Ο Υπ. Εξωτερικών στα 1α ετήσια Βραβεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Aπονεμήθηκαν τα πρώτα ετήσια Βραβεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη»

Σε τελετή στο Υπουργείο Εξωτερικών απονεμήθηκαν την Παρασκευή τα πρώτα ετήσια βραβεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πριν από ακριβώς 73 χρόνια, στις 10 Δεκεμβρίου 1948, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στον ΣΠΑΒΟ, τον Σύνδεσμο για τη Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και στην Οργάνωση Hope For Children.

Η Στέλλα Σουλιώτη ήταν η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πρώτη γυναίκα Υπουργός και η πρώτη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας. Γεννήθηκε το 1920 στη Λεμεσό και απεβίωσε το 2012. Διετέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 έως το 2004 και αντιπρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου από το 1971 έως το 1978. Από το 1987 έως το 1991 υπηρέτησε ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τους επικρατέστερους υποψήφιους παρουσίασε η δημοσιογράφος Τώνια Σταυρινού, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης η οποία είπε πως η σημερινή μέρα και η καθιέρωση του βραβείου αποδεικνύει ότι δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ποτέ δεδομένα και ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τελικά μια στάση ζωής.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν η οργάνωση Caritas, το Ηope for Children,  ο ΣΠΑΒΟ και η Πατρίσια Φαίδωνος.

Ο Αλέκος Μοδινός ακτιβιστής και πρωτοπόρος στην καταπολέμηση των διακρίσεων και τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, παραδίδοντας τα βραβεία αναφέρθηκε στο μεγαλείο της Στέλλας Σουλιώτη με την οποία συνεργάστηκε και είχε στόχο ζωής τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων της.

Μίλησε για μια μοναδική και εξέχουσα προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία. 

Ο κ. Μοδινός είπε ότι στην επιλογή των υποψηφίων η επιτροπή αξιολόγησης δεν μπορούσε να αγνοήσει τους μετανάστες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας. Αναφέρθηκε στο ρόλο του ΣΠΑΒΟ με πέραν των 30 χρόνων προσφοράς στην προστασία των δικαιωμάτων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στο ρόλο του Ηope for Children για προστασία των παιδιών και την παροχή πολύτιμων υπηρεσιών προστασίας σε ασυνόδευτα παιδιά και σε κακοποιημένα παιδιά.

Είπε ότι το βραβείο είναι δείγμα εκτίμησης στο έργο των δύο και ενθάρρυνση να συνεχίσουν αλλά και μια υπενθύμιση ότι "δεν αγωνίζεστε μόνοι σας, αλλά είμαστε δίπλα σας".

Εκπρόσωπος του ΣΠΑΒΟ παραλαμβάνοντας το βραβείο εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες και τη μεγάλη συγκίνηση διαβεβαιώνοντας ότι το έργο θα συνεχιστεί. Το αφιέρωσε  στις γυναίκες θύματα που κατάφεραν να ξεφύγουν και σε όλες όσες παλεύουν για να ξεφύγουν από καταστάσεις βίας.

Εκπρόσωπος του Ηope for Children είπε ότι το βραβείο είναι τιμητικό και μια ηθική αναγνώριση του έργου της οργάνωσης που γίνεται πραγματικότητα αποδεικνύοντας ότι μέσα από συλλογικές και επίμονες προσπάθειες έρχεται η αλλαγή.

Τιμητικά διπλώματα απονεμήθηκαν στους επικρατέστερους υποψήφιους.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι το βραβείο φέρει το όνομα, τιμής ένεκεν, μια εξέχουσας φυσιογνωμίας της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας, της αείμνηστης Στέλλας Σουλιώτη. Ο ΥΠΕΞ είπε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται ανά το παγκόσμιο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σημαντικά κενά και αδυναμίες στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, συνήθως εκεί όπου προκύπτουν πόλεμοι και συρράξεις, παρατηρούνται δυστυχώς οπισθοδρομήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε, ότι η τελευταία διετία υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, λόγω των καινοφανών προκλήσεων που δημιουργεί η πανδημία.

Σε αυτό το διάστημα, είπε ο Υπουργός, τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι παρατηρήθηκαν ανά το παγκόσμιο φαινόμενα αύξησης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αντιμετώπισαν πιο έντονα απ’ ότι προηγουμένως τις συνέπειες της προκατάληψης και του στιγματισμού.
 
Είπε επίσης ότι η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε παράλληλα, με πιο επιτακτικό τρόπο από ποτέ, την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, και όχι μόνο, εργάζεται όλο αυτό το διάστημα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στηρίζοντας ενεργά πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της πανδημίας, με άξονα, επίσης, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η Κύπρος προχώρησε, ανάμεσα σε άλλα, σε αύξηση εθελοντικών συνεισφορών και στήριξη προγραμμάτων, σε συνεργασία κυρίως με χώρες της περιοχής αλλά και με διεθνείς οργανισμούς, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη σταθερή προσήλωσή της στην πολυμέρεια, καθώς και στην οικουμενικότητα και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.
 
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση των δράσεων της χώρας μας προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο μας, κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προχώρησε τον περασμένο Μάιο στη υποβολή σχετικής πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για θέσπιση του «Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό την εξαγγελία που είχε γίνει πριν από ένα ακριβώς χρόνο και στη βάση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε στις 2 Ιουνίου, συστάθηκε η σχετική Επιτροπή Αξιολόγησης και προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο της τάξης των 10.000 Ευρώ, σε ετήσια βάση, στοχεύει πρωτίστως στην αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου και της πολύτιμης συνεισφοράς των κατά περίπτωση βραβευθέντων στην προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, όπως και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε συναφή θέματα, ενώ συνάμα, είπε, ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει στην ανάδειξη της αξιέπαινης προσφοράς των υποψηφίων , ατόμων, μη κρατικών ομάδων και  οργανισμών, που με ανιδιοτέλεια υπερασπίζονται και προωθούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Σημείωσε ότι το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν ήταν εύκολο, καθώς όλες οι υποψηφιότητες ήταν ιδιαιτέρως αξιόλογες και δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε ότι το Βραβείο θα μπορούσε κάλλιστα να απονεμηθεί στον κάθε ένα/μια εξ αυτών.          
 
Απευθυνόμενους σε όλους τους υποψήφιους, ο ΥΠΕΞ είπε ότι οι δράσεις τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, που δημιουργούν τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο για ολόκληρη την κοινωνία μας. Γιατί οφείλουμε να διασφαλίσουμε, και αυτός πρέπει πάντα να είναι ο κοινός μας στόχος, ότι κανένας συνάνθρωπός μας δεν θα μείνει πίσω, σημείωσε.

Ο Υπουργός είπε ότι μέσω της υποψηφιότητας που έχουμε εξαγγείλει φέτος για να διεκδικήσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας θέση μέλους στο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-2027, ευγενής φιλοδοξία μας είναι να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τη συνεισφορά μας στις διεθνείς προσπάθειες για ουσιαστική ενδυνάμωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αντιμετωπίζοντας την ίδια ώρα, με τόλμη και με την ίδια προσήλωση, και τις όποιες αδυναμίες έχουμε στον δικό μας τόπο σε αυτό τον τομέα.

Ευελπιστούμε, είπε, σε ευρεία στήριξη της υποψηφιότητας της Κύπρου στις εκλογές που θα γίνουν το 2024, ούτως ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτό το σημαντικό βήμα που θα αποτελέσει, ανάμεσα σε άλλα, και τη φυσική εξέλιξη της ειλικρινούς προσπάθειας μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Πρέσβεις και εκπρόσωποι  κρατών που συμμετέχουν ως μέλη για το τρέχον έτος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΥΠΕ