ΟΕΒ: 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν πλάνο λόγω αβεβαιότητας

Η συνέντευξη της ημέρας από τον Αντώνη Φραγκούδη, Διευθυντή Οικονομίας και Διοίκησης ΟΕΒ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της ενεργειακής κρίσης και των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτούς αλλά και άλλους παράγοντες, κάνει τις επιχειρήσεις να μην έχουν πλάνο για το επόμενο εξάμηνο, ανέφερε ο Αντώνης Φραγκούδης, Διευθυντή Οικονομίας και Διοίκησης ΟΕΒ, στην εκπομπή Business Hour By Brief.

«Δεν μπορεί η κάθε επιχείρηση να ετοιμάσει ένα πλάνο το οποίο θα ολοκληρωθεί με βάσει τα σημερινά δεδομένα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φραγκούδης κατά την παρέμβαση του στην εκπομπή Business Hour By Brief, επεσήμανε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από την CMRC CYPRONETWORK με την χορηγία της ΟΕΒ, κατά την οποία 252 επιχειρήσεις απάντησαν ερωτήματα και διατύπωσαν τις ανησυχίες τους.

Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Α. Φραγκούδη στην εκπομπή Business Hour By Brief:

-Κύριε Φραγκούδη είχαμε την παρουσίαση της έρευνας που διεξήχθη από την CMRC CYPRONETWORK με την χορηγία της ΟΕΒ. Για ποιο λόγο διεξάγεται αυτή η έρευνα κάθε εξάμηνο; 

Είναι μια έρευνα που και εμείς σαν Εργοδοτική Οργάνωση παρόλο που παίρνουμε καθημερινά τον παλμό των επιχειρήσεων καθημερινά η έρευνα αυτή μας παρέχει την δυνατότητα σε ένα πιο ομαδικό ομοειδές επίπεδο το πώς αντιδρούν οι επιχειρήσεις, ποια τα προβλήματα και οι σκέψεις που κάνουν για να ανταπεξέλθουν της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Με την συνεργασία της Cypronetwork διεξήχθη αυτή η έρευνα η οποία κάλυψε την περίοδο Ιουνίου κα Ιουλίου. Έγιναν 252 συνεντεύξεις είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω τηλεφώνου και έγινε μια έρευνα η οποία στατιστικά είναι πολύ ισχυρή για να βγουν τα αποτελέσματα. 
Παρόλο που διαφαίνεται ότι οι επιχειρήσεις για το επόμενο 6μηνο δεν έχουν κάποιο πλάνο, αυτό δήλωσαν 4 στις 10 επιχειρήσεις, δεν πρέπει να μας ξεγελά καθώς διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα.

Ειδικά η ενεργειακή κρίση, ο ψηλός πληθωρισμός αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διάφορες κυρώσεις που επιβάλει η ΕΕ στην Ρωσία.

Δεν μπορεί η κάθε επιχείρηση να ετοιμάσει και να ετοιμάσει και να έχει ένα πλάνο το οποίο θα ολοκληρωθεί με βάσει τα σημερινά δεδομένα.

Έστω και εκ του ασφαλούς είναι δύσκολο.

Εξού και τα αποτελέσματα της έρευνας για την στρατηγική επιλογή για το επόμενο εξάμηνο, είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό οι επιχειρήσεις δεν έχουν κάποιο πλάνο.
Όσον αφορά άλλα δεδομένα, παρόλο που κάποιες επιχειρήσεις δεν φαίνονται ευχαριστημένες από μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, πρέπει να δούμε από ποιους τομείς έρχονται αυτές οι απαντήσεις για να είμαστε και εμείς πιο σωστοί και συγκεκριμένοι στο μέλλον σε ανάλυση τέτοιου είδους απαντήσεων. Σίγουρα διαφάνηκε ότι το ενεργειακό κόστος και ο ηλεκτρισμός είναι από τα καυτά θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις. Το δεύτερο είναι η έλλειψη κατάλληλου προσωπικού. Αυτό δεν είναι θέμα που μαστίζει μόνο την Κύπρο αλλά και όλη την ΕΕ. Δυστυχώς αυτό συντείνει στο να μην γίνεται σωστή ανάπτυξη ή να μην υπάρχει η μεγέθυνση εκεί που πρέπει.

Όταν μια επιχείρηση ενώ έχει την οικονομική  δυνατότητα για να συνεχίσει την παραγωγή της, αλλά υπάρχει η έλλειψη συγκεκριμένου ανθρώπινου δυναμικού, αναγκάζεται και η ίδια να περιοριστεί με τα γνωστά αποτελέσματα για όλους. 

- Ποια είναι τα 2 – 3 βασικότερα σημεία από αυτή την έρευνα; Υπήρχαν απαντήσεις που σας προβλημάτισαν; 

Αυτό που θέλουμε να δούμε από ποιους τομείς προέρχονται οι απαντήσεις καθώς ξέρουμε σήμερα ότι ο τουρισμός και τα συναφή επαγγέλματα με αυτό αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας μας.

Μπορεί πιθανόν τις πιο αρνητικές απαντήσεις να της έχουμε πάρει από επιχειρήσεις  που δεν είχαν την ευκαιρία για δραστηριότητα όπως άλλες επιχειρήσεις. Οπόταν, στο μέλλον θα είμαστε πιο προσεκτικοί να δώσουμε πιο καλές απαντήσεις.

Η εικόνα που δόθηκε τώρα από την έρευνα είναι ότι οι επιχειρήσεις από το τελευταίο εξάμηνο, πάνε σχετικά καλά και υπάρχουν και ευοίωνες πρακτικές και για τα επόμενο εξάμηνο. Όταν έγινε η έρευνα (Ιούνιο-Ιούλιο), παρόλο που ο πληθωρισμός ήταν στα ύψη, εντούτοις δεν ήταν όλες οι εξελίξεις στο τραπέζι γι΄ αυτό και είναι αρκετά αισιόδοξοι για το επόμενο εξάμηνο παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη ότι το 2023 δεν θα είναι και τόσο καλό έτος σε θέματα ανάπτυξης.

Εντούτοις βλέπουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις να είναι αρκετά αισιόδοξες και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Ελπίζουμε ότι θα διατηρηθεί αυτή η εικόνα και για το επόμενο εξάμηνο


- Όπως είπαμε και πριν αυτή η έρευνα διεξάγεται κάθε 6 μήνες και καταγράφει την τάση και τις προβλέψεις των επιχειρήσεων. Έχουμε δει στη συγκεκριμένη έρευνα να ανατρέπεται η τάση από την έρευνα που διεξάχθηκε το προηγούμενο εξάμηνο; 
 

Εκεί που μπορώ να αντιπαραβάλω τις διάφορες εξελίξεις ήταν για παράδειγμα στην διακύμανση του κύκλου εργασιών της ίδιας της επιχείρησης που βλέπουμε ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, έχει αυξηθεί.

Αν δούμε τον δείκτη της κερδοφορίας, βλέπουμε ότι είχε σχετικά συρρικνωθεί. 5 στις 10 επιχειρήσεις αυτό είπαν τώρα ενώ ήταν περισσότερες. Σε ότι αφορά τον δείκτη κόστους του ανθρώπινου δυναμικού, βλέπουμε ότι πάνω – κάτω έχει παραμείνει το ίδιο. Το κόστος αγοράς πρώτων υλών σε σύγκριση με τα προηγούμενα εξάμηνα έχει αυξηθεί. Ειδικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 έχει υπερδιπλασιαστεί το κόστος, κάτι που αντανακλά την πραγματικότητα.

Το κόστος χρηματοδότησης είναι το ίδιο και σε ότι αφορά την διακύμανση των επενδύσεων βλέπουμε ότι κάποιες επιχειρήσεις λένε ότι θα αυξηθεί ενώ 5 στις 10 λένε ότι θα παραμείνει το ίδιο – ενώ στην προηγούμενη έρευνα ήταν 3 στις 10.

Αυτά είναι τα συγκρίσιμα αποτελέσματα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

-Η ΟΕΒ πώς προχωρά παράδειγμα με αυτή την έρευνα; Για παράδειγμα βάσει των ανησυχιών των επιχειρήσεων που εκφράζονται η ΟΕΒ θα συζητήσει με αρμόδιους ώστε να βρεθούν λύσεις; Πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι έρευνες προς όφελος των επιχειρήσεων; 

Η ΟΕΒ είναι ήδη σε επικοινωνία με όλα τα σημαντικά Υπουργεία που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα, δηλαδή Οικονομικών, Εμπορίου, Μεταφορών, Γεωργίας κλπ.
Άρα παίρνοντας τον παλμό των επιχειρήσεων που έχουμε καθημερινά από τις επισκέψεις που έχουμε κοντά τους, έχουμε ομαδοποίηση τα αποτελέσματα και είναι ήδη στην ατζέντα μας κάποια από αυτά όπως τα ενεργειακά για τα οποία έχουμε καταθέσει προτάσεις, όπως και διάφορες εισηγήσεις για αντιμετώπιση των διαφόρων πληθωριστικών πιέσεων. Στοίχημα για την Κύπρο είναι η ΑΗΚ – δεν λειτουργεί με Φυσικό Αέριο, δεν έχουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι άλλες επιχειρήσεις. Εδώ είναι που έχουμε ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτά τα προβλήματα τα ομαδοποιούμαι και τα κατατεθούμε στα αρμόδια υπουργεία και μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή της ετοιμασίας των θέσεων μας που θα κατατεθούν στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς το 2023. Δεν αφήνουμε την ευκαιρία και προετοιμαζόμαστε από τώρα και προσβλέπουμε στην συνεργασία της Κυβέρνησης με την οποία έχουμε μια άψογη σχέση, να αφουγκραστεί τα διάφορα προβλήματα όπως εμείς και να βρίσκονται συναινετικές λύσεις εκεί που χρειάζεται.

-Μια τελευταία ερώτηση και να κλείσουμε με αυτή κ. Φραγκούδη. Βλέπουμε ότι η αβεβαιότητα προκαλεί διάφορα προβλήματα στις επιχειρήσεις. Θεωρείτε ότι το κράτος μπορεί να κάνει κάποια κινήσεις και να λάβει κάποιες αποφάσεις ώστε να μετριαστεί αυτό το κλίμα;

Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί. Για να μπορέσει ο κόσμος και οι επιχειρήσεις να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη σε διάφορους θεσμούς πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης είναι ένα από τα κεφάλαια σίγουρα θε ενισχύσουν το κεφάλαιο που λέτε. Από την άλλη το κράτος δεν μπορεί να βγαίνει και να δίνει απλόχερα χορηγίες όπως έκανε κατά την πανδημία. Πρέπει και αυτό να βλέπει τη δημοσιονομική του δυνατότητα που έχει και ανάλογα να πράξει
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, για αυτά πρέπει να εξευρεθεί ακόμη μια καλή λύση για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις με ορθολογιστικό τρόπο και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και αυτού του κεφαλαίου.

Η αβεβαιότητα θα είναι μέχρι να ολοκληρωθεί ο πόλεμος,  να σταματήσουν οι κυρώσεις και πως θα συμπεριφερθεί η Ευρώπη λόγω των άλλων μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει και σιγά σιγά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Δυστυχώς η αβεβαιότητα θα είναι μαζί μας για ακόμη λίγο καιρό.


Δείτε την συνέντευξη του κ. Α. Φραγκούδη στην εκπομπή Business Hour By Brief: