Ο κορωνοϊός «παγώνει» την υλοποίηση νέων έργων του Δημοσίου

Τι αναφέρει σε εγκύκλιο του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών

Στο «πάγο» φαίνεται πως βάζει την προώθηση νέων έργων στο Δημόσιο ο κορωνοϊός, αφού πλέον καμία νέα προκήρυξη έργου ή κατακύρωση προσφοράς και ανάθεσης έργου δεν θα πραγματοποιείται, χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε νέα εγκύκλιο του προς τα Υπουργεία και τις Ανεξάρτητες Αρχές και Υπηρεσίες του κράτους ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα στην εγκύκλιο του αφού αναφέρει πως, «λαμβανομένης υπόψη της σοβαρότητας της κατάστασης, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρει στα δημόσια οικονομικά, καθώς και της αβεβαιότητας ως προς τη διάρκεια της κρίσης», πληροφορεί τα Υπουργεία και τις Ανεξάρτητες Αρχές και Υπηρεσίες πως, «καμία νέα προκήρυξη έργου ή κατακύρωση προσφοράς και ανάθεσης έργου δεν θα πραγματοποιείται, χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Προϋπολογισμού)».

Εξαίρεση, σημειώνει, δύναται να αποτελέσουν τα εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Νοείται, προσθέτει, ότι εάν έχει ήδη παραχωρηθεί έγκριση δέσμευσης, αυτή θα πρέπει να υποδεικνύεται και θα λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση του θέματος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τα έργα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, ο κ. Παντελή τονίζει πως αυτά μπορούν να συνεχίσουν νοουμένου ότι έχουν εξασφαλίσει έγκριση από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (για σκοπούς εργοταξίων) και στη συνέχεια από το Υπουργείο Οικονομικών.

Μη πραγματοποιήσιμες δαπάνες
Επιπρόσθετα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών στην εγκύκλιο του αναφέρει πως, «κονδύλια δαπανών, τα οποία εκ των πραγμάτων προορίζονται για δαπάνες μη πραγματοποιήσιμες, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, όπως η διαφήμιση τουριστικού προϊόντος, οι εκπαιδεύσεις, οι συμμετοχές σε εκθέσεις, παγοποιούνται μέχρι νεοτέρας».

Παράλληλα, επισημαίνει πως, «η αναφορά στα εν λόγω κονδύλια είναι ενδεικτική και καλείστε όπως διεξέλθετε του προϋπολογισμού σας και υποδείξετε για την υπηρεσία σας συγκεκριμένα κονδύλια. Νοείται ότι, κανένα αίτημα χορήγησης πρόσθετων πιστώσεων δεν θα γίνεται αποδεκτό».

Αλλαγές και στην καταβολή επιδομάτων
Στην ίδια εγκύκλιο ο κ. Παντελή ενημερώνει τα Υπουργεία και τις Ανεξάρτητες Αρχές και Υπηρεσίες πως, η καταβολή επιδομάτων όπως η φοιτητική χορηγία, το επίδομα τέκνου, το επίδομα ορεινών περιοχών, οι παροχές στεγαστικών σχεδίων, το επίδομα μάνας, καθώς και οι επιστροφές φόρων και γενικά τέτοιου είδους επιδόματα, θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επί του θέματος, πάντως, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών δεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες, σημειώνοντας, ωστόσο, πως μόνο οι ανελαστικές δαπάνες και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβόλαια θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, όπως είναι για παράδειγμα:

  • Η καταβολή μισθοδοσίας
  • Οι λειτουργικές ή άλλες δαπάνες που αφορούν πληρωμές λογαριασμών/τιμολογίων
  • Οι συμβατικές υποχρεώσεις προς ΕΕ, περιλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων έργων
  • Οι χορηγίες προς ΝΠΔΔ και εφόσον ελεγχθεί σχολαστικά η ταμειακή ροή, επειδή εξοικονομήσει και αναστολή έργων αναμένεται να παρατηρηθούν και στα ΝΠΔΔ
  • Οι αποπληρωμές δανείων ή άλλων υποχρεώσεων, περιλαμβανομένης και της καταβολής τόκων.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Παντελή τονίζει και την ανάγκη διασφάλισης των εσόδων του κράτους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «είναι επάναγκες όπως τα έσοδα του κράτους μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διασφαλιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

«Με εξαίρεση τις Αποφάσεις που έλαβε και δύναται να συνεχίσει να λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο στα πλαίσια συλλογικών αποφάσεων για στήριξη της κυπριακής οικονομίας, οποιεσδήποτε επιμέρους αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα δεν μπορούν να λαμβάνονται μεμονωμένα και θα πρέπει να υποβάλλονται στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση», τονίζει περαιτέρω ο κ. Παντελή.

Την ίδια στέλνει και το μήνυμα πως, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης».

«Η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας επιβάλει την ανάγκη για συντονισμένη προσπάθεια και, ως εκ τούτου, προσδοκώ στην στήριξη όλων, περιλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου», αναφέρει καταληκτικά στην εγκύκλιο του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

Κάλεσμα και για εξοικονομήσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παντελή απέστειλε στις 30 Μαρτίου και μία άλλη εγκύκλιο στα Υπουργεία και τις Ανεξάρτητες Αρχές και Υπηρεσίες, απευθύνοντας έκκληση για εξοικονομήσεις.

Ειδικότερα στην συγκεκριμένη εγκύκλιο τόνιζε πως, «ο Προϋπολογισμός του 2020 θα πρέπει να τύχει ριζικής αναθεώρησης έτσι ώστε, να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού, η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συνεπώς, υποδείκνυε, «δαπάνες που αφορούν συνέδρια και σεμινάρια που αναπόφευκτα αναβλήθηκαν ή θα αναβληθούν, συμμετοχές σε συνέδρια/σεμινάρια στο εξωτερικό και σε ομάδες/εργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανεστάλησαν, εκπαιδεύσεις, οδοιπορικά, καύσιμα λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου αλλά και των διακινήσεων, μελέτες εμπειρογνωμόνων και αγορά υπηρεσιών, αγορά εξοπλισμού αλλά και αριθμός αναπτυξιακών έργων, θα πρέπει να τύχουν αναθεώρησης».

Στην βάση των πιο πάνω, μάλιστα, ο κ. Παντελή καλούσε τα Υπουργεία και τις Ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Αρχές όπως αποστείλουν στο Υπουργείο Οικονομικών καταστάσεις με τις εξοικονομήσεις που αναμένουν να προκύψουν ή δαπάνες που δύναται να ανασταλούν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου/Υφυπουργείου/Υπηρεσίας για όλες τις κατηγορίες δαπανών.
 

Μάριος Αδάμου