Ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης μπαίνει στο «Άρτεμις»

Γιατί κρίνεται αναγκαία η αλλαγή και ποιες οι θέσεις Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας

Πρόσβαση στο σύστημα «Άρτεμις», στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία και πληροφορίες για τους δανειολήπτες, αναμένεται να αποκτήσει από σήμερα (22/11) ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), αφού στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κυβέρνηση και συζητήθηκε εκτενώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Σκοπός του προτεινόμενου νόμου, είναι η τροποποίηση του «περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου», ώστε να δοθεί στον ΟΧΣ πρόσβαση στον μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων «Άρτεμις».

>>> Διαβάστε ακόμη: Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως πουλεί τα μισά ΜΕΔ σε Ιδιώτες <<<

Σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία στην Κ.Ε. Οικονομικών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στον μηχανισμό «Άρτεμις» συμμετέχουν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, εξαιρουμένου του ΟΧΣ, ο οποίος συμμετέχει στον αντίστοιχο μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων «Αίαντας», που εχρησιμοποιείτο από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ). 

Βάσει των ίδιων στοιχείων, η προώθηση της προτεινόμενης ρύθμισης κρίνεται επιβεβλημένη για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών του Οργανισμού, δεδομένης της επικείμενης κατάργησης του μηχανισμού «Αίαντας», καθώς και της ανάγκης του Οργανισμού πρόσβασης σε μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων, προκειμένου να ανταποκριθεί μεταξύ άλλων στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του Σχεδίου «Εστία». 

Προς κατάργηση ο «Αίαντας»
Όπως αναφέρεται, εξάλλου, σε έκθεση που ετοίμασε η Επιτροπή και συνοδεύει το νομοσχέδιο για ψήφιση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1/ Ο μηχανισμός «Αίαντας» δημιουργήθηκε από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και σε αυτόν συμμετείχαν τα ΣΠΙ και ο ΟΧΣ. Μετά την πώληση μέρους των εργασιών του συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα και την άμεση πρόσβαση της ΚΕΔΙΠΕΣ στον μηχανισμό «Άρτεμις» υφίσταται ανάγκη κατάργησης του μηχανισμού «Αίαντας». 

2/ Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αναμένεται να δημιουργήσουν οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε σχέση με την πρόσβαση του ΟΧΣ σε πληροφορίες που αφορούν τραπεζικά δεδομένα δανειοληπτών, καθότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι δύο μηχανισμοί ανταλλαγής δεδομένων διασυνδέονται ηλεκτρονικά, ώστε να είναι δυνατή η συσχέτιση των δεδομένων. Ως εκ τούτου, ο ΟΧΣ θα συνεχίσει να λαμβάνει από τον μηχανισμό «Άρτεμις» την ίδια πληροφόρηση που λάμβανε μέχρι σήμερα από τον μηχανισμό «Αίαντας».

3/ Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας νομοσχεδίου για τη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία των γραφείων πίστεως. 

>>> Διαβάστε επίσης: Στην Ολομέλεια οι προϋπολογισμοί 18 Ημικρατικών-Ανεξάρτητων Αρχών <<<

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, αφού κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής σχετικό σημείωμα, δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1/ Στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου εκφράστηκαν από το Γραφείο της απόψεις για επιμέρους ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στον ρόλο και στις αρμοδιότητες της εταιρείας στην οποία ανήκει ο μηχανισμός «Άρτεμις». 

2/ Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη την επείγουσα φύση του θέματος και κατανοώντας την ανάγκη παροχής πρόσβασης στον ΟΧΣ στον μηχανισμό «Άρτεμις» για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών του, συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών όπως οι απόψεις και εισηγήσεις του Γραφείου της Επιτρόπου εξεταστούν μεταγενέστερα στο στάδιο της ετοιμασίας του ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία γραφείων πίστης. 

Οι διευκρινήσεις
Πέραν των πιο πάνω, στο στάδιο της εξέτασης του θέματος μέλη της Επιτροπής ζήτησαν την κατάθεση στοιχείων και περαιτέρω διευκρινίσεις μεταξύ άλλων για τη λειτουργία, την τιμολόγηση των υπηρεσιών, την ιδιοκτησιακή δομή και τον έλεγχο του μηχανισμού «Άρτεμις», καθώς και για την τήρηση και επεξεργασία των στοιχείων που διατηρούνται στο σύστημα αυτού.

Συναφώς, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1/ Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν την υποχρέωση συμμετοχής και παροχής πληροφοριών σε μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων. Ειδικότερα, η ρύθμιση αυτή αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση και όλα τα πιστωτικά ιδρύματα όφειλαν να μετέχουν, αναλόγως της μορφής τους, στον μηχανισμό «Αίαντας» ή στον μηχανισμό «Άρτεμις». 

2/ Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπει τη δημιουργία επιπρόσθετων μηχανισμών ανταλλαγής δεδομένων, αντίστοιχων των μηχανισμών «Άρτεμις» και «Αίαντας». Με τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας των γραφείων πίστης η λειτουργία του μηχανισμού «Άρτεμις» θα υπαχθεί κάτω από τη σχετική νομοθεσία, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων γραφείων πίστης. 

3/ Η εταιρεία στην οποία ανήκει ο μηχανισμός «Άρτεμις» διατηρεί γραφείο εξυπηρέτησης του κοινού και μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας παρέχει το δικαίωμα στο κοινό να ενημερώνεται για τα στοιχεία και τις πληροφορίες που τηρούνται στο σύστημα του μηχανισμού που το αφορούν, καθώς και το δικαίωμα διόρθωσης των εν λόγω δεδομένων σε περίπτωση ύπαρξης λάθους. 

4/ Οι χρεώσεις για την πρόσβαση σε πληροφορίες που τηρούνται στον μηχανισμό «Άρτεμις» είναι ίδιες τόσο για τα μέλη όσο και για τα μη μέλη του και καθορίζονται με βάση την αρχή της κοστοστρέφειας.

>>> Διαβάστε ακόμη: Προς κατάργηση το Ταμείο Δημοσίων Δανείων-Τί αλλάζει <<< 

Προσθέτοντας στα πιο πάνω, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δήλωσε ότι ο μηχανισμός «Άρτεμις» αποτελεί πλατφόρμα δεδομένων η οποία τροφοδοτείται από τα πιστωτικά ιδρύματα. Η εταιρεία στην οποία ανήκει ο μηχανισμός, τόνισε, δεν έχει εξουσία να επεμβαίνει ή να τροποποιεί τα στοιχεία που διατηρούνται στο σύστημα, καθότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στα πιστωτικά ιδρύματα που υποβάλλουν τα εν λόγω στοιχεία.

Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία του μηχανισμού «Άρτεμις» διέπεται από τον «περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο», ενώ οι όροι, προϋποθέσεις και διαδικασίες λειτουργίας του ρυθμίζονται από σχετική οδηγία της ΚΤ. 

Σε σχέση με την τιμολόγηση των υπηρεσιών του μηχανισμού «Άρτεμις» δήλωσε ότι οι χρεώσεις αφορούν στην αναζήτηση δεδομένων στο σύστημα και διαμορφώνονται από το μηνιαίο πάγιο τέλος, καθώς και από τη μεταβλητή χρέωση ανά αναζήτηση. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι απόψεις των κομμάτων
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιον της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1/ Ο Πρόεδρος και το μέλος της βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, το μέλος της βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

2/ Τα μέλη της Επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, το μέλος της βουλευτής της Αλληλεγγύης και το μέλος της βουλευτής των Ανεξαρτήτων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Υπό το φως των πιο πάνω, «η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού με την παρούσα έκθεσή της υποβάλλει το υπό αναφορά νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος για τη λήψη τελικής απόφασης».

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, ο τίτλος αυτού πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2019». 

Μάριος Αδάμου