ΟΕΒ: Αποφάσεις Υπουργικού για τα νέα μέτρα

Η ΟΕΒ μέσω γραπτής ανακοίνωσης ενημερώνει τα μέλη της για τις Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου 7 Απριλίου 2022 σχετικά με τα μέτρα για καταπολέμηση του Covid-19.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Σας αποστέλλεται Εγκύκλιος Αριθμός 710 - Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου 7 Απριλίου 2022 σχετικά με τα μέτρα για καταπολέμηση του Covid-19.

Για να δείτε όλες τις εγκυκλίους της ΟΕΒ σχετικά με τον COVID-19 παρακαλώ πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://www.oeb.org.cy/covid-19/.
 
Εγκύκλιος Αρ.710
 
Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου 7 Απριλίου 2022 σχετικά με τα μέτρα για καταπολέμηση του Covid-19
 
 
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενημερώνει τα Mέλη της ότι ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για ελάφρυνση των μέτρων κατά του κορονοϊού, ως ακολούθως:
 
Από τις 11 Απριλίου 2022:
• καταργείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
 
• κατάργηση του SafePass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.
 
• αυτόματη αποδέσμευση των ατόμων που διανύουν τον περιορισμό τους ως θετικά περιστατικά κατά την 7η μέρα του αυτοπεριορισμού, χωρίς την διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtest) νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα.
Αποδέσμευση νωρίτερα από την 7η μέρα μπορεί να γίνει με PCRtest (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με κόστος που βαρύνει τον  ενδιαφερόμενο.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022. Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια.
 
• μείωση της χρονικής περιόδου του μέτρου “testtostay” (όπου εφαρμόζεται) από 7 σε 5 ημέρες. Το μέτρο θα εφαρμοστεί  και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11 Απριλίου 2022. Από τη χρήση του μέτρου “testtostay” εξαιρούνται οι μαθητές που αποτελούν ενδοοικογενειακή επαφή θετικού περιστατικού.
 
• επέκταση ισχύος μέτρου “testtostay” (όπου εφαρμόζεται) σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες για τους μαθητές.
 
• κατάργηση επίδειξης Safe Pass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.
 
• αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας.
 
• συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
• επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24ωρων (1 άτομο ανά επίσκεψη).
 
• επιτρέπεται η διοργάνωση ομαδικών κατασκηνώσεων με την προσκόμιση Safe Pass.
 
Από τις 15 Απριλίου 2022:
• η ανακοίνωση των θετικών διαγνώσεων, θανάτων και νοσηλειών, γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.
 
Από τις 18 Απριλίου 2022:
• κατάργηση του Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα (εξαιρούνται χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων).
 
Από τις 2 Μάϊου 2022
• οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα σχολεία προσκομίσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 48 ωρών και στη συνέχεια επίδειξη Rapidtest ισχύος 7 ημερών.
 
Επιπρόσθετα, νωρίτερα σήμερα το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων, το οποίο τίθεται σε ισχύ από τις 18 Απριλίου 2022.
 
Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:
 
• καταργείται η κατηγοριοποίηση των χωρών σύμφωνα με την επιδημιολογική τους κατάσταση
 
• καταργείται η υποχρέωση συμπλήρωσης και απόκτησης της Κυπριακής Κάρτας Πτήσης – CyprusFlightPass
 
• για σκοπούς ταξιδιού στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι επιβάτες θα πρέπει να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που ανακοινώθηκαν στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου
 
Μπορείτε να βρείτε αυτούσιες τις ανακοινώσεις πιο κάτω
Αποφάσεις για ελάφρυνση μέτρων
Σχέδιο Δράσης για ομαλή διεξαγωγή πτήσεων