Ο ΟΚΥπΥ προωθεί 21 εκ. ευρώ για τους γιατρούς του δημοσίου

Όλα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής

Σχέδιο κινήτρων ύψους 21 εκ. ευρώ για τους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου, προωθεί ο ΟΚΥπΥ, ανέφερε ο Πρόεδρός του Μάριος Παναγίδης ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
 
Παράλληλα, ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης των νοσηλευτών, θέμα ωστόσο που οδεύει προς επίλυση καθώς πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν 160 θέσεις νοσηλευτών, και μέχρι τον Φεβρουάριο θα προκηρυχθούν άλλες 100. Προβλήματα εντοπίζονται, όπως είπε, και στις θέσεις φροντιστών υγείας, καθώς μέχρι σήμερα προσλήφθηκαν μόλις 48, με τον κ. Παναγίδη να εντοπίζει το πρόβλημα στον τρόπο πρόσληψης, ο οποίος, σημείωσε, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί.
 
Οσον αφορά τους γιατρούς, ο κ. Παναγίδης είπε εντός της Επιτροπής πως κατά τη 2η φάση του ΓεΣΥ, πολλοί γιατροί επέλεξαν να φύγουν από τον δημόσιο τομέα και να προσχωρήσουν στον ιδιωτικό, με τον ΟΚΥπΥ να αναγνωρίζει πως υπήρχε όντως διαφορά στους μισθούς των δημόσιων γιατρών με τους ιδιωτικούς.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως είπε ο κ. Παναγίδης, σε πρώτη φάση, μέρος του κενού που δημιουργήθηκε καλύφθηκε από γιατρούς από την Ελλάδα και τώρα με το σχέδιο κινήτρων ύψους 21 εκ ευρώ, αναμένεται να υπάρξει βελτίωση. Στόχος, ανέφερε, είναι να παραμείνουν και γιατί όχι να προσελκυστούν και άλλοι Κύπριοι γιατροί με το σχέδιο αυτό, καθώς τα χρήματα θα μειώσουν το χάσμα από τον ιδιωτικό τομέα σε ένα σημαντικό βαθμό.

Αν συνυπολογιστεί, όπως είπε, το γεγονός ότι οι γιατροί στο δημόσιο είναι απαλλαγμένοι και από άλλα έξοδα όπως οι ενοικιάσεις γραφείων καθώς και τα άλλα ωφελήματα που έχουν, τότε η διαφορά ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι πολύ μικρή.
 
Σε σχέση με το θέμα του εξοπλισμού στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Παναγίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο θα υπάρξει η πλήρης αυτονόμηση.
 
Ο Βουλευτής και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής είπε ότι άκουσαν με ικανοποίηση την ανταπόκριση από πλευράς ΟΚΥπΥ για επίλυση των προβλημάτων στη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων καθώς για να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για να συνεχίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να επιτελούν με επιτυχία το έργο τους. Αναφέρθηκε στο σχέδιο κινήτρων 21 εκ. ευρώ, στην απόφαση για πρόσληψη νοσηλευτών, στο πρόβλημα των φροντιστών υγείας, και στην αυτονόμηση του εξοπλισμού.
 
Απαντώντας στις επικρίσεις των Βουλευτών της αντιπολίτευσης, που αμαυρώνουν, όπως είπε, τα πάντα, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε πως ως ΔΗΣΥ θέτει ένα ξεκάθαρο ερώτημα για το οποίο θέλει απάντηση. «Είναι υπέρ της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ ή ζητούν αντί να αυτονομηθούν και να ενταχθούν στον ΟΚΥπΥ, να παραμείνουν στο Υπουργείο Υγείας; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θέτουμε αλλά δεν παίρνουμε απάντηση», είπε, και τόνισε πως ο ΔΗΣΥ ζητά την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και την ένταξη τους στον ΟΚΥπΥ και όχι στο Υπουργείο Υγείας.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια νοσούν και βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Πρόσθεσε πως παρατηρείται μεγάλη δυσλειτουργία σε όλες τις κλινικές και νοσοκομεία της Κύπρου.
 
Ο κ. Γεωργίου λέγοντας πως τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται στην πιο δύσκολη τους φάση, σημείωσε πως αν κάποιοι έχουν ως στόχο να τα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση, «θα μας βρουν μπροστά τους». Κάλεσε ακόμη το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να προχωρήσουν στην πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γεώργιος Προκοπίου, μιλώντας εντός της συνεδρίας Επιτροπής αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Όπως είπε, οι ελλείψεις παρατηρούνται σε γιατρούς που έφυγαν από το δημόσιο, σε φυσιοθεραπευτές, σε γραμματειακό προσωπικό καθώς και σε παραϊατρικό προσωπικό.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας πως η υγεία είναι πάνω από οποιοδήποτε κόμμα, ωστόσο έχει καταντήσει άχρωμη, άοσμη και άγευστη. Τα προβλήματα της στελέχωσης, σημείωσε, συζητούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πρέπει να μπει ένα τέλος. Τόνισε πως θα πρέπει να δουλέψουν όλοι πολύ σκληρά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, σε αναφορές του εντός της Επιτροπής έκανε λόγο για διαδικασίες που δεν έχουν προχωρήσει, τονίζοντας την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα για να προχωρήσει η επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης.

ΚΥΠΕ

 
17422