Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου

Συνεχίζει να μειώνεται ο Δείκτης αλλά με βραδύτερο ρυθμό εν μέσω μειωμένης οικονομικής αβεβαιότητας

Η επίδοση του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη της Κύπρου για τον Δεκέμβριο του 2019 δείχνει ότι συνεχίζει να μειώνεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό εν μέσω μειωμένης οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο Δείκτης καταγράφει τις τάσεις της οικονομίας σε μηνιαία βάση και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Επίδοση του Δείκτη τον Δεκέμβριο του 2019
Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, ο οποίος δημιουργήθηκε  με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009), παρουσίασε ετήσια (ΕαΕ) μείωση 2.8% τον Δεκέμβριο του 2019 φτάνοντας σε επίπεδο 110.6, μετά από μειώσεις 3.5% τον Νοέμβριο, και 4.0% τον Οκτώβριο (χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα) υποδηλώνοντας μια υποτονική αν και συγκρατημένη οικονομία βραχυπρόθεσμα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ο αρνητικός ρυθμός στον ΣΠΟΔ οφείλεται κυρίως σε εξωτερικές πιέσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στον δείκτη  μέσω της ετήσιας μείωσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ και της ετήσιας αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΠΟΔ φαίνεται να ενσωματώνει τις τελευταίες ευνοϊκές εξελίξεις, όπως μεταξύ άλλων την βελτίωση του ΔΟΚ τους τελευταίους δυο μήνες, ο ρυθμός επέκτασης του δεν παύει να είναι αρνητικός αποτυπώνοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον που παρόλο που είναι μειωμένες, εξακολουθούν να  είναι  σημαντικές (διεθνείς εμπορικές διενέξεις παρά τις ευνοϊκές εξελίξεις μεταξύ των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, Brexit, την  επιδημία του κορωνοϊού). Επιπρόσθετα, αναλύοντας τις εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο, ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε ετήσια μείωση 2.2% τον Νοέμβριο του 2019, μετά από σχετικά μικρό ετήσιο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2019. Στον αντίποδα, η θετική ετήσια επίδοση των πλείστων εγχώριων δεικτών, ειδικότερα των αγορών με πιστωτικές κάρτες και οι αφίξεις τουριστών  μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς και των λιανικών πωλήσεων και του εγγεγραμμένου αριθμού αδειών οικοδομής μέχρι τον Νοέμβριο και Οκτώβριο του 2019, αντίστοιχα, συμβάλλουν στην συγκράτηση της ετήσιας πτώσης του Δείκτη.

Επιγραμματικά, οι πρόσφατες ετήσιες καθοδικές τάσεις του ΣΠΟΔ οφείλονται κυρίως στο  εξωτερικό περιβάλλον που σε συνδυασμό όμως με την επιβράδυνση της πτώσης του ΔΟΚ και την ετήσια θετική επίδοση των πλείστων εγχώριων μεταβλητών υποδηλώνουν μια οικονομία η οποία αναμένεται να καταγράψει ισχυρούς μεν, αλλά επιβραδυνόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης.