως είπε, «να αποκλείσουμε τους μετόχους».

Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η σημερινή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη μετακίνηση ακίνητης ιδιοκτησίας που ανήκει στο κράτος και πρόσθεσε ότι τα μόνα ακίνητα που μπορούν να αποξενωθούν είναι τα δύο οικόπεδα απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, επειδή είχε αλλάξει η νομοθεσία για να γίνει η πιθανή επένδυση από το Κατάρ.
Αναφορικά με τα έσοδα του Ταμείου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «έχουμε 25 εκ. ευρώ που είναι σταυρωμένα στον προϋπολογισμό και έκανε έκκληση στα κόμματα να αποδεσμευθούν αυτά τα χρήματα για να μην χαθούν.

Ανέφερε επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα φέρει άλλα 25 εκ. ευρώ μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2019 και μαζί με τα 120 εκ. ευρώ ακίνητης ιδιοκτησίας  «προικοδοτούμε με το καλημέρα το Ταμείο με 170 εκ. ευρώ».
«Κάθε χρόνο με βάση τις αποδόσεις της οικονομίας και χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα θα προικοδοτείται το Ταμείο», πρόσθεσε.

Κυβέρνηση και Βουλή παραμένουν εκτεθειμένες έναντι της κοινής γνώμης για το φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκαν οι αποφάσεις τους να συσταθούν δύο Ταμεία Αλληλεγγύης: ένα προς αποφυγή ή περιορισμό του περσινού κουρέματος καταθέσεων και των συνεπειών του και ένα δεύτερο για στήριξη της κοινωνικής συνοχής και την ανακούφιση ανέργων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ήθελαν να μαζέψουμε δισεκατομμύρια για να αποφύγουμε το κούρεμα και για να στηριχθούν ευάλωτες ομάδες, αλλά στο ένα ταμείο μαζεύτηκαν μόλις 22 χιλιάδες και στο άλλο δεν υπάρχει ούτε σεντ.